Få mest mulig ut av mobilbatteriet

Går du tom for strøm på mobilen ofte? Kurt Lekanger fra Amobil gir oss flere tips for å spare batteriet.
batteri

Økt bruk av apper, internett og andre trådløse tjenester, som blåtann og GPS, gir i de fleste tilfeller utslag på telefonens batteritid. For å gi dere noen tips til hvordan man forlenger batteritiden, har vi snakket med mobilekspert og fagredaktør for nettstedet Amobil, Kurt Lekanger.

Rimeligere mobiler kan ha bedre batteritid

Han påpeker først og fremst at de aller fleste mobiler i utgangspunktet bør vare i cirka to dager. Men dette gjelder ikke nødvendigvis for toppmodellene.

- De mest avanserte telefonene har gjerne kortere batteritid, siden store og høyoppløste skjermer og raske prosessorer bruker mer strøm. Derfor har enkelte billigmodeller faktisk bedre batteritid enn mange av de dyrere modellene, riktignok med noen unntak, sier han.

De av oss som er glad i mer teknologitunge telefoner, som for eksempel Samsung Galaxy S4, må derfor belage seg på noe kortere batterilevetid enn andre. På samme tid finnes det et knippe triks som alle kan benytte seg av.

- Det å dempe lysstyrken på skjermen litt kan gi dramatiske utslag på batteritiden. Noen telefoner har også spesielle strømsparefunksjoner som skrur av ulike funksjoner som Wi-Fi når det er nødvendig å spare strøm, forteller Lekanger.

Husk å lukke appene

I takt med at smarttelefonene har blitt kraftigere og fått mer arbeidsminne, har de dessuten til felles at flere apper kan kjøre i bakgrunnen til samme tid. Dette reduserer tiden det tar å starte opp den enkelte app, men påvirker også batteritiden.

- Det kan lønne seg å avslutte apper du ikke bruker. På iPhone kan du ofte få mye bedre batteritid ved å dobbeltrykke på Hjem-knappen og sveipe vekk apper du har brukt tidligere, sier han.

For ved siden av lysstyrken på skjermen, er det prosessene som kjører i bakgrunnen Lekanger mener vi bør holde et ekstra våkent øye med. Dette innebærer å skru av bakgrunnsoppdatering av apper, som for eksempel push-tjenesten for e-post. 

Velger du heller å hente ned e-posten når du trykker deg inn på e-postklienten, fremfor å hente den ned automatisk i bakgrunnen, kan dette gi merkbart bedre batteritid. 

Vær likevel oppmerksom på at alle telefoner vil få svekket batteritid etter et par års bruk - og noen enda tidligere.