Søk

Online.no

Meny

Snakk til mobilen – så gjør den jobben for deg!

Her er 10 situasjoner der stemmestyring kan redde deg.

Det å snakke i mobilen er noe vi alle gjør. Men du har kanskje ikke snakket så mye med mobilen?

De fleste smartmobiler er i dag utstyrt med egne stemmestyrte assistenter, som kan hjelpe deg med stort og smått.

I de mange situasjonene der det ikke passer å se på skjermen eller å skrive på et tastatur, kommer stemmestyringen godt med. Spesielt når du kan aktivere mobilen uten å røre den, ved å si «Hei Siri» eller «OK Google» til henholdsvis iPhone og Android.

Her er noen eksempler på når det kan være ekstra nyttig:

Når du sitter bak rattet i bilen, men må sende en viktig sms

Du kan både diktere meldinger og si hvem den skal sendes til. Dette fungerer kanskje aller best til korte beskjeder – så lurer ikke mottakeren på hva i huleste du holder på med om uttalen av et ord blir misforstått.

Kanskje er det like greit å be mobilen ringe vedkommende i stedet? Også det er lett som en plett, og ekstra praktisk når du kjører bil.

Når du har dårlig tid, og lurer på hvor nærmeste holdeplass er

Ikke tid til å stoppe opp for å søke i kartet på mobilen? Bare spør om nærmeste bussholdeplass, så søker mobilen det opp for deg.

Og hvis du lurer på hvor det er, eller et annet sted er, spør du om veien dit. Mobilen vil da automatisk vise kjappeste rute – med opplesing av veianvisningene.

Når du vil ha kjapp tilgang til en innstilling på mobilen, og ikke orker å rote rundt i menyene

Lei av å lete etter de forskjellige funksjonene i mobilens innstillinger? La heller mobilen gjøre jobben for deg, ved å si ting som «aktiver bluetooth» eller «skru på flymodus» (merk bare at du med den siste der også slår av stemmestyringen, som krever nettilkobling).

Når du ikke kan – eller vil – trykke på det lille mobiltastaturet

Faktisk fungerer det overraskende godt å lese inn litt lengre notater til deg selv, noe som fakstisk også er mulig via en smartklokke takket være stemmestyringen.

Når du lurer på hvordan været blir på tirsdag

Om det er for mye pes å åpne Yr-appen, kan du bare spørre mobilen – og få vite om du må ta med paraply eller solbriller.

Når du trenger å få konvertert noe, enten det er valuta eller melmengde

Enten du står på markedet i Paris og lurer på hvor mye teppet til 430 euro egentlig vil koste deg i kroner, eller står og baker med henda fulle av søl og er usikker på den amerikanske oppskriften fra nettet: Spør mobilen! (men ikke prøv å få Siri til å forstå hva en amerikansk «cup» er).

Når du er ute og løper, og synes musikken er litt lav

Om du har trådløse ørepropper som sitter inni ørene, er det ikke alltid at de har egne volumknapper. Aktiver stemmestyringen, og be om å skru opp volumet – så slipper du å rote frem mobilen i løpetightsen.

Når du lurer på hvilken låt du hører i bakgrunnen

På iPhone kan du enkelt spørre Siri om hvilken låt vi hører, så lytter hun (eller rettere sagt Shazam-tjenesten) etter, og gir svar etter beste evne.

Når du er redd for å glemme noe (eller noen)

Be mobilen om å minne deg på en hendelse et bestemt tidspunkt (eller på et bestemt sted, for eksempel når du kommer hjem), og du vil få et varsel når tiden er inne.

På samme måte kan du be om å få opprettet et kalendervarsel, ved å be mobilen opprette en avtale for deg.

Når du trenger å kaste mynt eller kron, men ikke har småmynt i lomma

Spør mobilen om å kaste en mynt, så flippes en virtuell mynt på dine vegne.

Styr mobilen med stemmen:

Slik aktiverer og bruker du «Hei Siri» på iPhone:

  • Åpne Innstillinger
  • Velg Siri og søk
  • Sørg for at Lytt etter «Hei Siri» er skrudd på
  • Du kan nå aktivere Siri ved å si «Hei Siri» og følge opp med spørsmålet ditt

Slik aktiverer og bruker du Google-assistenten på Android:

  • Foreløpig støtter ikke Google-assistenten norsk, og funksjonaliteten er derfor svært begrenset sammenlignet med den engelskspråklige utgaven. Norsk støtte kommer i løpet av våren
  • Du kan likevel ta i bruk Google-assistenten allerede nå, ved å sette mobilens systemspråk til engelsk. Det gjør du ved å gå til Innstillinger > System og finne valgene for språk og inndata
  • Når du har satt systemspråket til engelsk, kan du sette på «OK Google»-aktivering i Google-appen. På mange Android-mobiler åpner du Google simpelthen ved å holde inne hjemknappen, eller sveipe mot høyre fra startskjermen
  • I Google-appen, åpne Settings og finn «Voice Match». Her kan du aktivere stemmestyring, og trene opp assistenten til å gjenkjenne stemmen din
  • Når det er aktivert, kan du si «OK Google» for å vekke mobilen og starte å bruke assistenten
  • Utnytt alle mulighetene med en moderne smarttelefon