Søk
Meny

Slik tar du gode mobilbilder i dårlig lys

Jente ved juletre

Stearinlys, juletre og stjerner kan gjøre det vanskelig å ta bilder. Her er tipsene!

Når familien samles til jul, blir det fort mange øyeblikk som skal foreviges. Med hver vår smarttelefon i lomma, er det lynende enkelt å ta bilder i en fei.

Det som derimot ikke alltid er like enkelt, er å ta gode bilder når året er på sitt mørkeste. I tillegg kan  stearinlys, juletreet og stjerner skape utfordringer. 

Men det skal ikke så mye til for å heve ferdighetene dine som fotograf. Her er noen enkle grep du kan ta i bruk når julefreden setter inn.

I julen er det mange lyskilder som påvirker bildene dine.

I julen er det mange lyskilder som påvirker bildene dine.

Fantastisk nattmodus

Denne jula kan det hende at noen i familien vil skryte litt ekstra av sin nye mobil med nattmodus – og det med god grunn. Huawei P30 Pro, Samsung Galaxy S10+ og de nye iPhone 11-modellene, for eksempel, har nemlig egne moduser myntet på dårlige lysforhold.

I stedet for å søke etter de perfekte innstillingene for lysforholdet, tar kameraet flere bilder med forskjellige innstillinger, henter ut de beste elementene fra hver eksponering og lapper det sammen til ett godt bilde. Du blir nødt til å holde mobilen stille i noen sekunder, men dette er en svært god og rask måte å få fine bilder i mørket.

Resultatene er faktisk utrolig imponerende – ja, nesten som natt og dag sammenlignet med bilder tatt i andre kameramoduser.

Her kan du se samme motiv tatt med en iPhone 11 Pro, uten og med nattmodusen aktivert.

Her kan du se samme motiv tatt med en iPhone 11 Pro, uten og med nattmodusen aktivert.

«Skriv» med lyset

Se for deg et hjem pyntet til jul. Litt mørkt, dekorasjoner i vinduene, stearinlys på bordet og ild i peisen. Alt dette lyset påvirker bildene dine.

Ifølge Store norske leksikon kan fotografi oversettes til «å skrive med lys». Et svært tips for å ta gode bilder, enten det er med mobilen eller et tradisjonelt kamera, er å jakte naturlig lys. Dette er lettere sagt enn gjort i desember, ettersom året er på sitt mørkeste.

Riktignok har moderne smarttelefoner svært lyssterke kameraobjektiver, men sensorene som måler lys på mobilkameraer er gjerne mindre enn de du finner på gode kompaktkameraer – en ulempe i svak belysning, ifølge PC Mag. Likevel glimrer både Huawei P30 Pro og de nye iPhone 11-modellene med svært gode nattbilder.

Se derfor etter situasjoner og omgivelser der lyser faller motivet ditt. Bruk naturlig lys hvis det er mulig, og vær bevisst på hvordan fargene i lyskilden påvirker bildet ditt. Vanlige lysstoffrør og pærer gir gjerne et gulaktig lys, mens levende lys er flakkende og ustabilt.

Ikke bruk blitsen – eller bruk den riktig

LED-blitsen på selv de mest moderne mobilkameraer er ikke spesielt godt egnet til å lysne opp et motiv i mørke omgivelser.

Du har sikkert sett det selv. Bildet av familien rundt bordet ser bra ut i søkeren, men så går blitsen av og halvparten ser ut som de har gulsott mens bakgrunnen er utblåst.

Kanskje tenker du motsatt, men blitsen bør helst ikke brukes med mindre motivet er godt belyst. Hvis dere er ute i skisporet på en solfylt dag, kan for eksempel blitsen fjerne en del uønskede skygger som faller på ansiktene deres.

Men innendørs i julemørket? Se heller etter andre kilder for å lysne opp bildene dine.

Zoom med føttene

Her er enda en fallgruve mange av oss går i. Motivet er litt langt unna, men i stedet for å flytte oss nærmere, zoomer vi inn.

De nyeste mobilene har fått bedre zoom og bildestabilisering sammenlignet med eldre telefoner. Her utmerker Huawei P30 Pro seg spesielt godt med 5x optisk zoom og svimlende 50x digital zoom! Likevel risikerer du at bildene blir kornete eller uklare, spesielt i svakt opplyste omgivelser.

Det er en veldig enkel løsning på dette: gå nærmere. Da blir detaljene skarpere og fargene klarere.

Skal du zoome, bør det være fordi du fysisk ikke kommer nærmere, men ofte er du like tjent med å ta bilder uten å zoome og heller beskjære det i ettertid. Ifølge Digital Trends, er det faktisk nettopp dette mange mobilkameraer gjør når du fotograferer med zoom.

Skru på hjelpelinjer

Ifølge «tredjedelsregelen» blir bilder mer spennende når viktige bildeelementer plasseres langs linjene i kamerarutenettet.

Ifølge «tredjedelsregelen» blir bilder mer spennende når viktige bildeelementer plasseres langs linjene i kamerarutenettet.

I innstillingene i kamera-appen finner du muligheten til å skru på kamerarutenett. Dette er veldig nyttig for å unngå skeive bilder, men det kan også hjelpe deg med å komponere finere bildere.

Plasseringen av disse linjene er nemlig ikke tilfeldige. Rutenettet er tilsvarende det du finner i søkerne på speilreflekskameraer og baserer seg på tredjedelsregelen. Tanken er at ved å plassere viktige bildeelementer langs disse linjene gjør bildet mer spennende, energisk og interessant.

I mange tilfeller, spesielt nå som mange legger ut kvadratiske bilder i sosiale medier, kan det være like effektivt å midtstille motivet. Likevel er det verdt å prøve seg frem med rutenettet – kanskje kan det løfte et litt traust utgangspunkt.

Lær deg mobilens funksjoner

Mange mobilkameraer lar deg justere innstillingene manuelt. Du kan for eksempel leke deg med blenderåpningen for å få detaljrike nærbilder, med lav dybdeskarphet.

Mange mobilkameraer lar deg justere innstillingene manuelt. Du kan for eksempel leke deg med blenderåpningen for å få detaljrike nærbilder, med lav dybdeskarphet.

Nå som du har flere grunnprinsipper å jobbe ut fra, kan du utforske innstillingene til mobilkameraet.

Nyere mobiler har flere manuelle innstillinger du kan leke deg med. Leser du deg litt opp på hvordan blenderåpning, lukkerhastighet og ISO fungerer har du gode forutsetninger for å ta steget videre fra auto-modusen.

Kort forklart:

  • Blender styrer hvor mye lys kameraet slipper inn. Jo lavere blender, dess mer lys slipper inn til optikken – f/1.5 gir lysere bilder, men lavere dybdeskarphet enn f/16.
  • Lukkerhastighet justerer hvor lenge bildesensoren eksponeres for lys. Lang lukkertid gir lysere bilder ettersom sensoren får lengre tid til å samle inn lys. Her brukes brøkdeler av et sekund, og 1/60 er derfor lengre enn 1/800.
  • ISO angir lyssensitivitet. Et høyere tall gir lysere bilder.

Her bør du merke deg at lysere bilder også medfører mer støy. Å finne de riktige innstillingene er ikke utfordrende – det er også en smakssak. Likevel: Å forstå disse prinsippene kan gjøre deg i stand til å få mer ut av bildene på egenhånd enn det forhåndsinnstillingene klarer.

Prøver du disse grepene – og er litt tålmodig – vil du få mange flotte bilder fra juletiden. Juleferien er tross alt en glimrende anledning til å teste ut et godt nytt mobilkamera.