Søk

Online.no

Meny

Dette bør du vite om trådløs lading

Samsungs telefoner har allerede hatt støtte for trådløs lading i noen år. Denne hurtigladeren er svært enkel i bruk. Foto: Samsung

Samsungs telefoner har allerede hatt støtte for trådløs lading i noen år. Denne hurtigladeren er svært enkel i bruk. Foto: Samsung

Giganter som Apple og IKEA satser på trådløs lading. Slik tar du farvel med ledningkaoset.

Du er neppe alene i frustrasjonen over krøllete og upraktiske ledninger. Da er det kanskje godt å vite at trådløs lading endelig er kommet for å bli, med støtte for hurtiglading som ikke krever at du plugger inn telefonen din.

Samsung har i flere år støttet trådløs lading, og dette er en selvfølge i nye Samsung Galaxy S9. Høsten 2017 slang også Apple seg på, og modellene iPhone 8, iPhone 8 Plus og iPhone X kan derfor lades trådløst. Og når Apple først ankommer dansen, blir det fort fest.

Apple kommer snart med en egen ladeplate, som kan lade iPhone, Apple Watch og AirPods samtidig. Foto: Apple

Apple kommer snart med en egen ladeplate, som kan lade iPhone, Apple Watch og AirPods samtidig. Foto: Apple

«Standardkrigen» er over

Lenge konkurrerte to standarder for trådløs lading om herredømme over markedet, en hovedgrunn til at utviklingen ikke har gått så raskt. Kampen kunne minne om tidligere feider som Betamax mot VHS og HD-DVD mot Blu-ray.

Ved inngangen av 2018 kunngjorde Powermat (leverandøren av den mindre utbredte standarden «PMA») at de slutter seg til den mer utbredte «Qi»-standarden (uttales «chee»). Denne er utviklet av flere store mobilprodusenter, blant andre HTC, Huawei, LG, Nokia, LG, Samsung og Sony.

Dermed ligger alt til rette for at en felles plattform gror frem, til glede for alle brukere.

Integrer laderen i møblementet

Møbelgiganten IKEA knyttet seg til «Qi»-standarden for noen år siden. De produserer en rekke møbler som ikke bare tar seg godt ut i hjemmet ditt, men som også lader opp mobiltelefonen din – uten en tråd.

I tillegg leverer de enkle gjør-det-selv-sett som lar deg bygge inn trådløse ladepunkter i møblene du allerede har. Tanken er at ladingen skal bli en naturlig del av hjemmet, og ikke bare en teknisk løsning. 

IKEAs løsning for trådløs lading i møbler. Foto: IKEA

IKEAs løsning for trådløs lading i møbler. Foto: IKEA

Gammel og velkjent teknologi

Men trådløs lading er faktisk ikke noe nytt. Ladingen foregår ved at en metallspole i ladestasjonen skaper et magnetfelt. Dette feltet tilføres strøm, som deretter overfører energi til en metallspole i mobiltelefonen. Forskeren Nikola Tesla demonstrerte trådløs kraftoverføring allerede i 1891!

Trådløse mobilladere fås som regel i form av en slags «matte». For eksempel har Samsung to varianter, Wireless Fast Charger og Wireless Charging Pad AFC som er kompatible med en rekke av deres telefoner. Produsenten KEY har også en elegant trådløs ladeplate som gjør seg godt sammen med de nyeste iPhone-modellene. Snart kommer også Apple med sin egen løsning, kalt AirPower.

I videoen under kan du lære mer om hvordan trådløs lading fungerer:

Selv om teknologien i seg selv er velkjent og magnetfeltet høyst sannsynligvis ikke er farlig, er det fortsatt snakk om batterier. På lik linje med tradisjonelle ladere, fraråder eksperter derfor at du lader telefonen om natten.