Utroskapsside hacket: Flere tusen utro nordmenn kan bli avslørt

En hackergruppe lekker i disse dager millioner av navn og detaljer fra en utroskapsnettside. Blant disse skal flere tusen være norske.
Utroskapsside ble hacket

I juli meldte en gruppe hackere at de har hentet store mengder informasjon fra utroskapsnettsiden «Ashley Madison». 

Nå skal de ifølge Wired ha lekket de avslørende detaljene fra over 30 millioner brukerkontoer.

– Denne informasjonen er lekket og er allerede blitt spredd. Den er nå tilgjengelig i en nedlastbar torrent, men det finnes flere registrerte domener hvor formålet er å legge ut informasjonen slik at den blir mer tilgjengelig, sier sikkerhetsekspert Erlend Oftedal til Online.no, og fortsetter:

– Det er ingenting der foreløpig, men det er ganske sannsynlig at det kommer.

Som nettstedet Forbes påpeker, vil slike nettsider - som da blir søkbare - kunne gjøre det langt lettere for folk flest å lete etter kompromitterende informasjon. Dette er ikke like lett å gjøre i rådataene som først ble gjort tilgjengelig.

Lokket med anonymitet

«Life is short. Have an affair» står det på nettsiden hvor en brunette holder en rødlakkert negl foran munnen, med gifteringen godt synlig. 

Mange menn og kvinner med sidesprang i tankene er blitt lovet full anonymitet og høy grad av sikkerhet når de latt seg friste inn på de hemmelighetsfulle datingsidene. 

Siden har lenge også eksistert i norsk språkdrakt, og det antas at flere tusen nordmenn kan befinne seg blant de mange millioner navnene som nå er blitt lekket.

Det er trygt å anta at enkelte av disse nå kan få et forklaringsproblem for partneren når listene blir tilgjengelige.

Svært sensitive detaljer

Sikkerhetsekspert Erlend Oftedal

Sikkerhetsekspert Erlend Oftedal. Foto: Privat

Blant informasjonen som er blitt lekket skal man kunne finne både navn, adresser, eposter, kredittkortinformasjon, vekt, høyde og hva de enkelte søkte etter på nettsiden.

– Jeg synes ikke dette er greit. Man kan ha sine meninger om utroskap, men man bør ikke spre personlig informasjon på denne måten, sier Oftedal og fortsetter:

Dette kan få uheldige konsekvenser for de personene det gjelder. Mange kan ha registrert en konto for lenge siden, og få problemer i sine nåværende forhold. I verste fall kan vi snakke om selvmord.

Oppdatert: Ifølge BBC skal to kanadiske menn ha tatt livet av seg etter at detaljer om deres utroskap ble spredd som følge av hackingen.

«Ideologiske» hackere

Hackere handler ofte ut fra et økonomisk motiv. I dette tilfellet hevder gruppen som kaller seg «The Impact Team» at de kun handler ut fra ideologiske motiv. 

Tidligere i sommer sendte de en e-post til Avid Life Media, selskapet som står bak denne og flere lignende nettsider, med krav om at de legges ned. Da det ikke skjedde, har altså de personlige detaljene til millioner av brukere (inkludert seksuelle preferanser og kredittkortinfo) blitt frigjort og spredd for alle internettvinder.

Motivasjonen for aksjonen skal være nettsidens generelle oppfordring til utroskap og det faktum at selskapet har dårlige sikkerhetsrutiner. Det er nemlig gratis å melde seg inn, mens det koster penger å få slettet kontoen.

Og på tross av dette hevder hackergruppen at informasjonen er blitt liggende på serverne.

Falsk sikkerhet

Erlend Oftedal advarer folk mot å være naive på internett, spesielt når sporene man legger igjen ikke tåler dagens lys. Ikke alle nettsteder er nødvendigvis så sikre som de hevder å være.

– Det skjer lekkasjer hele tiden. Man må være forsiktig hva man legger ut på nettet. Spesielt på denne typen nettsteder er det vanskelig å vite om de legger mye innsats i sikkerhet, uansett hva de sier utad. Det er jo snakk om et profittjag her, og det er ingen grunn til å tro at de legger mye innsats i dette som en nettbank, sier han.

Populært på Online.no nå: