Søk
Meny

Hva er trådløs lading – og hvordan kan du bruke det?

Trådløs lading blir mer og mer vanlig

Samsungs telefoner har allerede hatt støtte for trådløs lading i noen år. Denne hurtigladeren er svært enkel i bruk. Foto: Samsung

Mulighetene for trådløs lading blir stadig flere og bedre. Dette bør du vite – og slik kommer du i gang.

Trådløs lading gjør at du kan lade mobilen, øreproppene eller smartklokken din uten kabel.

I stedet for at du knoter med ledninger, går trådløs lading gjerne gjennom en type matte eller et stativ som igjen er koblet til stikkontakten. Du legger da bare for eksempel mobilen din på matten eller ladepunktet – og batteriet blir ladet opp.

I denne saken ser vi nærmere på hvordan trådløs lading egentlig fungerer, og viser hvor lett det er å ta det i bruk.

Hvordan foregår trådløs lading?

De fleste nye smarttelefoner har mulighet for trådløs lading. Det gjelder også mange smartklokker, ørepropper og enkelte andre enheter – som den nyeste stylusen til iPad.

Rent teknisk foregår ladingen ved at en metallspole i ladestasjonen skaper et magnetfelt. Dette feltet tilføres strøm, som deretter overfører energi til en metallspole i enheten som skal lades. 

Dette er ikke noe nytt – Nikola Tesla demonstrerte trådløs kraftoverføring allerede i 1891 – men har først blitt allemannseie nå i smartenhetenes tidsalder.

Etter en duell mellom to formater for trådløs lading er det nå i praksis bare én standard som gjelder: Qi (begrepet kommer fra kinesisk, og uttales «chee»). Så når det er snakk om trådløs lading, er det dette det snakkes om.

Har jeg mulighet for trådløs lading?

Mest sannsynlig kan du det – men det kommer an på hva slags mobil eller enhet du har.

Du kan lade mobilen trådløst om du har iPhone 8 eller nyere, Samsung Galaxy S7 eller nyere, Sony Xperia XZ2 eller nyere – blant annet.

De fleste smartklokker (for eksempel Apple Watch) lader trådløst, og i tillegg er stadig flere blant trådløse ørepropper mulig å lade trådløst – blant annet Apple Airpods Pro og Samsung Galaxy Buds Live.

Apple bruker trådløs lading både på iPhone og Apple Watch

UTEN EN TRÅD: Apple bruker trådløs lading både på iPhone og Apple Watch. Med deres nye MagSafe Duo-lader kan du også lade klokke og mobil samtidig.

Hva trenger jeg for å lade trådløst?

Trådløse ladere kommer i mange varianter, og passer både for Android og iPhone – selv om ladehastigheten i blant kan variere. Det kan også være noen forskjeller mellom telefonmodeller. 

Apple har nylig lansert MagSafe og MagSafe Duo-ladere, som ble designet for iPhone 12-modellene, og gir raskere trådløs lading på opptil 15 watt. Dette nye systemet åpner også for en rekke smart iPhone-tilbehør, som lett kan festes med magnet bakpå mobilen.

Du har også ladeplaten Zens Liberty, som lar deg lade både Android, iPhone og annet utstyr ved å plassere det oppå platen – her kan du lade to ting samtidig. Produsenten PNY har en bilholder for smarttelefonen med trådløs lading på 10W.

Noen interiørprodusenter har også lansert løsninger for trådløs lading integrert i møblene – IKEA var blant de første til å gjøre dette.

Er det noen ulemper med trådløs lading?

Det er variasjon i ladehastighet mellom ulike modeller av trådløse ladere, og en trådløs lader vil ikke alltid kunne lade like raskt som en lader som er koblet rett til mobiltelefonen.

Noen vil kanskje også synes det er upraktisk å ikke kunne holde på telefonen mens den lader. Det er foreløpig ikke mulig med trådløs lading av nettbrett.

Selv om teknologien i seg selv er velkjent og utprøvd, er det fortsatt snakk om lading av batterier. På lik linje med tradisjonelle ladere, anbefaler eksperter derfor at du ikke lader telefonen om natten.