Film og serier - akkurat når det passer deg

Utvalget av film og serier via streaming-tjenester er enormt. Heldigvis er det fort gjort å koble PC-en den til TV-en - for best mulig skjermopplevelse.
koble pc til tv

Streaming-tjenester som Netflix, HBO Nordic og C More gir deg raskt tilgang til en rekke serier og filmer. Den beste opplevelsen får du imidlertid foran TV-skjermen.

Vi gir deg en enkel oppskrift på hvordan du flytter filmkvelden fra den lille til den store skjermen.

For deg med HDMI

Dersom PC-en din har HDMI-utgang, er det veldig enkelt å koble til TV-en. HDMI gir deg både bilde- og lydsignal samtidig, slik at du slipper kluss med flere kabler. 
  1. Sett inn HDMI-kabelen i PC-en. 
  2. Finn HDMI-inngangen bak TV-en. Merk deg samtidig hvilket tall som står ved siden av inngangen. Tallet ved HDMI-inngangen markerer også hvilken kilde (Source) du vil finne bildet på.
  3. Trykk på knappen merket Source, eller i noen tilfeller Input eller AV, på fjernkontrollen, og velg riktig kilde - for eksempel HDMI1. Du skal nå se samme bilde på PC- og TV-skjermen. 
  4. Ser skjermbildet strukket eller grøtete ut? Høyreklikk på skrivebordet i Windows og velg Skjermoppløsning. Hvis TV-en din støtter 1080p – velg 1920x1080 i oppløsning. Dersom den kun støtter 720p – vil 1280x720 gi best bilde. 
  5. Velg Utvid disse skjermene i nedtrekklisten. På den måten kan du vise forskjellige bilder på de to skjermene. (Om deler av bildet mangler, dobbeltsjekk om du har valgt riktig oppløsning – kontroller eventuelt skjermjusteringen på TV-en). 
  6. Har du en eldre PC kan det være bedre å velge Vis skrivebord bare på 2, ettersom eldre modeller gjerne har begrenset grafikkapasitet. Dette må kun gjøres når du har bildet synlig på TV-en. Men, sjekk først om det finnes oppdateringer til skjermkortet (drivere). Eldre programvare vil ofte ha dårligere ytelse.
Er du eier av en Smart-TV? Da kan du som regel bare koble den til modemet og få tilgang til streamingtjenester som Netflix og HBO Nordic via TV-en. 

Eldre modeller, andre tilkoblingsmuligheter

Har du ikke HDMI på din PC eller TV? Da gjelder det å bruke en kabel som støttes har samme utgang på både begge enhetene. Velg mellom følgende kabler:

s-video scart kabler

Bruker ikke PC- og TV-en samme kontakt, trenger du en overgang. Bruker du for eksempel DVI-porten trenger du en DVI til HDMI-overgang. Ved bruk av S-Video-porten må du ha en overgang fra S-Video til SCART. 

Kabler og overganger er å få tak i hos de fleste elektronikkbutikker. Dersom du er i tvil vil nok de fleste butikker kunne hjelpe. 

Husk lydtilkobling

Kabler som VGA, S-Video og DVI leverer videosignaler, men gir i motsetning til HDMI-kabler ikke lyd. Da trenger du en egen kabel. På TV-en finnes det som regel phono-kontakter, som tar inn lydsignalet for venstre og høyre høyttaler. 

For å benytte disse trenger du en kabel med overgang fra minijack til phono-kontakt. Du kan også koble lyd fra PC- til TV-en med riktig overgang.
scart-kabel

God tilkobling = best opplevelse

Endelig har du bilde på TV-en. Men har du god nok båndbredde til å unngå lugging og andre problemer med streamingen?

Hastigheten i bredbåndet har mye å si for å sikre godt bilde og jevn innlasting av innhold. Sjekk din hastighet på Mine sider - kanskje tiden er inne for en oppgradering?

Trenger du litt hjelp?

Ønsker du assistanse til å sette opp tilkoblingen? Telenoreksperten hjelper deg med alle tekniske problemer relatert til data og mobil, og tilbyr kyndig hjelp over telefonen. 

De kan til og med fjernstyre PC-en din mens du tar deg en kaffekopp. Prisen er 26 kroner per minutt, med makspris på 598,-. Løser de ikke problemet, betaler du ingenting.