• Hjem
  • Service
  • Slik rapporterer du hull i veien på nett

Fiks gata mi

Hver vår gjør telehivet sitt til at den norske asfalten slår sprekker. Og hullene som var der fra før, blir stadig større og dypere. Nå kan du kjapt melde fra om feil og dårlige veier.
Slik rapporterer du hull i veien på nett

Foreningen Nuug lanserte i mars i år nettstedet Fiksgatami.no. Det er en landsdekkende tjeneste der du kan gå inn og melde fra til lokale myndigheter om feil og mangler på veiene i ditt nærområde.

Lett å si ifra

Nettsiden skal gjøre det lettere for innbyggerne å si i fra, ved at de slipper å finne ut av hvem som har ansvar for veien.

- Når du legger inn en melding på Fiksgatami.no blir det sendt en e-post til lokale myndigheter basert på den geografiske plasseringen, forteller Petter Reinhardsen, som er prosjektleder for Fiks gata mi, til lokalavisen Frogner/St. Hanshaugen i Oslo.

På nettsiden kan du rapportere et problem, finne ut om noen har rapportert det tidligere, og om det har blitt fikset. Både myndigheter og innbyggere kan gå inn og skrive. Du kan også diskutere lokale problemer, og det trenger ikke bare dreie seg om hull i veien. Det kan være alt fra tagging, til søppel eller manglende gatelys.

Anonyme meldinger

På nettsiden fyller du inn postnummeret i nærheten, eller veinavn/stedet der feilen er. Så lokaliserer du problemet på kartet over området, og skriver inn hva som er feil. Du kan være helt anonym.

Når du har meldt i fra sender Fiksgatami.no en beskjed til de ansvarlige på dine vegne.

Slik rapporterer du hull i veien på nett

Inspirert av engelskmennene

Prosjektet Fiksgatami.no er inspirert av den britiske nettsiden Fixmystreet.com, som mottar rundt to tusen meldinger per uke.

Tjenesten her i Norge er basert på fri programvare og er utviklet av Nuug, med støtte fra Friprogsenteret og Departementenes Servicesenter.

Gir ingen garanti

Selv om folk lettere kan melde fra om dårlige veier via Fiksgatami.no er det ikke gitt at alt blir gjort noe med.

- Vi gir ingen garanti. Vi gir kun garanti for at vi skal formidle beskjeden videre. Og når kommunen får meldingen, så har de et regelverk å forholde seg til i forhold til tilbakemeldinger. Men saker som er meldt via Fiksgatami.no har jo større sjanse for å bli fokusert på, fordi publikum ser at saken er der, og de ser også hvis den ikke blir løst, sier Christer Gundersen, fungerende direktør i Friprogsenteret, til NRK.

- Hvis kommunen ikke fikser problemet er det fritt frem å gjøre en innsats selv, sier Gundersen - da er det er bare å gå inn på Fiksgatami.no og si i fra at du har ordnet opp.

Kilde: Lokalavisen Frogner/St. Hanshaugen, NRK.no