Ta knekken på nettrollene

- Ikke gi dem en grunn til å følge opp med enda mer hets, sier kommentarfeltets vaktbikkjer.
nettroll

- God folkeskikk gjelder på nett som i virkeligheten, men terskelen for å bryte reglene er mye lavere på nettet, sier Aleksander Leikvangen i Diskusjon.no

Diskusjon.no er et av Norges største debattforum på nett. De jobber daglig med å oppdra nordmenn i god debattkultur.

- Det er svært viktig at man bygger en kultur for god folkeskikk gjennom sanksjonsvirkemidler som sensurering og utestenging, fortsetter Leikvangen. 

Høy terskel for sensur

Leikvangen, som blant annet har ansvar for moderering av innlegg, påpeker at sensur og fjerning av innhold varierer etter hvor alvorlig det er.

- Problemet er at netthets er et veldig bredt begrep. Det omhandler alt fra personangrep, som vi fjerner umiddelbart, til mer generell hets av bestemte grupper. Sistnevnte må vi imøtekomme med diskusjon, ikke for å stoppe dem, men for å påvirke eventuelle tilskuere, sier Leikvangen.

Diskusjon.no satser på stor takhøyde og selvjustis, men i grove tilfeller er de nødt til å slette innlegg. 

- Umodne mennesker kan endre seg hvis de kommer inn i en bedre debattkultur skapt av de som bidrar positivt, mens andre rett og slett er «uhelbredelige» og må fjernes fra debatten. 

Kald skulder mest effektivt

Dessverre finnes det ingen fasit på hvordan man kan stoppe netthetsen, men ifølge Leikvangen kommer man langt ved å gi trollene en kald skulder.

- Generelt vil alltid det å ignorere trollene fungere best. Dette er mennesker som bevisst ønsker å provosere. De blir ofte mer aggressive når noen prøver å debattere med dem. 

- Ikke svar på innleggene, ikke gi dem en grunn til å følge opp med mer hets, lyder de beste rådene fra moderatoren.

- Ikke mat trollene

Noen ganger kan det være vanskelig å ikke ta til motmæle. Enten fordi vi vil ta en person i forsvar, eller fordi vi vil diskutere det faktiske temaet. 

- Dersom du velger å svare, gjelder det å være høflig og skape en konstruktiv debatt. Det verste du kan gjøre er å gå til personangrep mot netthetserne.

- Selv om de kanskje fortjener det, vil det antageligvis forsure debattmiljøet enda mer, sier Leikvangen.

Det viktigste du kan gjøre er å rapportere innlegg og la de som modererer debatten ta seg av netthetserne.

Bytt arena for debatt

Konsekvensen av usaklig debatt og hets er at mange ikke våger å delta i debatten. Svake grupper trues rett og slett til taushet. 

- Vil du unngå usaklige debattanter, finn et forum med fokus på god debattkultur der diskusjonen modereres, Her er diskusjonen gjerne skjermet for de mest kverulante nettrollene. 

- Likevel, uansett hvilket forum du velger, må du være innstilt på å få høre mye rart, også mot deg selv, avslutter Leikvangen.

Populært på Online.no nå: