Skal du kjøpe ny pc?

Disse 5 tingene må du tenke på.
Kjøpe ny pc

Alt-i-ett, stasjonær eller bærbar? Det er mye å tenke på når du skal kjøpe ny pc. Foto: BigStockPhoto

Det kan være mange grunner til hvorfor du bør bytte pc, som bråk fra en sliten prosessor eller når du ikke får installert nyeste operativsystem. Uansett hva det kan være, er det i følge redaktør i PC World, Jan Birkeland, ett viktig spørsmål du må stille deg når du skal kjøpe ny.

- Hva trenger du pc-en til?

Surfing og virus

De fleste bruker maskinen først og fremst til å surfe med. Derfor er det viktig å sikre god nok nettkapasitet, i tillegg til å beskytte din nye pc mot virus. Visste du at en av markedets beste sikkerhetspakker er inkludert i alle private bredbåndsabonnement fra Telenor?

Birkeland har inntrykk av at mange synes det er komplisert å finne riktig pc, noe det absolutt ikke trenger å være.

Vi stilte eksperten 5 spørsmål som forenkler pc-kjøpet.

1. Hvor mye bør den koste?

- Du kan få en helt fin pc for 3000 kroner. Samtidig finnes det datamaskiner som koster det tjuedobbelte, så det kommer an på behovet. Skal du behandle bilder, kan det være greit å investere litt ekstra for mer kraft og lagringsplass, sier Birkeland.

2. Bærbar eller stasjonær?

- For de fleste vil en bærbar pc være ideell, slik at du kan sitte med den i sofaen eller ta den med på reise. Skal du ha den stående på én plass, kan du kjøpe en stasjonær og få mer maskinkraft til samme pris. Denne kan også lettere oppgraderes. Mellomtingen er en alt-i-ett-variant hvor pc-en ligger i selve skjermen, og dermed tar mindre plass, forklarer Birkeland.

Om vi velger bærbar, hvor stor bør den være?

- Skjermstørrelsen bestemmer i stor grad tyngden på maskinen. Skjermen bør ikke være mindre enn 11 tommer, samtidig som en skjerm over 17 tommer kan føles for stor til å ta med rundt omkring.

3. Mac eller Windows?

Her er rådet enkelt:

- Gå for det operativsystemet du er vant med, slår Birkeland fast.

- Det er mulig å gå over til et annet operativsystem, men for de fleste er det ingen grunn til å gjøre det. Unntaket kan være om dere er flere som skal bruke pc-en, eller om du er nybegynner og skal få mye hjelp av en som er vant til et annet operativsystem.

4. Hvor viktig er de tekniske spesifikasjonene?

- Skal du gjøre litt tyngre oppgaver med pc-en, er det prosessoren som er viktigst, sier Birkeland og forklarer:

- Både Intel og AMD er velrennomerte og leverer gode prosessorer, spesielt Core-serien til Intel vil være et godt valg (Intel Core i3/i5/i7, red. anm). Når det kommer til minne, bør du velge en pc med minimum 8 GB. Du vet selv best hvor stor lagringsplass du trenger, men se om du finner en såkalt SSD-harddisk – de er mye raskere enn tradisjonelle harddisker.

Og for de av oss som synes dette blir i overkant teknisk?

- Undersøk litt selv på forhånd. Les anmeldelser på nett og snakk med en venn som har peiling. Jo bedre forberedt du er før du drar til butikken, jo bedre.

5. Hva med ekstrautstyr?

- Nettverkskort kommer innebygget i alle pc-er i dag. På en bærbar pc er selvfølgelig skjerm, tastatur og høyttalere innebygget. Om du har valgt å kjøpe en stasjonær maskin, har du vanligvis muligheten til å gå for en pakkeløsning som inkluderer det samme.

- Noen vil allikevel ha nytte av å legge litt ekstra penger i et godt tastatur eller mus, spesielt om man er redd for å få musehånd. Om du har tenkt å bruke maskinen til krevende dataspill, er det også nødvendig med et dedikert skjermkort, avslutter Jan Birkeland.

Populært på Online.no nå: