Søk
Meny

Dele bilder av barna? Dette bør du tenke på!

Barn som leker, du bør tenke tenke deg om før du dele bilder av barn.

For foreldre er det et hav av viktige, søte eller fine øyeblikk i barnas oppvekst å fange på film. Disse skal ikke bare foreviges på mobilen, mange velger også å dele av minnene på sosiale medier. Men bør man dele bilder av barn?

Det kan være morsomt, men det er også enkelte ting man bør tenke på før man deler bilder av barn og unge på internett. 

Vi har snakket med sosiale medier-ekspert Astrid Valen-Utvik i kommunikasjonsbyrået Valen-Utvik om hva hun mener man bør ha i tankene før man poster ferieminnene:

1. Tenk over hvem du vil dele bilder med

– VÆR BEVISST: Sosiale medier-ekspert Astrid Valen-Utvik er selv svært bevisst på hvilke og hvor mange bilder av barna hun publiserer på nett – og hun spør dem alltid om lov.

– VÆR BEVISST: Sosiale medier-ekspert Astrid Valen-Utvik er selv svært bevisst på hvilke og hvor mange bilder av barna hun publiserer på nett – og hun spør dem alltid om lov.

– Vi som foreldre bør tenke godt gjennom at bildet vi deler med kun noen få hundre følgere på for eksempel Instagram, fort kan deles videre og sånn sett forsvinne utenfor vår kontroll.

Valen-Utvik anbefaler at man reflekterer over hvor bildene deles og hvilke bilder man ønsker å dele.

– Ønsker du enda mer kontroll over innholdet ditt, kan du ha en lukket profil på Instagram eller Facebook. På Facebook kan du også sette kontoinnstillingene til at bilder kun deles med venner, eller utvalgte venner. Noen lager Messenger-gruppe eller en egen Facebook-gruppe når de får barn. Det gjør det mulig å dele bilder og video av de nyfødte med kun nærmeste familie og venner.

– Muligheten til å ha forholdsvis god kontroll er tilstede, men vi som foreldre må vite om dette – og være bevisste nok til å bruke mulighetene vi har til rådighet.

2. Spør om tillatelse før du deler bilder av barn

Selv om barna ikke er myndige, har de rett til sitt eget privatliv. Er barna gamle nok skal man spørre om lov til å dele bilder av dem i egne kanaler. 

– Jeg har tre barn selv, på 11, 13 og 15 år, og ja, jeg deler bilder av dem i sosiale medier. Nå som de er blitt så store spør jeg alltid før jeg deler bilder av dem, og respekterer avgjørelsen deres.

Lytt til barnet!

  • 7 år: Barnet har rett til å si sin mening om saken.
  • 12 år: Det skal legges stor vekt på hva barnet mener.
  • 15 år: Det er barnet selv som avgjør hvor vidt bilde av han/henne skal publiseres på internett.

Kilde: Nettvett.no

Valen-Utvik startet en blogg da eldstemann ble født, og delte bilder av hverdagslivet underveis. Dette var rundt 2004, og rekkevidden hennes var ikke så stor. Etter hvert som følgerne økte, reduserte hun profileringen av barna og deler ikke like ofte bilder av barna sine.

– Jeg omtaler dem stort sett aldri med navn, og viser mer bilder av situasjoner og stemninger. Det er ikke nødvendigvis bilder der de ser rett inn i kamera. Jeg fortsetter nok å dele noen små glimt her og der, men jeg vil ikke at mengden jeg deler av barna skal bli deres digitale profil og digitale fotavtrykk, forteller hun.

– Jeg vil at barna selv skal kunne få avgjøre og påvirke det.

3. Alt trenger ikke å deles

«Det kan da ikke være så farlig?», tenker man kanskje. Likevel skjer det at bilder brukes på helt andre måter enn det som er tiltenkt.

– Det er grunnen til at jeg ikke ville delt bilder av mine barn i veldig lett påkledning, uansett hvor små og søte de har vært. Et bilde av barn som gråter eller er sinte, barn som er nakne, barn som er sårbare på et eller annet vis – det vil i hvert fall jeg selv ikke dele.

Men det er ikke bare i de mørkeste krokene av internett at bilder kan misbrukes, men også i kommersielle settinger.

– Vi har sett eksempler på at bilder som er lastet opp av intetanende foreldre, er blitt brukt i reklamer på Facebook. Det kan være for tjenester eller produkter foreldrene aldri har hørt om engang. Vi har også eksempler på bilder som er stjålet fra sosiale medier, og deretter brukt som reklameplakater utendørs i fremmede land, forteller Valen-Utvik.

– Bilder kan sikkert misbrukes på mange andre måter også, men det aller viktigste er dette: Selv om du har lastet bilder opp i sosiale medier, er det fortsatt ditt åndsverk og det er kun du som bestemmer hvordan de eventuelt skal brukes. Oppdager du at noen har brukt ditt bilde uten godkjenning, anbefaler jeg at du tar tak i det.

Telenor har en tjeneste som heter Nettslett inkludert i alle mobilabonnentene. Nettslett gir deg advokatbistand hvis du blir utsatt for netthets, eller privat innhold kommer på avveie – slik at du slipper å hanskes med dette alene.

Dette er Nettslett:

  • Du får advokatbistand hvis du blir utsatt for netthets, eller privat innhold kommer på avveie. 

  • Dekker juridisk rådgivning, utgifter til advokat, tapt lønnsinntekt og psykolog.

  • Nettslett gjelder bruker av mobilabonnementet.

  • Inkludert i alle Telenors private mobilabonnement. Ønsker du ID-tyveriforsikring i tillegg til Nettslett anbefales det at du sjekker ut ekstratjenesten SAFE.

Les mer om Nettslett