Bredbåndshastighet for dummies

Hva er forskjellen på MB og Mbit/s? Her er en rask innføring.
pikselert bilde av en munn

iStock LP ©2014

Mbit/s (Megabit per sekund)

100 Mbit/s betyr altså at du kan overføre opp til 100 Megabit per sekund når du laster ned noe – en fil eller en nettside for eksempel. Det er ganske store datamengder.

For enkelthetens skyld kan vi si at én bokstav tilsvarer en byte eller 8 bits – det vil si at en 100 Mbit/s-linje lar deg laste ned datamengder tilsvarende 12,5 millioner bokstaver i sekundet.

Megabit blir ganske ofte forvekslet med megabyte (sistnevnte forkortes ofte med MB – altså store bokstaver). Dette er imidlertid ikke det samme.

MB (MegaByte)

MB er en måleenhet som ofte brukes om diskplass og minne, altså lagring og ikke om overføringshastighet. 

Hvis du skal sammenlikne de to, er åtte megabits det samme som én megabyte. Hvis du da har en 100 Mbit/s-linje, gir det deg muligheten til å laste ned opp til 12,5 megabyte i sekundet.

Noen praktisk eksempler

Dette blir kanskje litt teoretisk, så la oss i stedet forklare med noen eksempler fra strømmetjenesten Netflix: Hvor  båndbredde trenger du for å se filmene og seriene videoene deres?

Netflix anbefaler at du har minst tre Mbit/s for å se filmer eller serier fra dem i standard kvalitet (SD). For å se innhold i HD anbefaler de minst fem Mbit/s, men enkelte av seriene tilbyr de også i et ekstra bra format de kaller Ultra HD – og da bør du ha minst 25 Mbit/s.

Utfordringen kommer i det du har mange enheter i hjemmet ditt som er tilkoblet nettet, og mange husholdninger i dag har både spillkonsoller, nettbrett og telefoner som er koblet til nettet samtidig. Da gjelder det å ha bredde på bredbåndet ditt om ikke du skal oppleve irriterende hakking og forsinkelser.

Populært på Online.no nå: