Slik sikrer du nettet ditt hjemme

Hvorfor er noen nettverk åpne, mens andre trenger kode? Hva gjør jeg for at ikke naboen skal kunne surfe på mitt nett?
Sikring av trådløst nett

Lurer du på om naboen kan surfe på ditt trådløse nett?

Vi tok en prat med vår hjemmenett-ekspert Eyvind Skaga om alt det vi lurte på i forhold til sikring av trådløse nettverk. Eivind Skaga har ansvar for ruter og hjemmenett hos Telenor. 

Dette gjør du når ruteren er ny

- Din trådløse ruter fra Telenor kommer ferdig levert med nødvendige sikkerhetsinnstillinger. Nye kunder blir veiledet gjennom en portal der det er mulig å endre passord og navn på det trådløse nettet. Her velger du et nettverksnavn og et nettverkspassord som er lettere å huske enn en kryptisk kombinasjon av tall og bokstaver. Samtidig kvalitetssikres passordet i forhold til sikkerhet, sier Eyvind Skaga.  

Eyvind Skaga

Eyvind Skaga er ansvarlig for ruter og trådløst nett i Telenor.

- Da kan du enkelt gjøre de samme innstillingene på Mine sider. Gå til Mitt bredbåndsabonnement, velger Innstillinger for min ruter. Deretter kan du bestemme navn på nettverket ditt og lage et eget nettverkspassord.
Nettverksnavnet har ingenting med sikkerhet å gjøre. Så kall det hva du vil. Det viktige er passordet som du må kunne når du skal logge deg inn på det trådløse nettverket. Lag et passord av tall, store og små bokstaver – men som du selv husker. 
Når du har utført endringene, møter du en liten guide som forklarer hvordan du skal koble deg på det trådløse nettet igjen.

Kan jeg bruke hvilken ruter som helst?

- Når du er kunde hos Telenor, er det viktig at du benytter de trådløse ruterne som Telenor tilbyr. Dette er viktig for at vi skal kunne gi deg god service når du trenger det, sier Skaga. 

- Har du endret de trådløse innstillingene til noe personlig som du husker, så vil disse innstillingene følge deg. Det betyr at om du får problemer og ønsker å sette ruteren tilbake til fabrikkinnstillingene, så vil din trådløse ruter automatisk bli satt opp med de innstillingene som du har definert. Dette kan vi ikke tilby dersom du kjøper en annen ruter fra en annen leverandør. 

Han legger til at dette er viktig også av sikkerhetsmessige grunner. 

- Vi sørger for sikkerheten din ved at ruteren oppdateres jevnlig. Har du problemer, kan vi også sjekke forbindelsen til din trådløse ruter når du ringer oss. Kjøper du en ruter som ikke vi kjenner til, kan vi ikke garantere for sikkerheten og heller ikke hjelpe deg om du sliter med noe, forteller Eyvind Skaga. 

Er det greit å la gjestene mine surfe på mitt trådløse nett?

- Er det venner du stoler på, er det vel helt naturlig at de får tilgang til det trådløse nettet hjemme hos deg. Men vær klar over at når du deler ut nettverkspassordet, gir du ikke bare bort tilgang til internettet ditt – men også til hele nettverket ditt, advarer Skaga.

- Det vil i praksis si at når du er bortreist, så kan de samme vennene stå utenfor hjemmet ditt å kople seg til ditt hjemmenett. Med litt kompetanse kan de få tilgang til pc-er, skrivere og harddisker. Dette er det ikke sikkert at du ønsker. Vær derfor kritisk til hvem du gir tilgang til i ditt trådløse nett, forklarer Eyvind Skaga. 

Kan jeg logge meg inn på selve ruteren min?

- Er du datakyndig, så kan du administrere din trådløse ruter via en nettleser, men vi anbefaler ikke folk flest å gjøre dette. Det skal så lite til å gjøre endringer som gjør at du mister nettforbindelsen og de nødvendige sikkerhetsinnstillingene, sier Skaga som tar sikkerheten til hver enkelt internett-surfer alvorlig. 

- Har du selv utført endringer på ruteren, kan ikke Telenor lenger garantere for sikkerheten og stabiliteten på din trådløse ruter, avslutter Eyvind Skaga. 

Surr i begrepene? Her er en oversikt

  • WEP, gammel standard for for kryptering av trådløse nettverk som ble standardisert i 1999. Støttes ikke lenger av Telenor fordi sikkerheten er for dårlig.
  • WPA og WPA2 er avanserte krypteringsmetoder for å kryptere trådløse nettverk, Telenor anbefaler WPA2 som er den sikreste av disse.
  • WAN, Wide area network, er et datanett som dekker et stort geografisk område. Det beste eksempelet på et WAN er Internett.
  • SSID - Service Set IDentifier, er navnet på et trådløst aksesspunkt. SSID-en betegner det spesielle nettet og brukes til å skille trådløse nettverk i samme område fra hverandre.

Få et tilbud fra Telenor

Legg igjen navn og telefonnummer under, så kontakter vi deg for et uforpliktende tilbud på bredbånd fra Telenor.

Noe har gått galt i skjemaet. Mer informasjon finnes ved hvert felt.