Snapchat gir falsk trygghet

Å hente frem slettede bilder fra Snapchat er mye enklere enn du tror.
Skjermdumper SnapChat

Å sende nakenbilder til hverandre ble raskt en hit da mobilkameraene kom for en del år siden. Det føltes trygt - det var jo tross alt bare mottakeren som kunne se dem.

Men så begynte hackingen og private bilder ble delt over en lav sko mellom uvedkommende. Avisene ble fylt opp av fortvilte ungjenter som fikk livene sine ødelagt av nakenbilder på nett. Et behov for en sikker måte å dele bilder på ble skapt, og slik kom Snapchat til verden.

Dette er Snapchat

Siden den gang har Snapchat blitt en av verdens raskest voksende bilde- og videodelingstjenester. Det fine med Snapchat er at det er du selv som velger hvor lenge mottakeren skal få se bildet, fra 1 – 10 sekunder. Etter dette hevder tjenesten at bildet er slettet for godt. Dette har gjort at terskelen for å sende lettkledde bilder er blitt veldig lav.

Men i takt med den økende populariteten har det også blitt avdekket en rekke sikkerhetshull.

Lett å finne slettede snaps

For det er jo dessverre alltid noen som finner på lure løsninger for å få tak i sensitiv informasjon - selv når tjenesten ikke skal la dette skje, som for eksempel gjøre det mulig å lagre bilder fra Snapchat. 

Det er enkelt å finne oppskriften på dette på nett: Alt du trenger å gjøre er å laste ned en app, og du har tilgang til alle de slettede bildene. All data på mobilen din blir nemlig lagret i undermapper som du ikke kan se. Disse mappene kan hentes frem via andre programmer. 

Enda enklere er det å forlenge den korte bildevisningen ved å ta en skjermdump med mobilen. Du blir varslet når dette skjer, men da har skaden allerede skjedd. Vips, så kan mottakeren sende det videre til hvem som helst. 

Snapchat kan gi uante konsekvenser

Å tro at dette bare er noe som skjer unge jenter er i beste fall naivt. Bilder blir delt av alle aldersgrupper. Det som skulle være et uskyldig bilde, kan fort ende opp som ditt verste mareritt.

Du kan bli misbrukt på pornografiske nettsider, bildene kan bli delt med kontaktnettverket ditt eller du kan bli offer for utpressing.

Er bildet ditt først spredt på nett, er det uhyre vanskelig å få fjernet igjen. Politiet har som regel ikke kapasitet til å etterforske slike saker, og ingen andre har myndighet til å få bildene fjernet. I tillegg er bildene som regel publisert på nettsider med utenlandske servere. Jobben med å få dem fjernet blir dermed ekstremt vanskelig, ettersom de ligger utenfor norsk jurisdiksjon.

Slik beskytter du deg på nett

Det finnes bare ett råd som er godt nok om du vil unngå ydmykelsen ved at personlige bilder blir spredt på nett:

Om du ikke ville postet bildet på Facebook, la vær å sende det.

For husk; selv om du sender bildet til en person du stoler blindt på, er det nok at uvedkommende får tak i mobilen.

Lær nettvett sammen med barna

For en tid tilbake skrev Aftenposten en artikkel om hvordan foreldre heller ikke har nettvett. Så hvordan kan du lære barna dine noe du selv ikke kan?

Vi gir deg følgende råd:

  • Følg med på trender, lær deg litt om hvordan de forskjellige appene og programmene fungerer og hvilken risiko de utgjør.
  • Vis interesse for og følg med på hva barna dine gjør på nett. Vær venn med dem på sosiale medier, sjekk logger og begrens tilgang.
  • Ta et standpunkt. Hvor går grensen for hva som er greit og ikke?
  • Snakk med barna dine. Risikoen for at de ikke får jobb som følge av nakenbilder på nett er ingenting i forhold til ydmykelsen som følge av dette, og det er det viktig at de forstår.
  • Ikke vær dømmende. Skulle skaden skje, er det viktig at barna har en voksen person rundt seg som de føler seg trygge på.

Har du spørsmål, eller har skaden allerede skjedd? Kontakt tjenesten Slett meg, som tilbyr rådgivning for de som føler seg krenket på nett. Du kan også få gode tips hos Nettvett.

Populært på Online.no nå: