Kan du disse digitale uttrykkene?

Her får du dem forklart.
Vanskelige ord og uttrykk

I en hverdag der den teknologiske utviklingen går så raskt som den gjør, kan det være vanskelig å henge med i svingene.

For å gjøre det digitale universet litt enklere, har vi har satt sammen en liste over nye ord og uttrykk som stadig dukker opp - og samtidig forklart dem:

AI / kunstig intelligens:

Du har mest sannsynlig allerede tatt i bruk kunstig intelligens i noen år, for eksempel Siri på iPhone – men har muligens ikke oppfattet teknologien som veldig intelligent. Dette er imidlertid i rask endring, og vi vil i stadig større grad se datamaskiner være i stand til å fatte egne slutninger og løse problemstillinger basert på et større eller mindre datasett.

Android

Et operativsystem (altså den grunnleggende programvaren) for svært mange mobiltelefoner og nettbrett. Lages av Google, og brukes av mange store produsenter av mobilutstyr. Hovedkonkurrenten til Apples eget iOS-system.

App

Forkortelse for applikasjon, eller programmer om du vil. Lastes ned til mobilen eller nettbrettet ditt fra egne «nettbutikker» – på iPhone og iPad kalles denne AppStore, på Android kalles den Google Play.

App Store

Nettbutikken der du laster ned apper til Apple-enhetene dine – finnes både til iOS og Mac.

AR / utvidet virkelighet:

Med apper som Pokémon GO har mange fått en god forsmak på hva vi kan forvente oss av denne teknologien, som gjør det mulig å «legge» virtuelle elementer på toppen av de virkelige, for eksempel på en mobilskjerm eller frontvinduet på en bil.

Backup

Sikker lagring av filer, bilder, elektroniske dokumenter og annen viktig informasjon. Svært viktig å huske, slik at du ikke mister viktige ting selv om du skulle miste eller bli frastjålet for eksempel mobiltelefonen din. Mange tar i dag backup til skyen, for eksempel til Min Sky, Dropbox eller Apples iCloud-tjeneste. Her kan du lese om hvor enkelt du kan ta backup av bildene dine på mobilen.

Beacons

Små fysiske dingser som kan «snakke» med telefonen din via Bluetooth om du er i nærheten. For eksempel kan det tikke inn et godt tilbud på mobilen din om du går inn i en butikk.

Big Data:

Det produseres hvert sekund enorme mengder data her i verden, og nøkkelen til mye ny kunnskap ligger i hvordan man får sortert og benyttet seg av alt dette – som gjerne omtales som «big data».

Blockchain:

Et system som distribuerer informasjon i mange små sammenkoblede biter, der ingen kan endre noe uten at det er synlig for alle. Dette skaper en tillit og gjennomsiktighet for informasjon og transaksjoner, og vil kunne påvirke mange samfunnsområder som finans og styresett. Blockchain muliggjør blant annet den digitale valutaen Bitcoin.

Bluetooth

Også kalt «blåtann». Teknologi som lar flere dingser «snakke sammen». For eksempel kan man sende musikk fra en mobiltelefon til en trådløs høyttaler via Bluetooth. Oppkalt etter den danske vikingkongen Harald Blåtann – akkurat slik han samlet riket, samler denne teknologien mobile enheter.

Brannmur

Programvare som holder uvedkommende ute av datamaskinen din. Brannmuren lager en barriere mellom internett og pc-en din for å forhindre hacking, virus eller uautoriserte dataoverføringer. En selvfølgelig del i all sikkerhetsprogramvare. Med bredbånd fra Telenor har du én lisens av Norton Internet Security inkludert.

Buffering

Den ofte irriterende pausen som kan oppstå om du strømmer film og musikk og ikke har nok dekning eller båndbredde – det du ser eller hører på stopper da opp inntil det er lastet ned nok informasjon til å kunne fortsette avspillingen.

Båndbredde

Dette er et mål på hvor raskt du kan overføre data til og fra internett, eller hvor god kapasitet bredbåndslinjen din har. Måles vanligvis i Mbit/s – om du for eksempel vil se film over internett, bør du ha en internettlinje på minst 5 Mbit/s. Her kan du sjekke hastigheten på bredbåndet ditt.

Cookie

Kalles også «informasjonskapsel» på norsk. En bitteliten fil som nettsider kan lagre på maskinen din, slik at de senere kan identifisere deg. Cookies gjør det blant annet mulig for annonsører å vise annonser med innhold tilpasset for deg, basert på sidene du har besøkt.

DAB

Står for digital audio broadcasting, og er i Norge politisk vedtatt at skal være arvtakeren til FM-båndet. Fordelene ved DAB er blant annet bedre lydkvalitet og mindre skurr på sendingene, samt at flere kanaler får plass på sendeflaten. Samtidig krever DAB-sendingene nye radioapparater, noe som har fått mange til å protestere mot stengingen av FM-båndet.

Delingsøkonomi

En økonomitrend der privatpersoner kan bytte produkter eller tjenester mot penger eller andre produkter og tjenester. Muliggjort ved at det er enklere enn noensinne å utveksle informasjon via internett – enten på nettsider eller i egne apper.

Et kjent eksempel på delingsøkonomi er overnattingstjenesten Airbnb, der man kan overnatte hos privatpersoner i stedet for hoteller. At det slår an er helt sikkert – i hele 2015 ble det gjennomført én million Airbnb-overnattinger i Norge.

Dings / duppeditt

Lettbente samlebetegnelser på alle mulige elektroniske enheter, gjerne av mindre karakter.

Dongle

Enkelt forklart en liten dings, gjerne en plugg, som kan settes inn i en datamaskin for å gi den en ekstrafunksjon. For eksempel en USB-pinne, som kan brukes for å fysisk bære med deg data du kan overføre fra datamaskinen din.

Emoji

Også kjent som emotikoner. De små tegningene – gjerne et smilefjes i en eller annen form – som du stadig oftere ser brukt i tekstmeldinger og andre steder folk skriver til hverandre. Det finnes et mangfold av emojis, som kan symbolisere alt mulig rart.

Gigabyte

Forkortes GB, og er i dag den mest vanlige måleenheten som brukes om lagring – for eksempel på en harddisk i datamskinen din. Én gigabyte består av 1000 megabyte.

Google Play

Nettbutikken der du laster ned apper til Android-enhetene dine.

Hacking

En hacker er i ordets opprinnelige form en person som liker utfordringen i å bryte grenser – som regel digitale. I dagligtale brukes hacking gjerne med et negativt fortegn, og da om det som skjer når noen urettmessig og med onde hensikter skaffer seg tilgang til personlig informasjon på datamaskinen eller mobiltelefonen din. Her kan du lese et intervju med hackeren «Martin» (25).

Hashtag

Også kalt emneord på norsk – og skrives med #-tegnet. Brukes blant annet for å tematisere et bilde eller et innlegg på for eksempel Instagram, Twitter eller Facebook. Gjør det mulig for folk å søke opp eller sortere innhold som er relatert til hverandre ved bruk av hashtagger.

HD

Står for high definition. Brukes når man snakker om oppløsning, gjerne på tv-skjermer. Dagens HD-standard er 1080p, som betyr at skjermen rommer 1920 piksler (bildepunkter) i bredden og 1080 i høyden. Er i tv-sammenheng i ferd med å bli overtatt av UHD (Ultra-HD), også kjent som 4K (3840 x 2160 piksler). Bør du ha Full HD eller 4K på TV-en din?

HDMI

Står for High-Definition Multimedia Interface. Er blitt standard-kabelen du bruker for å overføre HD-bilde (og lyd) fra tv-bokser, spillkonsoller og mange datamaskiner til skjermer og stereoanlegg.

HTTP

Står for Hypertext Transfer Protocol, og er det som står aller først i en nettadresse (URL). Du trenger sjelden tenke på dette når du skal skrive inn en nettadresse, ettersom de fleste nettlesere legger det til automatisk.

HTTPS

I motsetning til HTTP, kan det være smart å sjekke om det står https foran nettadresser når du for eksempel skal skrive inn personlige opplysninger eller foreta en betaling over nett. «S»-en på slutten står nemlig for «secure», altså sikker, og betyr at tilkoblingen til nettsiden er krypert (og dermed sikret for eventuelle uvedkommende), samt at siden er ekte og ikke en «lureside» fra svindlere. Dette er som regel også tydeliggjort med en hengelås ved siden av adressefeltet. Les mer om hvordan du avslører falske nettsider.

iCloud

Apples skytjeneste, som blant annet synkroniserer informasjonen din på tvers av Apple-enhetene dine, men også sørger for en enkel og trygg backup-løsning.

iOS

Operativsystemet (systemprogramvaren) på alle de mobile produktene til Apple (iPhone, iPad, iPod). Sto opprinnelig for iPhone OS, men ble forkortet til iOS før lanseringen av iPad. Har sitt eget «økosystem» med apper, som lastes ned fra AppStore. Hovedkonkurrenten til Android. Les mer om iOS her.

Instagram

En app-basert bildedelingstjeneste som er eid av Facebook. Lar brukerne laste opp bilder og videoer, samt like og kommentere andres bilder og videoer.

IP-adresse

Kommer fra engelske Internet Protocol address. Alle datamaskiner og enheter som er knyttet til internett får en slik adresse, som er utformet som et nummer som for eksempel 153.110.156.147 – som er IP-adressen til Online.no. Det er ved hjelp av IP-adresser at for eksempel politiet kan spore opp noen som har lagt ut noe ulovlig på internett.

IR

Kort for infrarød. Brukes for å sende informasjon trådløst via et infrarødt lyssignal. Det mest typiske bruksområdet i hjemmet ditt er fra fjernkontrollen til tv-apparatet.

Kontaktløs betaling

En relativt ny betalingsteknologi du garantert vil se mer til i årene som kommer. Lar deg betale digitalt, uten at du må trekke kortet som i «gamle dager». I stedet kan du betale ved å sveipe mobilen, kortet, armbåndet eller et annet produkt tilrettelagt for kontaktløs betaling over kortterminalen. For småbeløp trenger du heller ikke taste kode, for enkelthetens skyld.

Kryptering

I en verden der stadig mer sensitiv informasjon blir gjort digitalt tilgjengelig, er det viktigere enn noen sinne å sørge for at dette ikke faller i feil hender. En god måte å sikre seg på, er ved å kryptere både dataen og internett-trafikken din (sistnevnte via en VPN). Informasjon som er kryptert, er nær umulig å lese med mindre du har den unike krypteringskoden (dette håndteres som regel automatisk av krypteringsprogramvaren).

Lydplanke

Et populært alternativ for dem som vil ha god lyd fra tv-benken – men ikke ønsker store høyttalere. Er som navnet antyder en lang «planke» som kan ligge på benken, men som samtidig kan gi svært mye bedre lyd enn det tv-en klarer å levere på egenhånd.

Mbit/s

Står for megabit per sekund, og er den mest vanlige måleenheten for hastigheten på nettforbindelsen din. For ordens skyld: megabyte (MB) og megabit (Mbit) er ikke det samme, 1 MB = 8 Mbit (se forøvrig «gigabyte» og «båndbredde»).

Min Sky

Telenors skytjeneste, som er inkludert i abonnementet til alle Telenors privatkunder. Lar deg ta enkel og trygg backup av filene og bildene dine. Min Sky er en trygg og enkel form for lagring av bilder og filer.

Multirom

Lydsystemer som lar deg spille av musikk i flere rom, med utgangspunkt i ett anlegg. Kan gjerne bygges ut etter hvert, og styres som regel via egne apper på mobiltelefonen din. Les mer om hvordan du kan få lyd i alle rom.

Nettbrett

En sekkebetegnelse på det mange også kaller en «pad» – etter et av de mest populære nettbrettene på markedet, Apples iPad. Du har også mange forskjellige nettbrett som kjører Android. Kan brukes til å blant annet surfe på nettet eller se film via en touchskjerm, og skiller seg dermed fra såkalte lesebrett som er mer bundet til lesing av elektroniske bøker.

Nettleser

Et program som brukes til å vise innhold fra internett. De vanligste nettleserne på markedet er Safari, Chrome, Firefox, Explorer og Opera. Hvilken nettleser bør du velge?

Nettverk

Flere maskiner eller dingser som er koblet sammen, kan «snakke sammen» i et nettverk. Hjemme hos deg har du gjerne noe som kalles et «hjemmenettverk», dette er da alle maskinene som er koblet sammen under taket ditt.

Operativsystem

Programvaren som ligger i bånn for alt annet på en datamaskin, en smarttelefon eller et nettbrett. Eksempler på dette er Windows på PC eller OSX på Mac, iOS på iPhone og iPad og Android på diverse telefoner og nettbrett (Windows finnes også på enkelte telefoner og nettbrett).

Piksel / pixel

Heter også bildepunkt på norsk. Bittesmå «prikker» som samlet sett utgjør digitale bilder på skjermer. Telles gjerne i millioner av gangen – da heter det megapiksel.

Phishing

Du har sikkert hørt det hundre ganger: Vær forsiktig med å klikke på lenker i e-poster som kan virke suspekte, eller kommer fra folk du ikke kjenner. Disse kan nemlig være tilfeller av «phishing» (utledet av engelseke «fishing»), en populær måte for svindlere å «fiske» etter private opplysninger. Ved at de utgir seg for å være noen andre, som for eksempel banken din, kan de lure deg til å oppgi informasjon de senere kan bruke til å stjele identiteten din eller loppe deg for penger.

Podcast / podkast

De beste lytteopplevelsene blir ikke nødvendigvis lenger kringkastet over FM-nettet (eller DAB, om du har det). Stadig flere oppdager nemlig gledene ved å kunne laste ned eller strømme podcaster – radioprogrammer distribuert via internett. Uansett hva du er opptatt av, finnes det garantert en podcast for deg. Her er noen tips for å komme i gang med podcast.

Programvare

Blir som oftest omtalt om et «program» – eller, om vi snakker om smarttelefoner og nettbrett, en «app» (for applikasjon). Installeres på maskinen din, og kan ha nyttefunksjoner (som Microsoft Word) eller være ment for ren underholdning (dataspill og så videre).

PVR

Står for personal video recorder, og er gjerne boksen du får fra tv-selskapet du abonnerer på – om denne tillater deg å ta opptak av tv-programmer for senere avspilling. Noen ganger kommer også PVR-funksjonen (altså muligheten for opptak) som en tilleggstjeneste eller et tilleggsprodukt til boksen din.

Ruter

Dette er boksen som gir deg internett hjemme. De aller fleste rutere er «trådløse», noe som betyr at ruteren sender ut Wi-Fi signaler i et trådløst hjemmenettverk.

SD-kort

Den vanligste formen for minnekort, som kan settes inn i dingser for å gi dem (mer) lagringsplass. Brukes for eksempel i kameraer og enkelte smarttelefoner som støtter dette. Finnes også i en mindre størrelse, kalt MicroSD.

Selfie

Et bilde du tar av deg selv, gjerne sammen med noen andre. Ble svært mye enklere (og populært) da de fleste mobiltelefoner fikk et kamera på fronten‚ slik at man kan se seg selv på mobilen mens man tar bildet. Noen bruker også en såkalt selfie-stang, en stang du kan feste kameraet i for å få kameraet litt på avstand - og dermed plass til mer i bildet.

Skyen (cloud)

Veldig mye skjer «i skyen» om dagen. Dette betyr at informasjonen ikke lagres lokalt på datamaskinen eller mobiltelefonen din, men på et trygt sted på internett. Dette betyr ikke bare at filene dine er tilgjengelig uansett hvilken datamaskin eller dings du bruker, men også at du har en sikker backup om uhellet skulle være ute.

Stadig flere programmer er også tilgjengelig i skyen, som for eksempel Google Docs, et gratisalternativ til Office-programmene fra Microsoft (som for øvrig også er lansert som «nettapper»). Disse kan da brukes uten at du må installere programmene på maskinen din.

Snapchat

Svært populær mobilbasert tjeneste der man kan dele bilder og videoer med én eller mange mottakere. Disse vises bare i noen få sekunder på mottakerens skjerm, og blir ikke liggende på nettet. Er derfor blitt et sted føler de kan dele ting av mer privat karakter, på godt og vondt. Slik kommer du i gang med Snapchat.

Smart-tv

En flatskjerm-tv som i tillegg til å la deg se vanlige tv-programmer, også lar deg installere og kjøre apper – som for eksempel Netflix – direkte på tv-en din.

Smartklokke

Slike klokker kan langt mer enn å bare vise tiden – de er også avanserte datamaskiner som kan la deg kjøre apper, riktignok med mer begrenset funksjonalitet enn du er vant til på smarttelefonen din. Har som regel også mange innebygde sensorer, som kan måle puls, bevegelse og mye mer. Populære smartklokker er Apple Watch, samt mange forskjellige modeller som bruker «konkurrenten» Android Wear. Se også «wearables».

Smarttelefon

De fleste mobiltelefoner er i dag smarttelefoner, som er for små datamaskiner å regne. Felles for dem alle, enten de kjører iOS, Android eller Windows Phone, er at du kan installere apper og at de trykkfølsomme skjermer. Har mer eller mindre overtatt for de gamle, «ikke-smarte» telefonene som baserte seg på fysiske knapper.

Spam

Uønsket og masseutsendt e-post, eller søppelpost om du vil. Mange e-post-tjenester legger automatisk mange av disse i en egen spam-mappe. Men av og til feilsorteres det, både ved at uønsket søppelpost havner i innboksen din, eller ved at e-post du faktisk ønsker «blir borte» i spam-mappa. Vær obs: Svært mye av det som kommer i spam-mailene er forsøk på å svindle deg.

Strømming / streaming

Det begynner allerede å bli en stund siden folk flest kjøpte CD-er og DVD-er om de ville høre på musikk eller se en film. Nå er det strømming som gjelder, noe som enkelt forklart betyr at du for eksempel hører på musikk eller ser på film som blir sendt over internett. Dermed kan du se og høre ting når du vil – samt hvor du vil, ettersom de fleste musikk- og filmtjenester som Spotify, Tidal, Netflix, Viaplay og HBO Nordic kan brukes på de fleste dingser.

Synkronisering / «synke»

Et ord som stadig oftere dukker opp på dingsene dine, og da gjerne i et spørsmål relatert til «skyen». Betyr enkelt fortalt at du kopierer filer over til en sikker lagringsplass i skyen. Dette skjer gjerne automatisk, ved at skytjenesten «følger med» etter nye hendelser på enheten din – for eksempel at du tar et nytt bilde – og deretter laster opp denne til skyen. Når dette er gjennomført, er dataene dine synkronisert.

Tingenes internett (IoT):

Det er forventet at flere milliarder nye dingser vil bli tilknyttet internett i løpet av de neste årene. Dermed kan du styre disse – enten det er lyspærer eller vaskemaskiner – gjennom for eksempel smarttelefoner eller systemer for stemmestyring.

Totrinnsverifisering

En ekstra sikring mot hackere. Som navnet antyder, betyr dette at du må verifisere identiteten din i to trinn. Først taster du inn passord, deretter vil du bli bedt om å taste inn et passord du får tilsendt på for eksempel SMS eller leser av i en app eller på en kodebrikke. Systemet er for mange velkjent via BankID, men brukes nå av stadig flere aktører som Google og Apple.

Twitter

Et sosialt medium der du kan skrive oppdateringer, samt legge ut bilder, videoer og interessante lenker. Skiller seg hovedsakelig fra Facebook ved at meldingene ikke kan være lengre enn 140 tegn.

URL

Står for Uniform Resource Locator, men er nok mer kjent som det langt enklere «nettadresse». Er det du skriver inn i adressefeltet til nettleseren din for å komme fram til en bestemt nettside, som Online.no. Gjør det i praksis mulig å surfe på nettet, ettersom man slipper å huske de egentlige IP-adressene.

USB

En forkortelse for Universal Serial Bus. Er en kabel/kontakt som forbinder eksterne enheter som skrivere, tastatur og datamus til en datamaskin. Små minnebrikker kalles gjerne også USB-pinner. Selve USB-kablene kan ha flere forskjellige plugger, sist ut er den nye standarden USB-C.

VR / virtuell virkelighet:

Wearables

Dette er dingser du kan bære med deg på kroppen. Smartklokker er et eksempel på avanserte wearables, men du har også langt enklere dingser som for eksempel armbånd som kan telle skrittene dine og måle puls.

Wi-Fi

Står for Wireless Fidelity, og er i dagligtalen mer kjent som trådløst nett. Dette er radiosignalene som sendes ut fra den trådløse ruteren din, slik at du kan koble datamaskinene og dingsene dine opp mot internett. Trådløse nett sendes noen ganger over to radiofrekvenser – 2.4 GHz og 5 GHz. Den første har da litt bedre rekkevidde, men lavere overføringshastighet, mens sistnevnte gir kjappere ytelse men har lavere rekkevidde.

Virus

Dette brukes i dagligtalen som en sekkebetegnelse på skadelig programvare som ufrivillig installeres på datamaskinen din. Slike virus kan spre seg via e-poster og sosiale medier, ved at folk lures til å klikke på linker eller laste ned vedlegg fordi disse utgir seg for å være noe annet.

Virus kan komme i mange former, som «malware», «trojan», «keylogger», «cryptolocker» og så videre – og kan være vanskelig å bli kvitt. Det er derfor viktig å være skeptisk til lenker og vedlegg du ikke er 100 prosent sikker på, samt å ha god sikkerhetsprogramvare installert.

VPN

Mange som bruker datamaskiner utenfor kontoret i jobbsammenheng kjenner nok til VPN – som står for virtual private network. Når du bruker en slik tjeneste, blir internett-trafikken din kryptert slik at ingen uvedkommende kan tappe den for sensitiv informasjon. Stadig flere private bruker nå også en VPN-tjeneste for å sikre seg, ettersom informasjonen du sender over trådløse nettverk, for eksempel på kafeer og flyplasser, sendes i «klartekst» og kan være svært enkel å avlytte for hackere.

VR / virtuell virkelighet

VR står for virtual reality, og kalles på godt norsk virtuell virkelighet. Ved å ta på deg spesielle VR-briller, som brukes sammen med en mobiltelefon eller en datamaskin, kan du «ta steget inn i» en helt annen verden. Brillene reagerer på bevegelse, slik at det føles som om du faktisk ser rundt deg på stedet du opplever via brillene. 

VR er et stort satsingsområde for de største teknologiselskapene i verden, og vil la deg oppleve alt fra fascinerende familiefilmer i 360 grader til oppslukende spillopplevelser der du glemmer både tid og rom.

4G

Står for 4. generasjon, og da er det altså snakk om mobilnettet. Da 4G ble introdusert i 2012, ble det mye enklere å surfe på nettet på mobilen – noe som senere går enda kjappere med 4G+.

4K / UHD

I ferd med å bli den nye gullstandarden for tv-er, og er en enda bedre skjermoppløsning enn HD. Har fått navnet sitt ettersom 4K-skjermer har en horisontal oppløsning på oppunder 4000 piksler. 4K-standarden for TV-er (også kalt UHD-1 eller 2160p) har en oppløsning på 3840x2160 piksler. Dette er dobbelt så mye i både høyden og bredden som såkalt Full HD (1080p), altså er det plass til fire ganger så mange piksler. Men det stopper ikke med 4K!

Populært på Online.no nå: