Ikke like dyr – men føles som en toppmodell

Vi har testet Samsung Galaxy A5.
Vi har testet Samsung Galaxy A5

Galaxy A5 er et rimeligere alternativ til Samsung-flaggskipet S7.

Med sin 5,2-tommers skjerm er A5 faktisk ørlite større. Men utover det, kreves et trent øye for å skjelne mellom de to mobilene.

Likheten strekker seg også et stykke utover førsteinntrykket. Det er nemlig mye ved årets modell som i høyeste grad føles «premium».

Mye av designet er videreført fra S-serien – inkludert fingeravtrykkleseren (som nå også er inkludert i «lillebroren», A3), samt konstruksjonen i glass og metall. Ikke minst er den blitt støv- og vannbestandig.

Bruk den i regnet og på stranda

Samsung Galaxy A5 kjennes solid og velkonstruert. Den er slank, med et bakre kamera som overhodet ikke stikker ut av kroppen.

Langs sidekantene på baksiden er glasset krummet, som på S7 og S7 Edge. Det gjør mobilen god å holde, og enkel å plukke opp.

Baksiden av Galaxy A5

Sammenlignet med S7 har baksiden av A5 et litt mindre kamera og mangler pulsmåleren – men er ellers veldig lik. På undersiden kan du skimte USB type-C-inngangen.

Og den er altså vanntett. Rettere sagt er den IP68-sertifisert – som betyr at den skal tåle å brukes ned til 1,5 meters dybde, i inntil 30 minutter.

Når den samtidig tåler støv og skitt, betyr det at du kan bruke mobilen på stranda – eller når det sludder tett og sidelengs.

Alltid på

Skjermen i A5 oppleves som klar og fargesterk, og har full HD-oppløsning (1080x1920 piksler).

Litt av skjermen er aktiv hele tiden, med mindre du aktivt går inn og deaktiverer den. «Alltid på»-teknologien er nemlig med videre, slik at klokke, dato og batterinivå er synlig til enhver tid.

Enda så lite intuitivt det kan virke, lar dette deg spare strøm – ikke minst nå som alle varsel-ikoner vises her, og ikke bare ubesvarte anrop og meldinger som på S7.

Nå trenger du nemlig ikke vekke hele telefonen for å se hvorfor den dirret, eller bare sjekke klokka.

Samsung Galaxy A5 vs Samsung Galaxy S7

Det er lett å se at designen til Galaxy S7 (til venstre) har inspirert årets A5. Begge med «Always On Display».

Batteriet er godt, og lades fort (det er på 3000 mAh, og kan hurtiglades). Mobilen kan dermed stort sett være nettopp mobil – og ikke koblet i veggen.

Bra for selfier

Telefonen tar bilder i inntil 16 megapiksler, med begge kameraer. Om selfier (og ellers sosiale medier) er en viktig del av mobilbruken din, er det én av mange gode grunner til å sjekke ut Galaxy A5.

Sidebilde av Galaxy A5

A5 har en slank og solid konstruksjon i glass og metall. Høyttaleren er flyttet ut til siden av mobilen, og det bakre kameraet stikker overhodet ikke ut av kroppen.

Den har samme redigeringsverktøy og «skjønnhetsfiltre» som S7, ved siden av en rekke andre artige eller nyttige funksjoner. Som for eksempel at du kan sette i gang en selfie-timer bare ved å vinke til kamera – eller, rettere sagt, holde opp håndflaten i bildet.

Noe som er nytt, er at du kan bytte kamera bare ved å sveipe opp og ned med en finger over skjermen. Det er lynkjapt og svært intuitivt.

Noen eksempler på bilder vi har tatt med telefonen, ser du nedenfor:

Eksempelbilde tatt med Samsung Galaxy A5
Eksempelbilde tatt med Samsung Galaxy A5
Sammenligning av bilder tatt med A5 og S7

Samme motiv fotografert med Galaxy S7 (til venstre) og A5. Kameraet er ikke det samme i de to telefonene, men begge tar gode bilder.

Ansiktsløft

De nye kamerafunksjonene er ikke den eneste utviklingen som har skjedd siden S7. Om enn den har litt mindre muskler under panseret, er A5 fortsatt, tross alt, en nyere telefon.

Blant annet er menyene og app-ikonene blitt redesignet, der spesielt innstillingene har fått et stort ansiktsløft.

Nye menyer i Galaxy A5

A3 og A5 kjører en tilpasset versjon av Android v6.0.1 (Marshmallow). Det er samme OS som S7 og S7 Edge, men siden da har menyene og ikonene fått en overhaling. Blant annet innstillingene er redesignet, med nye og mer intuitive kategorier – samt forslag til andre menyer, dersom du ikke finner det du leter etter.

Telefonen kommer også med en egen «sikker mappe»: En kryptert, personlig del av mobilen der du kan ha apper og filer ingen andre kan se, selv om de skulle låne (eller, i verste fall, stjele) enheten.

Her har du for øvrig plass til mye: Telefonens 32 GB lagringsplass kan mangedobles med et microSD-kort.

Portrettilde tatt med Samsung Galaxy A5

Samsung Galaxy A5 har også flere funksjoner for deg som er glad i å ta bilder av deg selv - blant annet en selfie-timer du aktiverer bare ved å vinke til kamera.

Et godt alternativ

Etter noen dagers testing fremstår A5 som et godt alternativ for dem som ønsker mye av det beste fra S-serien, uten å stille krav til de aller råeste spesifikasjonene.

Ytelsen er mer enn tilstrekkelig for normalt bruk. At den samtidig har lekker og solid design, tåler vann og har god batterilevetid, gir mye mobil for pengene.

Galaxy A3 og A5 fås i fargene svart, gull og fersken.

Populært på Online.no nå: