Programmene som gir deg en raskere pc

De vanligste årsakene til en treg pc er rot i systemfilene og lite diskplass. Å vite hva du skal slette er ikke alltid enkelt, men det finnes programmer som gjør jobben for deg.
Kvinne som ser på PC-en og smiler fornøyd

Hverdagen går jo faktisk litt enklere om maskinen samarbeider og lystrer raskt. Foto: ©2015 iStockphoto LP

Midlertidige filer, informasjonskapsler og unyttige programmer gjør maskinen treg, og lagres ofte på flere forskjellige steder. Du kan selvfølgelig slette disse selv, men om du ikke vet nøyaktig hva du gjør, kan du ende opp med å fjerne filer som er essensielle for at pc-en skal fungere. For de fleste vil det derfor være bedre å bruke et opprydningsprogram til å gjøre jobben. 

Her er fem programmer som hjelper pc-en din med å holde ytelse over tid:

1. CCleaner

CCleaner er utviklet for å ta bort alt søppelet i systemet ditt, slik at du får en raskere og mer stabil datamaskin. Programmet er et av de mest populære i sin kategori, og er stabilt og enkelt å bruke.

2. Revo Uninstaller

En applikasjon som i stor grad gjør den samme jobben som Windows' egen avinstalleringstjeneste. Den er imidlertid mer grundig og har en rekke funksjoner og verktøy du ikke finner i Windows.
Revo gjør det også enkelt for deg å bestemme hvilke programmer som skal kjøre automatisk ved oppstart. Når maskinen din kun starter de programmene du trenger der og da, vil du merke at oppstarten går adskillig raskere. Revo Uninstaller finnes i gratis- og betalversjon. 

3. Appremover

Appremover har spesialisert seg i å fjerne sikkerhetsprogrammer. Anti-spyware og -virus er nemlig blant programmene det er vanskelig å fjerne.
Dette gjelder særlig programmer du har hatt en gratis prøveperiode på, som har forblitt på maskinen selv når testperioden har gått ut. Har du mer enn ett sikkerhetsprogram på pc-en kan de ødelegge for hverandre, og du kan endre opp med å ikke være beskyttet i det hele tatt.

4. Defragler

Defraggler hjelper deg å defragmentere harddisken din. Å gjøre en defragmentering av disken kan sammenlignes med å ta alle bøkene ut av hylla, tørke støv av dem og sette dem tilbake i alfabetisk rekkefølge. Det vil garantert få maskinen til å jobbe raskere.  
Å lese fra og skrive til harddisken går nemlig raskest om dataene fysisk ligger etter hverandre på disken. Men etter hvert som harddisken blir brukt havner deler av filer på forskjellige steder, fordi de fragmenteres. Med Defraggler samler du dem igjen. 

5. SlimCleaner

SlimCleaner jobber på samme måtte som CCleaner, men er det første programmet som tar i bruk sosiale medier for å optimalisere pc-en din. Brukerne anbefaler blant annet filer til sletting og gode oppstartsprogrammer. Er andre enige i tipsene, vil brukeren få høyere anerkjennelse.
På den måten kan du bruke kunnskapen fra pc-entusiaster over hele verden. Som en bonus er programmet helt gratis.