- Nei! Batteritom, IGJEN?

Slapp av. Disse triksene gjør at du slipper treg mobil og lavt batterinivå.
Gjør mobilen bedre

Selvfølgelig. SELVFØLGELIG måtte mobilen ta kvelden rett før jeg skal på toget. Selvfølgelig... Foto: ©2014 iStockphoto LP

Det har skjedd oss alle: Mobilen henger seg opp når du skal inn på e-posten, mens batteriet slukner etter 20 minutter med Spotify. Du har prøvd alt. Eller har du det?

De innebygde funksjonene i en smarttelefon - og appene du laster ned i ettertid - stjeler mer kapasitet enn du tror. Disse tipsene gjør at du får en raskere mobil med økt batteritid. 

1. Spar batteri

Store skjermer og raske prosessorer betyr dårlig nytt for batteritiden. Forbedre strømkapasiteten ved å skru ned lysstyrken og skru av GPS, Wi-Fi og Bluetooth når du ikke bruker det.

Både Apple- og Android-mobiler har egne strømsparingsløsninger. I Apples iOS kan du for eksempel begrense at forskjellige apper bruker for eksempel stedstjenester og GPS. Android-brukere kan gå under Batteribruk for å se hvilke apper og funksjoner som bruker mest strøm.

2. Rydd opp i push-varsler

Apples iOS er blant verstingene når det kommer til push-varsler. Her får du eksempelvis varsler fra apper rett opp på skjermen, og du kan bare fjerne det ved å deaktivere push for hver enkelt app. 

Du kan nekte apper å sende deg slike push-varsler første gang de startes. Etter det må du gå til Varslingssenter i innstillingene. Bruker du litt tid på å rydde opp der, ender du sannsynligvis opp med en langt mindre masete telefon.

3. Stopp apper som bruker ressurser

Når apper kjører i bakgrunnen, stjeler de prosessorkraft. I iOS skal ikke dette være noe problem: Alle kjørende apper som ikke er i fokus, automatisk settes på pause. 

I både iOS og Android kan du imidlertid avslutte kjørende apper om du mistenker at de gjør telefonen treg. I iOS gjør du det ved å dobbelklikke på Hjem-knappen og skyve de appene du vil lukke oppover. Android-brukere må trykke på Meny-knappen og på omtrent samme måte skyve de aktuelle appene til siden.

Android-eiere kan også bruke appen Start-up Manager til å stoppe apper fra å starte når telefonen slås på.

4. Organiser apper og widgets

Du vet alle de appene du har strødd rotete over startskjermen? Disse er også energityver. Ta en opprydding, og du vil raskt se resultater.

iOS-brukere trenger bare å holde en finger på app-ikonet til de begynner å riste. Deretter kan du skyve dem dit du vil. På Android fungerer det på omtrent samme måte, med unntak av ristingen. 

Plasser gjerne appene du bruker mest på den første startskjermen og mindre viktige apper lenger bak. 

Du kan også velge å gruppere appene hvis du har en iPhone. Android-brukere kan bruke Widgets - små miniprogrammer som kjører over andre apper. Det kan for eksempel være kalkulator eller TV-guider.

5. Sikre mobilen din

I 2014 har du så godt som hele livet samlet på mobilen. Ifølge sikkerhetsselskapet Symantec mener 7 av 10 at selve innholdet på mobilen er viktigere enn telefonen i seg selv.

For at tyvene ikke skal slå klørne i nettbanken, Facebook-kontoen eller dine personlige bilder er det greit å sikre mobilen med en kodelås. Det er den enkleste forsikringen du har og det er helt gratis. 

  • Både Apple, Samsung og Sony har et system som lar deg spore opp og sperre mobilen din. Aktiver dette med en gang.
  • Bruk også innlogging på apper som inneholder personlig informasjon, som for eksempel Facebook og Dropbox. 
  • Flere tips: 10 tips til en tryggere mobilhverdag
Mobiltriks