Søk

Online.no

Meny

eSIM er på vei – men hva betyr det for deg?

Slik kan en mobiltelefon se ut når den er utstyrt med eSIM. (Foto: Martin Fjellanger)

Si adjø til SIM-kortet slik du kjenner det. Fremtiden er nemlig innebygget.

SIM-kortets dager er talte – i hvert fall det fysiske kortet som du får tilsendt fra mobiloperatøren.

Si hallo til eSIM, som gjør sitt inntog på det norske markedet i årene fremover.

– eSIM-klokker er allerede en realitet og den første store massen kommer til Norge i andre halvdel av 2018. Når det gjelder mobiltelefoner, ser vi allerede nå at Apple er på banen. Vi er likevel fortsatt helt i startgropen for denne utviklingen, da alle telefoner fortsatt støtter både eSIM og fysisk SIM. Vi forventer at denne utviklingen vil skje gradvis. I tillegg til mobiler og smartklokker, vil vaskemaskiner, gressklippere og biler ha eSIM i fremtiden, sier Andreas Kaare Fjeld, Business Manager for Devices i Telenor.

Apple Watch og Samsung Galaxy Watch

Nå kommer snart Apple Watch med 4G fra Telenor! Meld deg på interesseliste, så holder vi deg oppdatert.

Første lansering med eSIM hos Telenor, er Samsung Galaxy Watch. For å få aktivert denne med TvillingSIM på eSIM fra Telenor må man koble den til mobilen ved hjelp av «Galaxy Wearable»-appen, som ligger tilgjengelig i Google Play.

SIM-kortet er blitt mindre og mindre med årene. Med eSIM blir det innebygget i enheten din.

Dette er eSIM:

Hva er eSIM?

– eSIM er egentlig det samme som et tradisjonelt SIM-kort, altså en liten elektronisk enhet som lagrer informasjon og gjør enheten din unik, forklarer Fjeld.

E-en i eSIM står for «embedded», altså innebygd (SIM er forøvrig en forkortelse for «Subscriber Identity Module», om du lurte på det …)

Enkelt forklart snakker vi altså om et SIM-kort som er bygget inn i enheten din. Du kan ikke fjerne det, men du trenger heller ikke sette det inn i mobilen.

Har du flere operatører, for eksempel i forbindelse med jobb i utlandet, vil du enkelt kunne bytte mellom de ulike operatørene. Og det blir lekende lett å arve telefonen til en i familien!

– Det innebygde kortet tar mye mindre plass enn dagens SIM-kortskuff. En fordel mange trekker frem er muligheten for kjapt operatørbytte. Men dette går jo gjerne ganske raskt allerede. Vi ser ikke på det som den største teknologiske innovasjonen, sier Telenors Fjeld.

– eSIM vil være innbygd i alle slags enheter, sier Andreas Kaare Fjeld i Telenor, her på besøk ved Googles hovedkvarter i California.

Telenor er verdens første eSIM-mobiloperatør

Ifølge Fjeld, vil det være langt mer merkbart at flere enheter kan kobles til nettverket. I dag brukes gjerne Bluetooth for å koble mange typer «wearables» – altså smartklokker, aktivitetsarmbånd, hodetelefoner og lignende – til telefonen din.

– Mindre enheter med eSIM vil kunne brukes uavhengig av mobilen. Alle enhetene du har hjemme får en naturlig oppkobling – alt kobles til internett! sier Fjeld.

I desember 2017, ble Telenor sertifisert for å lansere eSIM av den globale operatørforeningen GSMA – som første mobiloperatør i verden. Det norske markedet er derfor klart til å ta imot eSIM-enheter. Og de kommer allerede om kort tid, ifølge Andreas Kaare Fjeld i Telenor:

– eSIM-klokker er allerede en realitet og den første store massen kommer til Norge i andre halvdel av 2018. Når det gjelder mobiltelefoner, vil det nok ta litt lengre tid. De første mobilene kommer kanskje til neste år, men vi forventer ikke noe rush.

– Mindre enheter med eSIM kan brukes uavhengig av mobilen. Alle enhetene du har hjemme får en naturlig oppkobling – alt kobles til internett!

Hybridløsninger til å begynne med

Årsaken er ifølge Fjeld, at veldig mange markeder fortsatt mangler eSIM-støtte. De fleste mobilmodeller distribueres til store områder og mange ulike land. Mange av operatørene i disse landene er ikke klare for eSIM før om flere år. Derfor må telefonene fortsatt ha en SIM-kortskuff.

– Mobilprodusentene er nødt til å ha støtte for tradisjonelle SIM-kort. Derfor vil vi nok se en gradvis overgang med flere hybridløsninger som støtter både vanlig SIM og eSIM.

Når eSIM tar over for alvor, vil det være med standardiserte løsninger og sertifikater gjennom GSMA. Vi slipper altså unna standardkamper av typen Blu-ray mot HD-DVD, VHS mot Betamax – eller Qi mot PMA for trådløs lading. eSIM vil være kompatibelt på tvers av produsenter og leverandører.

Mobilene som lanseres i årene fremover vil trolig ha en hybridløsning som støtter både eSIM og tradisjonelle SIM-kort.

Et spørsmål om sikkerhet

Men det kan kanskje virke litt skremmende at alt fra klokker og hodetelefoner til biler, gressklippere og kjøleskap skal kobles til internett. Men Telenor er på ballen:

– Du gjør en sertifisering hver gang du kobler sammen enhetene dine. Informasjonen de sender videre går gjennom mange punkter der det gjøres kontroller, forsikrer Andreas Kaare Fjeld i Telenor.

– Og disse punktene er ekstremt strengt bevoktet. Det er bare noen få utvalgte som har høy nok sikkerhetsklarering til å i det hele tatt nærme seg disse systemene!