Slik tar du gode mobilbilder i dårlig lys
Nå er det enklere enn noensinne å ta gode bilder i dårlige lysforhold. Her er tipsene!
Med en nyere mobil i lomma er det lynende enkelt å ta bilder i en fei, selv når lysforholdene ikke er helt optimale.
Selv om det er fordel med litt kunnskap for å få så gode bildene som mulig, skal det heldigvis ikke så altfor mye til for å heve ferdighetene dine som fotograf.
Her er noen enkle grep du kan ta i bruk for å ta gode mobilbilder i mørket:
Fantastisk nattmodus
De siste årene har svært mange mobiler fått et dedikert nattmodus som er spesielt myntet på dårlige lysforhold. Det gjelder selvfølgelig toppmobiler som iPhone 13 Pro og Samsung Galaxy S21 Ultra, men nattmodus er også å finne på stadig flere rimeligere telefoner.
Nattmodus fungerer gjerne slik at kameraet automatisk tar flere eksponeringer med forskjellige innstillinger, henter ut de beste elementene fra hver av dem og «lapper» det sammen til ett godt bilde. Her er det kunstig intelligens som gjør mesteparten av jobben. Det eneste du trenger å gjøre er å holde mobilen så rolig som mulig i noen sekunder, men dette er en svært god og rask måte å få fine bilder i mørket.
Resultatene kan faktisk bli utrolig gode – ja, nesten som natt og dag sammenlignet med bilder tatt i andre kameramoduser.
Da dette bildet ble tatt, var det knapt mulig å se tegningen på veggen med det blotte øyet i kveldsmørket – mens det kom tydelig frem i bildet som ble tatt med iPhone 12 Pro Max.
To ting er verdt å huske på:
Til tross for navnet, trenger du ikke bruke nattmodus utelukkende etter at sola er gått ned. Så lenge lysforholdene ikke er tipp topp er det verdt å teste ut nattmodusen.
Modusen forsøker å utnytte det tilgjengelige lyset på best mulig måte – men det tilfører ikke mer lys. Er det for mørkt vil også nattmodusen slite.
«Skriv» med lyset
Ifølge Store norske leksikon kan fotografi oversettes til «å skrive med lys». Et godt tips for å ta gode bilder, enten det er med mobilen eller et tradisjonelt kamera, er å jakte naturlig lys. Dette er lettere sagt enn gjort, særlig når året er på sitt mørkeste.
Riktignok har moderne smarttelefoner svært lyssterke kameraobjektiver sammenlignet med eldre mobiler. Likevel er sensorene som måler lys på mobilkameraer gjerne mindre enn de du finner på gode kompaktkameraer – en ulempe i svak belysning.
Se derfor etter situasjoner og omgivelser der lyset faller på motivet ditt. Bruk naturlig lys hvis det er mulig, og vær bevisst på hvordan fargene i lyskilden påvirker bildet ditt. Vanlige lysstoffrør og pærer gir ofte et gulaktig lys, mens levende lys kan være flakkende og mer ustabilt.
Levende lys gir et helt annet uttrykk enn lyspærer og sollys.
Ikke bruk blitsen – eller bruk den riktig
LED-blitsen på selv de mest moderne mobilkameraer er ikke spesielt godt egnet til å lysne opp et motiv i mørke omgivelser. Du har sikkert sett det selv: bildet av familien rundt bordet ser bra ut i søkeren, men så går blitsen av og halvparten ser ut som de har gulsott mens bakgrunnen er utblåst.
Kanskje tenker du motsatt, men blitsen bør helst ikke brukes med mindre motivet er godt belyst. Hvis dere er utendørs på en solfylt dag, kan blitsen for eksempel motvirke uønskede skygger som faller på ansikter.
Men innendørs i svak belysning? Se heller etter andre kilder for å lysne opp bildene dine.
Lær deg mobilens funksjoner
Mestrer du kameraets manuelle innstillinger, kan du ta vakre bilder i dårlig belysning.
Mange mobilkameraer lar deg justere innstillingene manuelt. Du kan for eksempel leke deg med blenderåpningen for å få detaljerte nærbilder, med lav dybdeskarphet.
Nå som du har flere grunnprinsipper å jobbe ut fra, kan du utforske innstillingene til mobilkameraet.
Nyere mobiler har flere manuelle innstillinger du kan leke deg med. Leser du deg litt opp på hvordan blenderåpning, lukkerhastighet og ISO fungerer har du gode forutsetninger for å ta steget videre fra auto-modusen.
Kort forklart:
Blender styrer hvor mye lys kameraet slipper inn. Jo lavere blender, dess mer lys slipper inn til optikken – f/1.5 gir lysere bilder, men lavere dybdeskarphet enn f/16.
Lukkerhastighet justerer hvor lenge bildesensoren eksponeres for lys. Lang lukkertid gir lysere bilder ettersom sensoren får lengre tid til å samle inn lys. Her brukes brøkdeler av et sekund, og 1/60 er derfor lengre enn 1/800.
ISO angir lyssensitivitet. Et høyere tall gir lysere bilder.
Her bør du merke deg at lysere bilder også medfører mer støy. Å finne de riktige innstillingene er ikke utfordrende – det er også en smakssak.
Likevel: Å forstå disse prinsippene kan gjøre deg i stand til å få mer ut av bildene på egenhånd enn det forhåndsinnstillingene klarer.
Invester i et stativ til mobilen
Når du først begynner å leke deg med manuelle innstillinger, kan det nok virke litt vanskelig. Finner du ikke riktig ISO kan bildene blir for mørke eller altfor lyse og kornete. I svak belysning vil du gjerne bruke lengre lukkertid, men det gjør at kameraet blir mer ømfintlig for bevegelse – bildene blir fort fordi du ikke er stødig nok på hånden.
Har du lyst til å ta bedre bilder i mørket, kan det være lurt å investere i et stativ. Da er du trygg på at mobilen holder seg i ro, og du kan strekke innstillingene enda lengre.
Prøver du grepene vi har gått gjennom her – og er litt tålmodig – vil du være bedre rustet til å håndtere mørket.