Søk
Meny

Med disse programmene glemmer du aldri mer passordet ditt

Bruk en passordapp for å huske passord.

Ved å la et eget program håndtere passordene dine, får du både en tryggere og mer lettvint digital hverdag – også på mobilen!

Passord og annen påloggingsinformasjon til over 600.000 nordmenn ligger tilgjengelig på det mørke nettet – godt mulig er noen av dem dine.

Både denne og en rekke tidligere passordlekkasjer viser at det hovedsakelig er to store passordfeller man kan gå i:

  • Du bruker et passord som er lett å gjette

  • Du bruker samme passord på alle mulige nettsider og tjenester

Spesielt kombinasjonen av disse to er skummel: Klarer noen først å komme seg inn på ett sted, kan de brått ha tilgang til hele ditt digitale liv. Nå ser vi også at ondsinnede aktører forsøker å utnytte korona-situasjonen blant annet for å tilrane seg sensitive opplysninger.

Men hvordan skal du klare å holde styr på det som fort blir mange, lange passord? Et av det mest praktiske svarene er å bruke et passordprogram som lar deg logge trygt inn på alle tjenestene dine – og samtidig gjør problemet med glemt passord til historie.

Logger deg inn på alle enheter

Ved å la et eget program, eller en passordapp, håndtere passordene for deg, lagres disse trygt i et kryptert «hvelv» der bare du har tilgang på dem. Programmet kan også lage unike passord for deg, så er du helt sikker på at det er sikkert.

Når du skal logge på en nettside eller tjeneste, vil programmet fylle inn innloggingsdetaljene dine automatisk – uten at du trenger å huske på brukernavn eller passord. Det eneste du ikke må glemme, er hovedpassordet til passordprogrammet.

De siste årene har disse programmene blitt såpass avanserte at du kan bruke dem på tvers av nettlesere, datamaskiner, mobiltelefoner og andre enheter – som alle sammen snakker med «hvelvet» som er lagret i skyen. I en hektisk digital hverdag, der du bruker mange maskiner og enheter om hverandre, er dette i praksis helt avgjørende for at du faktisk bruker tjenestene.

På mobilen betyr dette helt konkret at du kan logge inn i apper og på nettsider ved hjelp av mobilens eget sikkerhetssystemer – for eksempel med kode, ansiktsgjenkjenning eller fingeravtrykk.

Hvilket program skal du bruke?

Det er en rekke forskjellige passordhåndteringsprogrammer på markedet. Eksempler på solide og anerkjente programmer er LastPass, 1Password, Keeper, Enpass og Dashlane.

I tillegg til egne versjoner og apper til de fleste datamaskiner og mobiler, har disse nettlesertillegg som gjør dem sømløst integrert i nettleseren din. Dermed unngår du å bruke nettlesernes innebygde passordfunksjoner, som kan være potensielle sikkerhetsrisikoer.

Utover passord, kan du i de fleste av programmene lagre annen sensitiv info som kredittkort, notater, personlige opplysninger og lisenser.

Flere av programmene er abonnementsbaserte, men mange av dem har gratisutgaver som kan gjøre jobben for deg som ikke har de aller mest avanserte behovene.

LastPass er en populær passordapp.

LastPass er en populær løsning for å logge seg inn på tvers av enheter, nettlesere og operativsystemer.

En passordapp gjør deg litt tryggere!

Ved å bruke et passordhåndteringsprogram er det langt lettere å leve opp til rådet om å bruke kompliserte og varierte passord, ettersom du ikke lenger trenger å huske på dem.

Men et passord er fortsatt bare et passord, og du kan aldri være helt sikker på at det ikke kommer på avveie – for eksempel ved at hackere klarer å hente dem ut fra en nettside du er medlem av.

For å være sikker på at uvedkommende ikke klarer å skaffe seg tilgang til kontoene dine, er det viktig at du bruker tofaktorautentisering på alle tjenester der dette er tilgjengelig. I tillegg til passord, vil du da trenge en unik, personlig kode for å få tilgang – helst generert via en app på mobilen.

Uansett hvilket passordprogram du bruker, er det svært viktig at du sikrer det med et solid og sikkert passord – samt aktiviserer totrinnsverifisering. Dette passordet er i praksis nøkkelen til alle dine andre passord, så det er ekstra viktig at det ikke kommer på avveie ... eller blir glemt.

Trygg på nett med SAFE

SAFE er en sikkerhetspakke fra Telenor som sørger for at du surfer trygt med mobilen, blir varslet hvis informasjon om dine betalingskort eller e-postadresser havner på avveie, og får hjelp hvis du blir utsatt for ID-tyveri, svindel ved netthandel eller annen nettsvindel.

  • SAFE inkluderer tre tjenester:

  • SAFE WiFi

  • SAFE ID-vakt

  • SAFE Svindelforsikring

SAFE koster 129 kr/mnd. Tjenesten er tilgjengelig for alle, også for deg som ikke er Telenorkunde.

Prøv SAFE >