Tror du ikke at barnet ditt mobber?

Det kan være langt fra sannheten. Slik håndterer du det.
Barn med mobil

Å få høre at barnet ditt er en mobber, er alle foreldres skrekk. Foto: Getty Images/iStock LP ©2016

Over halvparten av foreldre er bekymret over når barna er på nett og mobil. Samtidig sier bare 1 av 10 nei til barn som vil på sosiale medier, viser Telenors Foreldreundersøkelse 2016.

Sosiale medier kan være veldig morsomt. Men det er også utfordrende. Ifølge Medietilsynets undersøkelse «Barn og medier 2016» har nemlig 1 av 4 barn i alderen 9-16 år har opplevd at noen har vært slemme med dem eller mobbet dem på internett, spill eller mobil. 7 prosent har opplevd dette på ukentlig eller månedlig basis.

Så hva gjør du hvis du opplever at ditt eget barn bruker mobiltelefonen sin til å mobbe andre?

1. Ikke gå i forsvar

Din første reaksjon er kanskje at dette ikke kan være sant? Joda, det kan det, mener Kristin Oudmayer som har skrevet to bøker om mobbing og mobbere.

– De fleste vil oppleve det som et stort og skamfullt nederlag å få kjennskap til at ens eget barn mobber. Mange reagerer dessverre med å gå i forsvarsposisjon og svare med motbeskyldninger, sier hun i et intervju med Dagsavisen.

Oudmayer mener det er av helt avgjørende betydning at voksne i en slik situasjon ikke handler i affekt, men at de erkjenner ansvaret de har for å bidra til gode løsninger.

– Hvem som helst kan få en telefon hjem om at barnet vårt er delaktig i mobbing av andre. Foreldre må være forberedt på denne telefonen og bidra konstruktivt, understreker Oudmayer.

2. Vær tydelig

- Vær tydelig overfor barnet ditt at mobbing er uakseptabelt, men pass på at det ikke blir for mye pekefinger, sier Tove Flack ved Nasjonalt senter for læringsmiljø og atferdsforskning i en artikkel hos nrk.no

Hun mener det er vel så viktig å gi mobberen hjelp til å håndtere ting annerledes. Gi barnet ditt mulighet til å forklare sin side av historien, men vær samtidig klar på at ting ikke kan fortsette på denne måten.

3. Samarbeid med skolen og andre foreldre

Det er klokt å involvere både skole og andre foreldre, dersom du oppdager at barnet ditt mobber. Sammen med skolen og kompetente fagfolk, kan dere bli enige om en strategi.  

- Skolen vet noe, men foreldrene kjenner barna best. Dersom de jobber sammen kan det gjøre en stor forskjell, sier mobbeombud i Buskerud, Bodil Jenssen Houg, til ABC Nyheter.

Det er avgjørende at det settes i gang tiltak så fort som mulig, slik at både mobber og den som mobbes blir tatt på alvor.

4. Lag kjøreregler med barna

Foreldre er faktisk flinke til å snakke med barna sine om deres digitale utfordringer. Telenors Foreldreundersøkelse 2016 viser at hele 9 av 10 foreldre snakker med barna om dette ukentlig eller månedlig. Likevel føler 4 av 10 foreldre at de ikke har nok kunnskap. De kan likevel være foreldre, og lage felles kjøreregler om hvordan man skal oppføre seg både i og utenfor sosiale medier, mener Telenors samfunnsansvarsrådgiver, Ellen Bjørlo.

− Barn kan være eksperter i sosiale medier, men det er bare foreldre som er eksperter i å være foreldre. De sosiale plattformene endrer seg, men barn og unges grunnleggende behov er ganske konstante. De trenger foreldre som følger med og bryr seg, uansett om de spiller på nett eller på en fotballbane, sier hun.

5. Vær et godt forbilde

Har du tenkt på hvordan du selv snakker om andre? Også vi voksne har lett for å kritisere, riste på hodet eller snakke negativt om andre. Er vi snare til å fastslå sannheter, sette merkelapper eller til å fordømme andre mennesker, er sannsynligheten stor for at barna våre også møter verden på den måten.

Populært på Online.no nå: