Vi har testet Samsung Galaxy Note 8

Imponerende kamera med to separate objektiver og intuitiv penn som er fantastisk å bruke.
Samsung Galaxy Note 8

Ser du på skjermstørrelsen alene, er det kun 0,1 tomme som skiller nye Samsung Galaxy Note 8 fra «lillebror» Galaxy S8+.

S8/S8+ er allerede blant de råeste mobilene som er laget. At Note 8 er en liten størrelse større – ikke bare skjermen, men også i overført betydning – sier altså en del i seg selv.

Selv om de ligner, er det noen åpenbare forskjeller mellom Note 8 og S8/S8+. Det første er et nytt «Dual lens»-kamera, altså er det to separate objektiver på baksiden av mobilen. Det andre er den integrerte pennen, som selvsagt er tilbake – i ny og forbedret versjon.

Vi lot oss imponere av både kamera og S-pennen, da vi fikk prøvekjøre Samsungs nye toppmobil.

Uvant, men praktisk fasong

Note 8 er ingen liten mobil. Likevel er det utrolig at den tross alt ikke er større (den måler 162,5 x 78,8mm), når den rommer en diger 6,3-tommers skjerm. Skjermen strekker seg helt ut i kantene, ikke ulikt S8/S8+, men med en litt bråere kurve langs sidene. Dette er for å gi en større flate til å bruke med pennen.

Samsung Galaxy Note 8 horisontal

Fasongen på skjermen er mer avlang enn du kanskje er vant til, med et sideforhold på 18,5:9 – den er altså mer enn dobbelt så høy som den er bred. Det gjør at mobilen føles mindre enn den er, for den er smal og god å holde. Du kan for øvrig aktivere enhåndsmodus bare ved å sveipe skrått opp fra hjørnet av skjermen.

Fasongen åpner også for smart multitasking, der du uten problemer kan kjøre to separate apper i delt skjerm. For å understreke dette, kommer mobilen med en «App pair»-funksjon, der du kan koble inntil ti par med apper med hver sin snarvei. For eksempel kan du med ett trykk åpne både Navigasjon og Spotify i delt skjerm når du setter deg i bilen.

Pennen er bedre enn noensinne

Det som gjør en Note til en Note er denne integrerte pennen. I Note 8 er den tilbake i ny og forbedret versjon.

Galaxy Note 8 med s-pen

Pennen er ekstremt intuitiv i bruk. Bare klikk på enden for å hente den ut, også om mobilen er låst. Da kan du skrive en handleliste eller huskelapp rett på låseskjermen. Den blir liggende der og kan redigeres senere, uten at du må aktivere mobilen eller åpne noen app.

Samsung Galaxy Note 8 always on display

Du kan skrive med pennen rett på skjermen, som alltid er på for å kunne vise notater og andre ting.

Ta ut pennen når mobilen er låst opp for å aktivere «Air Command»-hjulet. Her får du tilgang på en rekke funksjoner som du kan bruke uten å gå ut av programmet du har fremme.

For eksempel kan du tegne et utsnitt for å ta et skjermopptak eller bilde, eller lage en GIF-animasjon. Eller du kan merke en frase og få den oversatt til et annet språk, eller oversette dollar til kroner og fot til meter.

Tuppen på pennen er 0,7 millimeter bred, tilsvarende en ekte kulepenn, og den har over 4000 nivåer av følsomhet. Det gjør den enkel og intuitiv i bruk, enten til å skrive, tegne eller bruke funksjoner som lasso og oversetter.

Galaxy Note 8 framside og bakside med penn

Nytt kamera

Hovedkameraet i Note 8 har to separate objektiver. Vidvinkel-linsen er den samme som du finner i Samsungs andre toppmodeller, med samme lysfølsomhet og raske autofokus.

Det som er nytt er at den fungerer sammen med en ny telelinse, som blant annet gir 2x optisk zoom, og mer dybde i bildene. Begge objektivene har optisk bildestabilisator, noe Samsung skal være først i verden med.

Galaxy Note 8 dual lens kamera

Når de brukes separat, åpner det for å ta to bilder samtidig med forskjellige utsnitt – samt funksjoner som «Live focus». Her kan du endre bakgrunnsfokus etter du tar et bilde, og få slørete bakgrunner som gir bedre portretter.

Blitsen er for øvrig flyttet inn mellom kameraet og fingeravtrykkleseren, slik at det skal mer til å kladde til linsene med fingermerker.

Live focus

Her er et bilde med live focus-modusen aktivert i etterkant til høyre.

Bilde tatt med begge linser

Her er det tatt to bilder samtidig, med forskjellig utsnitt.

Bruk den som PC

Forhåndsbestiller du mobilen før 15. september og registrerer deg i Samsung Members, får du med en Samsung DeX– som i praksis gjør mobilen til en fullverdig datamaskin.

Dette er en dock du kan koble til skjerm, mus og tastatur. Plasser mobilen oppi, og så går den i skrivebord-modus. Mobilen har masse maskinkraft, og appene vil lastes inn i versjoner som minner om det du forventer på en Mac eller PC.

 Galaxy Note 8 i DeX dock

Du kan også kjøre fullversjoner av flere PC-programmer, inkludert Microsoft Office, forutsatt Office 365-abonnement. DeX kan selvfølgelig også kjøpes separat, og det følger nå med en egen strømkabel i boksen.

I boksen til selve mobilen, får du med en Smart Switch-adapter for å overføre innhold fra din forrige telefon, samt et AKG-headset for å dra nytte av mobilens 32-bits D/A-konverter for hi-fi-lyd. Mobilen har et 3300 mAh-batteri som støtter både hurtiglading og trådløs lading.

Både mobilen og pennen er IP68-sertifisert, altså i praksis vanntett.

Samsung Galaxy Note 8 kommer i to farger: Midnight Black og Maple Gold.

Populært på Online.no nå: