Slik får du bedre internett hjemme

Dette visste du kanskje ikke om trådløse nett.

Vi forventer at internett hjemme virker over alt til enhver tid. Men når det hakker eller stopper opp, kan det være ulike grunner til det. 

Vi har snakket med Eyvind Skaga som er ansvarlig for ruter og hjemmenett hos Telenor. Han vet det meste som er verdt å vite om trådløse signaler. Og det er disse signalene som må oppføre seg som de skal, for at datamaskiner, nettbrett og smartmobiler skal fungere tilfredsstillende i hjemmet ditt.

To nett – velg det som fungerer best

- De nye ruterne fra Telenor lager to trådløse nett hjemme hos deg, slik at du skal få utnyttet signalene best mulig. Det betyr at ruteren din sender og mottar signaler både på 2,4 GHz-båndet og på 5 GHz-båndet, forteller Skaga.

De to båndene har litt ulike egenskaper, og vi kan generelt si at 2,4 GHz-båndet har dårligere hastighet men noe større rekkevidde, mens 5 GHz-båndet har bedre hastighet men av og til litt dårligere rekkevidde. 

Det er alltid mest trafikk på 2,4 Ghz-båndet, og her kan du lettere forstyrres av naboen. På 5 Ghz-båndet stoppes signalene lettere av hindringer hjemme, men til gjengjeld når ikke signalene fra naboen deg så lett. Du må med andre ord finne ut hvilket nett som fungerer best hjemme hos deg.

Bedre trådløst nett
velg trådløst nett

Vi ser altså at under samme omstendigheter kan internettopplevelsen bli bedre på 5 GHz-nettet. Du må selv velge hvilket nett du skal benytte. Ruteren kommer med de to nettverkene ferdig konfigurert, slik at du finner dem i oversikten over trådløse nettverk på pc-en, nettbrettet eller mobilen din.

Utstyret ditt må være oppdatert

- Kjører du i en eldgammel bil, så kommer du ikke en gang inn på 5 GHz-nettet, spøker Eyvind Skaga og forteller at mange av de som opplever problemer med hjemmenettet sitt, har gammelt utstyr. 

Har du en pc som er 3-4 år gammel, er det mulig at du ikke kan ta i bruk 5 Ghz-båndet. Det betyr at den trådløse hastigheten du opplever hjemme kan være lavere enn det som din bredbåndslinje faktisk tilbyr. Det samme gjelder om du har en gammel mobil. Eldre mobiler støtter nemlig ikke 5 GHz-frekvensen. 

Hvor mye kan jeg surfe?

Når flere er på nett samtidig hjemme, så deler dere bredbåndet. Det er derfor viktig å se på bruken hjemme, når dere skal vurdere bredbåndsabonnementet. 

Liker du å se film? Strømmetjenesten Netflix anbefaler 5 mbit/s for en god filmopplevelse. Det vil i praksis si at med en bredbåndslinje som gir deg 20/2 mbit/s, kan minst tre personer se hver sin film på hvert sitt nettbrett samtidig. 

- Musikk kan du strømme nesten ubegrenset av. WiMP drar ikke mer enn rundt 0,1-0,3 mbit/s. NRK Nett-TV krever fra rundt 1 til 4 mbit/s, forteller Skaga og forklarer at det ikke nødvendigvis er feil på bredbåndet når Dagsrevyen hakker og fryser. 

- NRK Nett-TV er satt opp slik at kvaliteten endrer seg avhengig av kapasiteten. Men når du opplever at Nina Owing stotrer, så er det ofte fordi veldig mange benytter internett og ser Dagsrevyen samtidig. Da kan det oppstå kø på internett eller hos NRK, oppklarer Eyvind Skaga. 

Treg eller ustabil internettforbindelse?

Dersom du opplever at din internettforbindelse er treg og ustabil – eller at strømmetjenester «fryser» i perioder når du benytter det trådløse nettet, så kan det være flere årsaker til det:

  • Når flere er på nett samtidig kan dere bruke opp hele bredbåndskapasiteten. Dette blir som kø på motorveien.
  • Det kan være reduserte trådløse signaler der du sitter når du er tilkoblet internett. De trådløse signalene blir svakere når avstanden mellom deg og ruteren øker. Murgulv, murvegger, varmekabler i gulv reduserer de trådløse signalene kraftig.
  • Din PC/Mac/mobil er gammel og utdatert.

Hva er trådløse kanaler – kan jeg bytte kanal?

Elektronisk støy fra babycall, dimmere og annet elektrisk utstyr hjemme hos deg eller hos naboen, kan skape store forstyrrelser for de trådløse internetsignalene. 
Ditt trådløse nett består av mange kanaler. Noen trådløse kanaler er mer utsatt for støy enn andre. Disse kanalene fungerer omtrent på samme måte som kanaler på radioen din.
Dersom ruteren din benytter samme kanal som din nabo, eller det er mye elektronisk støy på akkurat denne kanalen, kan løsningen være å bytte kanal. Har du den nyeste ruteren fra Telenor (8702), så skjer dette automatisk. Har du en eldre ruter, slår du den av - og så på igjen etter et par minutter. Da velger ruteren selv den kanalen med best forhold.
Det er også mulig å gjøre dette manuelt. Velg din ruter for forklaring:

Har du lært noe?

Trådløse signaler er ikke alltid så enkelt å forstå. Og lite er så irriterende som når det ikke fungerer. Trenger du noen konkrete råd for å bedre nettet ditt hjemme?

Har du flere spørsmål?

Populært på Online.no nå: