Søk
Meny

Hevnet seg på ekskjæresten: Sendte sex-video til venner og familie

Stadig flere opplever å få delt bilder av seg ufrivillig på nett. – Mange rammes uten at de vet det, sier ekspert. Foto: Brand Studio  

Stadig flere opplever å få delt bilder av seg ufrivillig på nett. – Mange rammes uten at de vet det, sier ekspert. Foto: Brand Studio  

Stadig flere opplever å få delt bilder av seg ufrivillig på nett. – Mange rammes uten at de vet det, sier ekspert.  

«Ida» vet ikke at hun blir fanget på kamera av kjæresten i en sårbar situasjon. 

Tiden går og det blir etterhvert slutt mellom paret. Ikke lenge etter bruddet mottar familie, bekjente, kolleger og hennes nye kjæreste en e-post.

I e-posten skriver ekskjæresten at dette er hevn for å ha «lekt med følelsene» hans i flere år. Vedlagt ligger en intim video av «Ida» fra da han filmet henne i skjul. Han laster også opp videoen på et sosialt medie. 

I e-posten hevder han at han sitter på flere liknende videoer av henne og truer med å også offentliggjøre disse.

I retten kommer det senere frem at hevnen var nøye planlagt. Hendelsene over er hentet fra en dom i en sak som ble behandlet i en norsk domstol. 

Illustrasjonsfoto.

Illustrasjonsfoto.

Kan spres verden over

– Det skal så lite til å få et bilde på avveie i dag, og det kan ramme hvem som helst når som helst. Det kan være så enkelt som at man sender et bilde til noen andre, som igjen sender det videre og da kan det spres verden over, sier Simen Kleveland, advokat i HELP Forsikring.

Med dagens teknologi kan et bilde komme på avveie på sekunder. Vi har med oss smarttelefonen overalt, og med det tilgang til et kamera som både filmer og tar bilder i høy oppløsning og redigeringsprogrammer. Samtidig kan vi dele innholdet med hvem vi vil, når vi vil, hvor vi vil.

Med det har det dukket opp flere saker de siste årene. Sakene dreier seg om alt fra bilder man ikke ønsker skal ligge ute til mobbesaker, hevnporno og saker der bilder har blitt brukt til utpressing. 

Ifølge en rapport fra Slettmeg.no, en tjeneste fra Norsk senter for informasjonssikring, har de fått nesten ti prosent flere henvendelser om denne typen saker i 2016 mot året før.

Saken om «Ida» er bare en av flere liknende saker, og langt fra alle kommer så langt som til rettssystemet.

Opplevd netthets og ID-tyveri?

SLIK FÅR DU HJELP 

  • Tjenesten «Sikker ID» fra Telenor har to funksjoner: ID-tyveriforsikring og ID-monitorering.
  • ID-tyveriforsikringen sikrer deg hjelp dersom du er blitt utsatt for ID-tyveri – og gir deg advokatbistand og økonomisk kompensasjon ved misbruk og svindel
  • I tillegg får du hjelp om noen har lagt ut et bilde av deg uten ditt samtykke, eller har laget en falsk profil med dine opplysninger. 
  • ID-tyveriforsikringen dekker deg selv, ektefelle/samboer og alle barn under 20 år som bor på samme adresse.
  • I tillegg gir Sikker ID deg mulighet til å overvåke om opptil fem e-postadresser og innloggingsdetaljer ligger ute på et usikkert sted eller misbrukes på nett

Mange rammes uten at de vet det

Kleveland jobber til daglig med saker hvor folk enten har opplevd ID-tyveri eller fått bilder på avveie. 

– Jeg tror mange rammes uten at de vet det. Bildene ligger ikke nødvendigvis åpent på nett, men på lukkede servere. I tillegg deles bilder mellom folk på lukkede tjenester som Snapchat. Dette gjør det vanskelig å oppdage og vanskelig å fjerne, sier advokaten.

Han forteller at det ikke nødvendigvis bare dreier seg om nakenbilder spredt av en hevngjerrig ekskjæreste. Det skal ikke mer til enn at en venn tar et «uskyldig» bilde som senere kan komme på avveie, bli sendt videre og spredt som ild i tørt gress.

Dessverre skjer dette i alle aldre. Det kan være så enkelt som at man blir tatt bilde av i en sosial sammenheng, som en jobbfest, der man har opptrådt på en måte man ikke ønsker at andre skal se. Et slikt bilde kan være uskyldig, men kan raskt spres seg og bli søkbart under navnet ditt på nett, forteller advokaten.

Illustrasjonsfoto.

Illustrasjonsfoto.

Du trenger heller ikke å ha blitt tatt bilde av, for å få misbrukt navn og bilde. Her holder det bare å ha delt bilder av seg selv på sosiale medier. Med det kan noen enkelt stjele bildene dine og opprette en falsk profil på nett i ditt navn

Med det kan de bruke profilen til utpressing, hevn eller mobbing av andre.

Kan få konsekvenser senere i livet

Uansett hvordan man blir utsatt for netthets, kan det ramme hardt. Kleveland forteller at det ofte oppleves som svært krenkende for den som blir utsatt for det.

– Veldig mange klandrer seg selv for det som har skjedd, og opplever at det påvirker hverdagen og konsentrasjonen så mye at man ikke klarer å ha en normal hverdag.

Illustrasjonsfoto.

Illustrasjonsfoto.

I tillegg risikerer man at det påvirker andre viktige deler av livet. Dukker uønskede bilder opp i et søk på navnet ditt, kan det få konsekvenser når du søker jobb senere.

Men blir du rammet kan du få profesjonell hjelp til å rydde opp. Gjennom Telenor sin tjeneste Sikker ID får du hjelp til å håndtere saken av advokater som har god erfaring på feltet. De vet akkurat hvordan du bør gå frem, gir råd når situasjonen oppleves som vanskelig og kan ta kontakt med politiet.

Kleveland forteller at mange opplever å bli handlingslammet. Da kan det være godt å ha denne støtten. 

– Vi ser an situasjonen ut ifra konfliktnivået som har oppstått, og veilederen en i hvordan man bør gå frem. Vi har god erfaring fra familiesaker der det kan være høy temperatur og dårlig tone, avslutter han.

Slik beskytter du deg mot netthets:

  • Vær varsom med hva du selv ytrer og deler på profiler, forum, vegger, kommentarfelt og liknende.
  • Vær varsom med hvem du deler bilder med, særlig intime, som du ikke ønsker skal komme på avveie og hvor eller hvordan du deler dem. Tenk gjennom hvorfor du vil dele bildet før du gjør det. Husk at det du deler kan deles videre av andre.
  • Kontroller personverninnstillingene dine på sosiale medier. Begrens hvem som har tilgang til innholdet på profilen din.
  • Vær forsiktig med å legge til venner eller kontakter du ikke vet hvem er.
  • Slett venner og kontakter du ikke vet hvem er.
  • Ha et oppdatert virusprogram på PC/MAC/nettbrett/mobil.