Kom i gang med slektsforskning på nett

Graving i aner og opphav blir stadig mer populært. Nå er det enklere enn noensinne å sette i gang.
Illustrasjon blader

Begynn med slektsgransking og fyll ut ditt eget slektstre.

At slektsgransking skulle bli TV i beste sendetid og god butikk på nett, er kanskje overraskende. Men slektsforskning er den sikreste veien inn i vår egen historie. Det er her du finner spennende detaljer om forfedrene dine, og får verdifull innsikt i din egen identitet.

1) Begynn med de nærmeste

Er du i slekt med Ludvig den 14.? Mulig det, men du kommer ikke langt om du begynner i den enden. Elin Galtung Lihaug fra Norsk Slektshistorisk Forening anbefaler at du tar utgangspunkt i dine nærmeste slektninger. Start med foreldregenerasjonen. Da kan du granske slektstreet ditt gradvis uten å belage deg på usikre kilder.

- Noter ned detaljene i det de forteller. Navn, steder, datoer kan vise seg å bli nyttig senere. Derfor kan du gjerne ta opp intervjuet på lyd eller video, sier Lihaug
Folketellingen for 1910 er et godt utgangspunkt for å komme videre etter besteforeldre-generasjonen. Der finner du fødselsdato og fødested. Derfra kan du lete i kirkeboken og finne detaljene om deres foreldre igjen.

Illustrasjon av blader på trestamme

2) Noter deg hvem som sa hva

Gjør det til en rutine å skrive ned kilden til all informasjon du får. Gjør du dette sparer du deg for mye arbeid hvis du senere vil gå tilbake og sjekke noe. Minnet til slektningene dine er ikke alltid plettfritt, så det kan være behov for en dobbeltsjekk innimellom.

3) Let på riktig sted

Arkivverket har gjort en mengde arkivmateriale tilgjengelig digitalt. Tjenesten er gratis og åpen for alle. Det betyr at du kan utføre kildegranskingen selv. Det kan imidlertid være klokt å knytte seg til for eksempel Norsk Slektshistorisk Forening. De holder kurs og tilbyr råd fra durkdrevne slektsforskere. Det kan komme godt med i starten, når det er mye å sette seg inn i.

Illustrasjon av røtter på tre

Hva er My Heritage, Legacy og Brother´s Keeper?

Det finnes flere programmer og nettsider for å oppdage, dele og bevare slektshistorie. De ovennevnte er noen av dem. Legacy og Brother's Keeper er mye brukt i Norge, mens My Heritage kommer etter for fullt. 

- Hvis du ønsker å legge dine slektsdata inn i et slektsprogram, bør du bruke et program som holder opplysningene på din egen datamaskin, mener Lihaug.
Hun retter et lite varsku mot My Heritage, som er en nettbasert variant. Alle abonnenter får nemlig legge inn opplysninger her, uten at det finnes en garanti for at de er sjekket. Den verdensvide utbredelsen og brukervennligheten gjør My Heritage til et fornøyelig verktøy likevel.

Starthjelp med slektsgransking

Norsk Slektshistorisk Forening

Holder kurs og oppdaterer deg på hva som skjer rundt slektsforskning.
Her kan du også få kontakt med profesjonelle slektsforskere om du har behov for det.

Arkivverket

Den store norske kilden til slektsforskning. En veiledning for å komme i gang finner du her. Ønsker du hjelp fra andre slektsgranskere, kan du legge inn en henvendelse på brukernes eget forum.

Populært på Online.no nå: