5 smarte tips når du skal handle på eBay

Alt du trenger å vite om verdens største handelsportal.
Slik fungerer Ebay

Hos eBay finner du alltid det du leter etter - og ofte til en god pris. Foto: iStockPhoto LP

Hos eBay kan du finne alt fra gamle skatter du trodde hadde gått ut av produksjon til kraftig rabatterte designerklær. Men hvordan leter du frem de beste kjøpene - og hvordan betaler du?

Vi viser deg hvordan med denne bli-kjent-guiden til eBay.

1. Bruk søkeverktøyet

Først og fremst må du søke frem det du leter etter. Men før du gjør det kan det være lurt å spesifisere hvilken kategori det gjelder, så du luker ut alle irrelevante treff. Deretter kan du sortere listen etter både auksjons- og "Kjøp det nå"-varer, beste match, pris og så videre.

I venstre kolonne kan du sortere ytterligere. Her kan du huke av for dine preferanser innen frakt (gratis/betalt), tilstand (ny/brukt), auksjons- eller "Kjøp det nå"-varer, prisnivå og sist - men ikke minst - hvilke selgere du skal vise.

2. Sjekk tilbakemeldinger på selgeren

Du bør alltid ta deg tid til å sjekke kundetilbakemeldingene på selgerens profil. eBay opererer etter stjernesystemet, der brukere legger igjen enten positive, middelmådige eller negative tilbakemeldinger. Jo høyere score, jo tryggere er selgeren. Her kan du også lese brukernes meninger om butikken.

Hvis du er ekstra skeptisk kan du spesifisere at du kun vil vise resultater fra eBay-selgere med gode tilbakemeldinger. Dette gjøres i kolonnen til venstre.

3. Undersøk fraktkostnadene

Flere selgere markedsfører sine varer med at de har gratis frakt, men i de fleste tilfeller er det bare gjeldende om det er små eller lette varer. Kjøper du for eksempel en parfymeflaske på 100 ml er risikoen stor for at prisen går i taket når fraktkostnadene legges til.

Før du trykker på kjøpslenken bør du altså gå inn på produktsiden, så du får se svart på hvitt hva fraktkostnadene egentlig er. Amerikanske butikker bruker USPS' priskalkulator for å finne vekt- og prisnivå, og synes du det er for høyt i forhold til normalen kan du kontakte selgeren og foreslå billigere forsendelsesalternativer.

Det er også forskjell på å sende varen som brev eller pakke. Brev er billigere enn pakkeforsendelser, men har størrelse- og vektbegrensninger. Er det små og lette gjenstander - en topp, en dekkstift, et minnekort - vil det ofte si at frakten bør være rimelig.

Husk også at toll- og merverdiavgifter kommer i tillegg hvis kjøpet ligger på over 350 kroner.

4. Prøv deg på en auksjon

I listen vil du se flere søkeresultater. Noen er markert med hvor mange bud som har kommet inn eller en "Kjøp det nå"-knapp, mens andre har begge deler.

Auksjonsvarer markeres av hvor mange bud som er lagt inn. Ved siden av finner du en nedteller, som viser hvor mye tid som gjenstår av auksjonen. Klikk deg inn i budrunden, og legg inn ditt maksbud. Etter du har bekreftet din sum må du følge med på hvor prisnivået ligger, og legge inn nye bud når andre overstiger ditt beløp. Slik fortsetter det til noen vinner auksjonen. Lær mer om budrunder på eBay her.

Med "Kjøp det nå"-varer er det enklere. Her trenger du ikke å følge med på prisnivået, da dette er en konstant sum. Sjekk produktbeskrivelsen, pris og fraktkostnader, og trykk på "Kjøp det nå"-knappen. Varen er din, og det eneste som gjenstår er å betale for den.

5. Bruk kredittkort eller PayPal

Betaling på eBay er verken vanskelig eller risikofylt. Du kan som på alle andre nettsider legge inn kortinformasjonen din og betale direkte. Det aller tryggeste da er å bruke kredittkort.

eBay har også flere andre betalingsalternativer. Den mest populære er Paypal, fordi de aller fleste nettbutikker støtter den betalingsmetoden. All informasjon mellom deg og Paypal er kryptert, og foregår over en sikker tjener. Kortinfoen ligger dermed trygt hos en tredjepart, slik at ingen svindlere får fatt i dine opplysninger.

Ta en titt innom eBays læresenter, der du finner eBays offisielle forklaringer på systemet.

God handletur!

Populært på Online.no nå: