• Bruk mobilen uten å løfte en finger: Stemmestyring tar over

Bruk mobilen uten å løfte en finger: Stemmestyring tar over

Snart kan mobiltastaturet være overflødig.
iPhone med Siri aktivert

Vi har pratet med Siri i årevis, og det er fullt mulig å benytte talesøk eller å diktere meldinger på mobilen. Likevel er det nok de færreste som opplever at de styrer mobilen sin først og fremst med stemmen.

Animasjon av talesøk gjennom Google

Du kan allerede i stor grad styre mobilen med stemmen – for eksempel er talesøk i Google svært effektivt, også på norsk.

Det kan snart forandre seg.

Når stemmestyrte assistenter blir smartere – at de ikke bare svarer på spørsmål, men for eksempel kan styre musikken, administrere kalenderen din, bestille varer eller reservere bord for deg – da vil også stadig flere ta dem i bruk. Derfra er veien kort før det å knote med tastatur og menyer virker håpløst avleggs.

Det betyr at vi nå står overfor noen virkelig store endringer i hvordan vi bruker mobilene og de andre dingsene våre …

Bygges inn i nye mobiler

Stemmestyring slår ikke gjennom så lenge du må formulere deg i kommandoer og nøkkelord. En utvikling som står helt sentralt, er derfor mobilens evne til å forstå naturlig språk – med «vanlige», fullstendige setninger.

Den nødvendige teknologien – inkludert ulike former for kunstig intelligens – er nå på full fart inn i de nyeste mobilene.

Den helt nye Huawei-mobilen Mate 10 Pro er for eksempel først ute med å ha en dedikert prosessor for kunstig intelligens på systembrikken, laget nettopp for oppgaver som stemme- og bildegjenkjenning.

Et annet eksempel på trenden er den nye Apple Watch Series 3, som har fått en nesten dobbelt så kraftig systembrikke som før, og som nå lar deg føre en to-veis samtale med Siri – uten å ta frem mobilen.

Dette kan du gjøre nå

Personlige assistenter, talestyring og diktering (tale-til-tekst) er allerede tilgjengelig på de fleste nyere mobiler. Diktering betyr at du for eksempel kan prate inn meldingene eller notatene dine i stedet for å knote med tastaturet.

Dette kan du enkelt prøve selv:

Guide til hvor du finner mikrofonsymbolet i tastaturet for å diktere medlinger på Android

Du kan velge tale som inn-data i stedet for mobiltastaturet når du sender meldinger. Eksempelet er fra en Samsung-mobil med Android, og fremgangsmåten kan variere noe på andre mobiler. Se etter et mikrofon-symbol eller tilsvarende.

Mens mye av denne funksjonaliteten «ligger i skyen», og dermed fungerer også på litt eldre mobiler, er det noen ting du bare får med de nyeste modellene. Én ting er hastigheten og treffsikkerheten i mobilens forståelse av hva du sier.

I tillegg er det flere konkurrerende personlige assistenter på de ulike mobilene – som Siri (iPhone), Bixby (Samsung), Alexa (Amazon) og Google-assistenten – som er integrert i nye mobiler i større grad enn før.

Disse blir svært viktige framover, idet de ikke bare finnes «i mobilen», men også hentes ut i de fysiske miljøene våre – ikke minst i hjemmet, gjennom smarthøyttalere som Amazon Echo, Apple HomePod og Google Home. Her kan de svare på spørsmål, bestille varer, styre musikken, og kontrollere ulike enheter og funksjoner i hjemmet.

Og med en gang du går ut døra, har du dem med deg i mobilen og på smartklokka. Om ikke lenge kan disse føles nettopp som en personlig assistent. Og flere av dem begynner å bli flinke i norsk, også …

Populært på Online.no nå: