Søk
Meny

Mobilen er en virus- og bakteriebombe – slik rengjør du den

Vask mobilskjermen med mikrofiberklut

Bør du bruke Antibac på mobilen for å unngå bakterier og virus – eller ikke?

Det er fort gjort å glemme at mobilen vår kan være en smittespreder. Den er utsatt for både bakterier fra fingrene våre og dråpesmitte når vi snakker i den. Bakterier og virus overlever på kontaktflater i flere dager – samtidig viser undersøkelser at den gjengse mobilbruker daglig tar på mobilen 2,617 ganger!

Jevnlig mobilhygiene kan derfor være et godt tiltak for å forhindre smittespredning, særlig under influensaperioder – men også til vanlig. Det gjelder også dekselet ditt, som faktisk kan være enda verre enn mobilen din.

Men det skal ikke så mye til for å holde mobilen ren, og du trenger ikke bunkre opp med spritservietter og antibac. Du kommer nemlig langt med en klut og vanlig husholdningssåpe.

Enkel mobilrengjøring

  • Koble fra alle kablene og slå av mobilen
  • Vaske hendene dine
  • Fukt en myk, lofri klut og ta på litt mild husholdsningssåpe
  • Vask forsiktig overflatene på mobilen din
  • Unngå at vann kommer inn i tilkoblingspunkter
  • Tørk av mobilen med en ren klut

Håndsåpe og klut

Før du vasker mobilen, anbefaler produsentene at du skrur den av og koble fra alle kabler. Du bør generelt unngå kraftige rengjøringsmidler, da dette kan skade det beskyttende belegget som mobilen din kommer med.

Apple skriver på sine sider at du trygt kan bruke våtservietter med 70% isopropanol eller desinfiserende våtservietter til å foreta forsiktig rengjøring av de ytre overflatene på iPhone.

Husk å vask hendene dine – ellers er jo rengjøringen til ingen nytte!

Deretter fukter du en myk og lofri klut med vann og såpe. Vask forsiktig overflatene på mobilen din, men ikke gni for hardt. Vær også forsiktig rundt inngangene til ladere og øreplugger – unngå at vannet kommer inn i disse.

Tilslutt: Tørk av mobilen med en ren og tør klut.

Er mobilen din vannbestandig?

Vær oppmerksom på at ikke alle mobiler er vannbestandige. For å sjekke hva som gjelder for telefonen din kan du lete opp IP-koden for din modell. Mange nyere mobiler har for eksempel en IP67-bemerkning. Det første tallet tilsier at mobilen har komplett beskyttelse mot støvgjennomtregning, mens tall nummer to indikerer at kortvarige dykk ned til 100 cm ikke vil skade telefonen.

Men husk at småskader og riper kan ha innvirkning på motstandsdyktighten til mobilen din.

Hvor effektivt er dette?

Vann og håndsåpe er faktisk svært effektiv mot bakterier. Bare sjekk denne demonstrasjonen mikrobiolog Lena Ciric har gjort for BBC.

Spesielt mobildekselet ditt har gått av en liten skrubb. Når du er ferdig med mobilen, følger du bare samme fremgangsmåte for dekselet.

Slik unngår du at mobilen din blir en «portabel petriskål», slik Peter Hall, professor i folkehelse ved University of Waterloo beskriver det overfor The Telegraph (gjengitt av Dinside). Du bør vaske mobilen din to ganger om dagen – ved lunsj og middagstid.

Og mens du er i gang med et nytt renholdsregime: ta gjerne en sveip på tastaturet og PC-musen i samme slengen.