Søk
Meny

7 ting du bør ha i orden!

Bildet som viser et rotete bord med masse papirer

Foto: Pexels

Har du tenkt på hvordan du lagrer de viktige dokumentene dine – eller de detaljene som det er lett å glemme?

De siste årene har det florert av ryddetips på nett og i diverse TV-program. Mest kjent er kanskje den japanske rydde-eksperten Marie Kondo, og hennes mantra om at du skal kvitte deg med alt som ikke gir deg glede. Det samme prinsippet kan ikke overføres til papirene dine, da det er mange dokumenter det er viktig å ha orden på – selv om de egentlig er ganske kjedelige, og kan bringe mer frustrasjon enn glede. Men kanskje det er nettopp derfor at så mange ikke har orden på disse?

Her har vi samlet 7 ulike dokumenter du bør ta ekstra godt vare på:

1. Fødselsattester

Man vet aldri når man trenger viktige papirer som fødselsattester, å ha de samlet i én felles mappe for hele familien kan være med på å spare både tid og bekymring. Det gir deg også enkel tilgang til barnas personnummer hvis du glemmer dem når du er på farten.

Hvis dere lagrer familiens fødselsattester i Telenors nye app Orden, kan dere være trygge på at dokumentene krypteres – og lagres sikkert på norske servere. For at noen skal få tilgang, må de inviteres av deg og identifisere seg med BankID, slik at du kan føle deg trygg på at den sensitive personinformasjonen du lagrer i appen ikke kommer på avveie.

2. Kvitteringene fra oppussingen

Når du skal selge leiligheten, eller huset, er det kjekt om du har tatt vare på kvitteringene fra oppussingen på ett sted – så du slipper å lete rundt etter dem i timevis.

Å ta vare på slik dokumentasjon har blitt et krav i henhold til de nye boligssalgsreglene fra 2022, og mens mange velger å lagre slik dokumentasjon i Boligmappa – kan appen Orden fra Telenor være et godt supplement. Her kan du også lagre flere nyttige dokumenter som du ikke lagrer i Boligmappa, slik som fargekoder som vi tar for oss i neste punkt.

Viser fargekoder i nyanser av grått

3. Fargekodene til familiehytta

Mange deler på familiehytta med søsken eller foreldre, hvis man plutselig trenger å male over en slitt dør kan det være kjekt å vite hvilken fargekode man trenger.

Å ha fargekodene lagret i appen Orden betyr også at du har de lett tilgjengelig på mobilen når du står i kassa, og ikke husker hva malingen het. Det gjelder forresten ikke bare malingen til hytta, men til barnerommet, kjøkkenet og stua.

Etter du registrerer deg med BankID første gang du bruker appen, kan du neste gang bruke ansiktsgjenkjenning eller fingeravtrykk for å logge inn.

Se flere eksempler på hva du kan ha i Orden her >

4. Diplomer og vitnemål

Har du vært i prosess med å søke nye jobb, og må finne frem gamle diplomer, vitnemål og attester? Da vet du at man sparer mye tid ved å lagre alle disse dokumentene på samme sted. Godt for stressnivået, er det også!

5. Samboerkontrakten og vigselsattesten

Å ha samboerkontrakten eller vigelsesattesten lagret et sted hvor dere begge har tilgang er en god idé, for da kan begge to finne frem til papirene – uten at dere må dele passordet til deres respektive private kontoer.

Men husk at selv om dere lagrer slike papirer digitalt, bør dere også ta vare på originalutskriftene et trygt sted.

6. Reisepapirer for hele familien

Når hele familien skal ut og reise er det mange ting å holde orden på. Vi anbefaler at du samler de viktigste papirene i én og samme mappe, som foreldrene har tilgang til på mobilen.

Dette bør du lagre:

  • Billetter

  • Kopi av pass

  • Visum

  • Reiseforsikringer

  • Kvitteringer på hoteller og aktiviteter som er forhåndsbetalt

  • Vaksiner og koronapass

Bilde av pass og koronapass

7. Passordene familien deler

Mange familier deler passord til streamingtjenester som Netflix, eller digitale aviser som Avisa Oslo. "Hva var passordet igjen?" blir da et vanlig spørsmål, og kanskje også en kilde til frustrasjon for den som må svare på dette flere ganger i måneden. Da er det fint å kunne lagre alle felles passord på ett sted, slik at det er tilgjengelig for alle når man trenger det.

Men husk – du skal aldri dele dine private passord eller BankID. Heller ikke familien. Dette tipset gjelder derfor kun de tjenestene og passordene familien allerede deler.

Orden fra Telenor: Enkelt, sikkert samarbeid

Orden er en ny tjeneste fra Telenor for samarbeid om viktig informasjon. Her kan du eller familien lagre og dele alt dere ønsker å ta vare på.

Orden bruker BankID for identifisering, både ved registrering og når andre skal ha tilgang til informasjon. Appen krypterer all info når den lagres og sendes. Det betyr at du kan følge deg helt trygg på at papirene dine er sikkert lagret.

Orden er inkludert i abonnementene Mer 8GB, Ubegrenset Medium og Ubegrenset Pluss. Og hvis du ikke har et av disse abonnementene, kan du abonnere på tjenesten for 49,– per md.

Les mer om Orden >