Søk
Meny

Stian (26) om netthets: – Mister lysten til å engasjere meg på nett

Bilde av mann som sitter og taster på en datamaskin. Mannen er bekymret for netthets.

*Illustrasjonsbilde

Masterstudenten Stian er blant dem som vegrer seg for å være åpen på nett grunnet faren for sjikane. Visste du at nesten halvparten av unge voksne bekymrer seg for netthets?

Hetsende oppførsel på nett, sjikane i kommentarfeltet og ulovlig spredning av private bilder er et stadig økende problem.

Dette er noe som spesielt rammer unge voksne, viser en fersk undersøkelse fra Ipsos: Nærmere 50% av aldersgruppen 18-30 år bekymrer seg for å bli mobbet eller hetset på nettet.

Blant dem som kjenner på bekymringer rundt trakasserende oppførsel på nett og sosiale medier er masterstudent Stian Karlsen (26). 

– Jeg mister lysten til å engasjere meg på nett på grunn av faren for hets, forteller Stian:

– Jeg har sett hvordan folk blir behandlet på nett. Jeg ser for eksempel at det er flere unge i politikken som ikke orker å stå i det fordi de mottar så mye hets.

Bilde av Stian.

Stian Karlsen (26) mister lysten til å engasjere seg på nett.

Fra fiskespill til ramme alvor

Sosiale medier og kommentarfelt er steder på nett som er plaget med mye netthets. Skroller man gjennom kommentarfeltene på Facebook eller TiKTok skal det ikke mye leting til før de stygge personangrepene dukker opp. 

Stian mener unge voksne har en annen tilnærming til sosiale medier enn de yngre aldersgruppene.

Han tror generasjonen hans bekymrer seg mer fordi de har vært der lenge nok til å ha observert hvordan plattformene over tid – fra et sted hvor man drev med harmløs sosialisering til et sted hvor kommentarfeltene fylles med hets.

– Da jeg gikk på barneskolen var sosiale medier bare tull og tøys. Det var fiskespill og tullete poster på hverandres Facebook-vegger. Nå er disse plattformene blitt så omfattende, og alt fra familie til potensielle arbeidsgivere er der, sier Stian. Han legger til: 

– Vi fikk på en måte prøvd og feilet på et tidspunkt hvor det ikke var så ille dersom vi gjorde noe dumt på nettet. I dag har vi sett at konsekvensene kan være ti ganger større.  

– Man ser jo hvor aggressive folk kan være, og at mange av de samme menneskene dukker opp i de samme kommentarfeltene.

Tør ikke være for åpen på nett

Bilde av mann som sitter ved pult i halvmørket med smarttelefon.

Mange unge opplever netthets på sosiale medier. Illustrasjonsbilde: Pexels

Stian startet selv å kjenne på bekymringene da han begynte å bli engasjert i politikk og oppmerksomheten det førte med seg.  

Plutselig var hets noe man kunne få fra totalt fremmede mennesker som dukker opp i kommentarfeltene dine. 

– Man ser jo hvor aggressive folk kan være, og at mange av de samme menneskene dukker opp i de samme kommentarfeltene, sier Stian.

Nettopp økende aggressivitet på nett er en av faktorene som gjør at for eksempel Stian vegrer seg for å engasjere seg eller å være for åpen på nett. For ofte er konsekvensen personangrep og målrettet sjikane. 

– Det finnes skumle mennesker der ute, og jeg tror det er ganske mange – inkludert meg selv – som ikke har lyst til å være for høylytte av den grunn, sier han. 

Bekymret for deling av nakenbilder

Intime bilder og risikoen for såkalt hevnporno er et økende problem blant unge, og tidligere i år innførte regjeringen strengere straffer for spredning av krenkende bilder og filmer

For mange unge er tanken på å få de private bildene sine spredt på nett et marerittscenario, og mange innfører forebyggende tiltak for å sikre seg selv dersom deres private bilder blir spredd videre. 

– Alle vet for eksempel at regel nummer én er at man aldri tar intime bilder av seg selv med ansiktet sitt på. Akkurat det med nakenhet tror jeg er en ganske stor bekymring, sier Stian. 

Han tror frykten blant aldersgruppen hans for å få intime bilder spredd på nett kan ha en sammenheng med tidspunktet bildetjenesten Snapchat ble lansert på.

Appen, som ble en svært populær plattform å benytte til deling av nakenbilder, kom da dagens unge voksne var tenåringer og det å utveksle nakenbilder var blitt mer interessant. 

– Det var jo ikke noe nytt å dele nakenbilder da, men eksplosjonen for sosiale medier og den økte tilgjengeligheten gjorde at ting gikk mye lettere og fortere.

Hvis uhellet er ute

Samtidig som bekymringene for netthets og spredning av bilder har økt, har det også dukket opp flere tjenester som hjelper deg dersom du opplever dette. Telenors tjeneste Nettslett er blant disse. 

Nettslett er utviklet i samarbeid med HELP Forsikring, og er inkludert i alle Telenors private mobilabonnement. Nettslett kan bistå med hjelp til å få fjernet uønsket innhold fra nett. 

Med tjenesten kan du blant få advokatbistand dersom du blir utsatt for netthets eller dine private bilder kommer på avveie. 

Dette er Nettslett

Nettslett er en tjeneste som gir deg advokatbistand hvis du blir utsatt for netthets, eller opplever at privat innhold kommer på avveie. Tjenesten er lansert i samarbeid med HELP forsikring.

Med Nettslett har du et støtteapparat – en dedikert advokat og kontaktperson, som hjelper deg i en vanskelig situasjon.

Les mer om Nettslett her >