Søk
Meny

Alt du trenger å vite om Galaxy S10

Fingeravtrykksleser i skjermen, vennelading, Galaxy Buds og ingen «busslomme» – og brettbare Galaxy Fold er rett rundt hjørnet!

Den koreanske teknologigiganten Samsung har avslørt hva vi kan vente oss av neste tilskudd til sin S-serie – den tiende i rekken.

Samsung Galaxy S10 kommer i tre versjoner med (så godt som) heldekkende skjerm og enorm batterikapasitet. S10 og den enda kraftigere S10+ har fingeravtrykksavleser i skjermen, trådløs «vennelading» og henholdsvis fire og fem kameraer.

Vi kan også se frem til trådløse Galaxy Buds-øreplugger og en helt ny mobilopplevelse med den sammenleggbare Galaxy Fold.

Her er de viktigste nyhetene fra Samsungs Galaxy S10-event:

Galaxy S10

Samsung Galaxy S10.

Samsung Galaxy S10.

Samsungs nyeste vidunder er det nærmeste vi kommer en heldekkende skjerm. Selve skjermen er en kurvet Dynamic AMOLED med QHD+ og en oppløsning på 3040x1440. Ettersom skjermen på S9-variantene var blant fjorårets råeste, er det all grunn til å glede seg til å oppleve hva S10s såkalte «Infinity-O»-display kan by på.

Kanskje det første du legger merke til er hvordan Galaxy S10-skjermen faktisk strekker seg helt ut i kantene. Den famøse «busslommen» er borte ettersom Samsung har plassert frontkameraet (10 MP, f/1.9) og de ulike sensorene i et lite avlangt hull øverst til høyre – derav navnet Infinity-O.

I tillegg «mangler» mobilene fortsatt fingeravtrykksleseren. På forgjengerne var denne plassert på baksiden, men S10 og S10+ har fingeravtrykksteknologien innebygget i selve skjermen.

Og kanskje mest imponerende: Du trenger ikke være nøyaktig med hvor du plasserer fingeren for å låse opp mobilen. Galaxy S10 bruker nemlig ultralyd for å registrere trykk. Det betyr at sensoren vil registrere avtrykket ditt selv når fingeren er fuktig, kald eller skitten.

Skjermen på Samsungs nye mobiler strekker seg (nesten) fra kant til kant.

Skjermen på Samsungs nye mobiler strekker seg (nesten) fra kant til kant.

S10-ene får «vennelading»

Det store batteriet på hele 3400 mAh støtter både trådløs og hurtiglading.

I tillegg har Galaxy S10 (samt S10+ og S10e) såkalt Wireless powershare. Det vil si at du kan lade andre enheter som støtter trådløs lading ved å legge dem på baksiden av S10. Du kan gi hodetelefonene eller smartklokken en oppkvikker mens du er på farta – eller gi mobilen til kompisen din litt etterlengtet nødstrøm.

På minnefronten er S10 også en kraftplugg: 8 GB arbeidsminne og 128 GB internminne.

... og enda bedre kamera

På baksiden har Galaxy S10 et trippelkamerasystemet, som består av et vidvinkel- og et zoomobjektiv (begge 12 MP, henholdsvis f/1.5 og f/2.4), samt et ultravidvinkelobjektiv (16 MP).

De to blenderinnstillingene gjør at kameraene tilpasser seg lysforhold på samme måte som menneskeøyet og gjør det mulig å ta gode og skarpe bilder, selv i dårlig belysning.

Samsung har også videreutviklet autofokusfunksjonen ved hjelp av noe de kaller «Dual Pixelteknologi». Det skal medføre raskere fokusering på det som er viktig i bildene du komponerer.

Ifølge Samsung utgjør dette et gjennomgående profesjonelt kamerasystem. Ettersom fjorårets Samsung-mobiler holdt et skyhøyt nivå, kan vi ikke gjøre annet enn å ta dem på ordet.

Galaxy S10+

Samsung Galaxy S10+.

Samsung Galaxy S10+.

Som plussen tilsier er Galaxy S10+ en råere versjon av Samsungs neste flaggskip. Det innebærer større skjerm (6,4 tommer, QHD+) og batteri (4100 mAh).

S10+ kommer også med tre forskjellige minnekonfigurasjoner, der den kraftigste byr på hele 12 GB internminne og smått absurde 1 TB lagringsplass! Mange Samsung-mobiler har hatt imponerende lagringskapasitet, men S10+ tar dette enda et skritt lengre. Med så mye lagringsplass vil telefonen holde seg lynkjapp, selv om du sjeldent sletter innholdet ditt.

På kamerasiden er det også verdt å trekke frem at Galaxy S10+ har et dobbelt frontkamera (ved siden av et tilsvarende hovedkamera som på S10). I tillegg til 10 MP-objektivet har S10+ en 8 MP ultravidvinkellinse som gjør at du vil få plass til mer i selfiene dine.

Galaxy S10e

Samsung Galaxy S10e.

Samsung Galaxy S10e.

I tillegg til S10 og S10+ kommer en «lettere», men rimeligere tier, Galaxy S10e. For deg som ikke er på jakt etter en mobil i den øverste prisklassen, vil S10e være et veldig godt alternativ.

Den flate Dynamic AMOLED-skjermen er på 5,8 tommer, og selv om S10e ikke har fingeravtrykksleseren i skjermen, viderefører Samsung den effektive løsningen fra fjorårets Galaxy A7. Sensoren er kombinert med på-knappen på høyresiden av mobilen, noe som gjør det mulig å strekke skjermen helt ut i kantene, også på S10e.

Mobilen har et tokamerasystem på baksiden og et batteri på solide 3100 mAh. Galaxy S10e støtter også trådløs, hurtiglading og trådløs strømdeling.

Samsung Galaxy Fold

For mange var kanskje den aller største nyheten Samsung Galaxy Fold – en sammenleggbar mobiltelefon (hvis vi fortsatt kan bruke den betegnelsen).

Denne kan beskrives som et nettbrett på 7,3 tommer med en såkalt Infinity Flex-skjerm som kan brettes. Fold får fremstår da som en mer tradisjonell mobiltelefon.

Den unike mobilen har 12 GB RAM, 512 GB UFS 3.0 og en 7nm 64-bit Octa-core prosessor.

Fold benytter seg av to batterier, ett på hver side av bretten, som jobber sammen for å drive telefonen. Batterisystemet har en kapasitet på 4,380 mAh, og støtter hurtiglading – både med kabel og gjennom trådløs lading. Den har også – selvfølgelig – trådløs batterideling.

Galaxy Fold kommer til å til å være tilgjengelig i løpet av andre kvartal 2019.

Galaxy Buds

Samsung Galaxy Buds.

Samsung Galaxy Buds.

Samsung presenterte også splitter nye øreplugger som kan nyte godt av S10-strømdelingen. Disse har fått navnet Galaxy Buds.

Samsung tar altså for alvor opp kampen med Apple og deres AirPods, og Galaxy Buds har svært mange positive egenskaper. Lyden er optimalisert av AKG, pluggene har to innvendige mikrofoner for høy samtalekvalitet og de kan skilte med lang tale- og batteritid.

Samsung Galaxy Buds legges ut for salg mot slutten av mars.