Søk

Online.no

Meny

Slik tar du gode mobilbilder i dårlig lys

Stearinlys, juletre og stjerner kan gjøre det vanskelig å ta bilder.

Når familien samles til jul, blir det fort mange øyeblikk som skal foreviges. Med hver vår smarttelefon i lomma, er det lynende enkelt å ta bilder i en fei.

Det som derimot ikke alltid er like enkelt, er å ta gode bilder. Egentlig skal det ikke så mye til for å heve kvaliteten på mobilbildene. Her er noen enkle grep du kan ta i bruk når julefreden setter inn.

«Skriv» med lyset

I julen er det mange lyskilder som påvirker bildene dine.

Se for deg et hjem pyntet til jul. Litt mørkt, dekorasjoner i vinduene, stearinlys på bordet og ild i peisen. Alt dette lyset påvirker bildene dine.

Ifølge Store norske leksikon kan fotografi oversettes til «å skrive med lys». Et svært tips for å ta gode bilder, enten det er med mobilen eller et tradisjonelt kamera, er å jakte naturlig lys. Dette er lettere sagt enn gjort i desember, ettersom året er på sitt mørkeste.

Riktignok har moderne smarttelefoner svært lyssterke kameraobjektiver. For eksempel har Samsung Galaxy S9+ har en blender som strekker seg til f/1.5. Men sensorene som måler lys på mobilkameraer er mindre enn de du finner på gode kompaktkameraer – en ulempe i svak belysning, skriver PC Mag.

Se derfor etter situasjoner og omgivelser der lyser faller motivet ditt. Bruk naturlig lys hvis det er mulig, og vær bevisst på hvordan fargene i lyskilden påvirker bildet ditt. Vanlige lysstoffrør og pærer gir gjerne et gulaktig lys, mens levende lys er flakkende og ustabilt.

Og for Guds skyld ...

... Ikke bruk blitsen – eller bruk den riktig

LED-blitsen på selv de mest moderne mobilkameraer er ikke spesielt godt egnet til å lysne opp et motiv i mørke omgivelser.

Du har sikkert sett det selv. Bildet av familien rundt bordet ser bra ut i søkeren, men så går blitsen av og halvparten ser ut som de har gulsott mens bakgrunnen er utblåst.

Kanskje tenker du motsatt, men blitsen bør helst ikke brukes med mindre motivet er godt belyst. Hvis dere er ute i skisporet på en solfylt dag, kan for eksempel blitsen fjerne en del uønskede skygger som faller på ansiktene deres.

Men innendørs i julemørket? Se heller etter andre kilder for å lysne opp bildene dine.

Zoom med føttene

Her er enda en fallgruve mange av oss går i. Motivet er litt langt unna, men i stedet for å flytte oss nærmere, zoomer vi inn.

De nyeste mobilene har fått bedre zoom og bildestabilisering sammenlignet med eldre telefoner. Her utmerker Huaweis glimrede Mate20 Pro og P20 Pro seg spesielt godt. Likevel risikerer du at bildene blir kornete eller uklare, spesielt i svakt opplyste omgivelser.

Det er en veldig enkel løsning på dette: gå nærmere. Da blir detaljene skarpere og fargene klarere.

Skal du zoome, bør det være fordi du fysisk ikke kommer nærmere, men ofte er du like tjent med å ta bilder uten å zoome og heller beskjære det i ettertid. Ifølge Digital Trends, er det faktisk nettopp dette mange mobilkameraer gjør når du fotograferer med zoom.

Selv om nye mobiler som Huawei P20 Pro har svært god zoom og bildestabilisering, bør du heller gå nærmere motivet for å unngå bildestøy.

Skru på hjelpelinjer

Ifølge «tredjedelsregelen» blir bilder mer spennende når viktige bildeelementer plasseres langs linjene i kamerarutenettet.

I innstillingene i kameraappen finner du muligheten til å skru på kamerarutenett. Dette er veldig nyttig for å unngå skeive bilder, men det kan også hjelpe deg med å komponere finere bildere.

Plasseringen av disse linjene er nemlig ikke tilfeldige. Rutenettet er tilsvarende det du finner i søkerne på speilreflekskameraer og baserer seg på tredjedelsregelen. Tanken er at ved å plassere viktige bildeelementer langs disse linjene gjør bildet mer spennende, energisk og interessant.

I mange tilfeller, spesielt nå som mange legger ut kvadratiske bilder i sosiale medier, kan det være like effektivt å midtstille motivet. Likevel er det verdt å prøve seg frem med rutenettet – kanskje kan det løfte et litt traust utgangspunkt.

Mange mobilkameraer lar deg justere innstillingene manuelt. Du kan for eksempel leke deg med blenderåpningen for å få detaljrike nærbilder, med lav dybdeskarphet.

Lær deg mobilens funksjoner

Nå som du har flere grunnprinsipper å jobbe ut i fra, kan du utforske innstillingene til mobilkameraet.

Mange nye mobiler har flere manuelle innstillinger du kan leke deg med. Leser du deg litt opp på hvordan blenderåpning, lukkerhastighet og ISO fungerer har du gode forutsetninger for å ta steget videre fra auto-modusen.

Kort forklart:

  • Blender styrer hvor mye lys kameraet slipper inn. Jo lavere blender, dess mer lys slipper inn til optikken. F/1.5 gir lysere bilder, men lavere dybdeskarphet enn f/16.
  • Lukkerhastighet justerer hvor lenge bildesensoren eksponeres for lys. Lang lukkertid gir lysere bilder ettersom sensoren får lengre tid til å samle inn lys. Her brukes brøkdeler av et sekund, og 1/60 er derfor lengre enn 1/800.
  • ISO angir lyssensitivitet. Et høyere tall gir lysere bilder.

Improve Photography har en fin og kortfattet gjennomgang av de ulike funksjonene, men merk deg at lysere bilder også medfører mer støy.

Vær litt tålmodig og prøv deg litt frem. Juleferien er tross alt en glimrende anledning til å teste ut et godt nytt mobilkamera.