Søk
Meny

ChatGPT og kunstig intelligens gir enorme muligheter – også for kriminelle

chatgpt på iphone

Kunstig intelligens er på rekordtid kommet alle i hende, via verktøy som ChatGPT eller Snapchats AI-chatbot. Dette gir ekstreme muligheter, på godt og vondt – og nå advarer blant andre Økokrim og Europol.

Da ChatGPT ble lansert i november 2022, ble verden «snudd på hodet»: Brått fikk alle enkel tilgang på kunstig intelligens (KI) – der det tilsynelatende bare var fantasien som satte grenser for hva den kunne brukes til.

Og folk flest omfavnet disse mulighetene: Bare to måneder etter lansering hadde ChatGPT over 100 millioner månedlige brukere, noe som gjør den til den raskest voksende forbrukerapplikasjonen i historien – med svært mange aktive brukere også her i Norge.

Slik kunne folk på egenhånd utforske hvordan KI-teknologien kan hjelpe til med alt fra å skrive dikt, vitser og konfirmasjonstaler, til å utføre avansert programmering. Med Snapchats nye My AI-chatbot har også landets mange Snap-brukere fått tilgang på KI direkte på mobilen, med svært lav brukerterskel.

Likevel er ikke folk udelt positive til KI. En spørreundersøkelse av Norsis for Nasjonal kommunikasjonsmyndighet viser at mer enn fire av ti nordmenn er bekymret for hvordan teknologien vil påvirke fremtiden. For, som med all annen teknologi, kan også kunstig intelligens og ChatGPT både brukes til både gode og onde formål.

Dette har også de kriminelle fått med seg – noe som gjør det ekstra viktig for deg å kjenne til teknologien, slik at du reduserer sjansen for å bli deres neste offer.

5 tips for å unngå svindel laget av kunstig intelligens

  • Har du fått en e-post eller SMS? Sjekk avsenderens e-postadresse eller telefonnummer nøye. Her kan små forskjeller eller skrivefeil avsløre en falsk konto.

  • Er du i tvil? Be om å snakke med personen ansikt til ansikt, eller via for eksempel en live videosamtale. Vi har allerede sett eksempler på at forhåndsinnspilte video- og talemeldinger kan være manipulerte, så ikke stol blindt på disse. 

  • Ikke oppgi personlig eller finansiell informasjon om du blir kontaktet ut av det blå. Er du sikker, kan du kontakte personen eller bedriften på en annen måte enn den du mottok meldingen fra, og spørre om de har sendt deg noe.

  • Ikke klikk ukritisk på lenker eller vedlegg i mistenkelige eller uventede meldinger. Disse kan lede til falske svindelsider, eller inneholde skadelig programvare. 

  • Mistenker du at venner, familie eller kolleger kan være utsatt for lignende angrep? Gjør dem oppmerksom på det!

Les videre for å se hvordan du kan kjenne igjen – og unngå – KI-basert svindel.

Det viktigste du bør vite: Ikke ta ting for god fisk – uansett hvor ekte det ser ut

Er det ett poeng du bør ta med deg herfra, så er det dette: ikke tro på noe bare fordi det ser ekte ut. Tiden da «ekthet» var et tegn på sannferdighet, er over.

Med KI-verktøy kan omtrent hvem som helst få hva som helst til å se både troverdig og ekte ut.

Dette har ført til at både Økokrim og Europol nå advarer mot farene ChatGPT og andre, lignende tjenester representerer – i den tro at kunstig intelligens generelt vil bli et svært kraftig verktøy for folk med uærlige hensikter. 

Ifølge en fersk Økokrim-rapport har kriminelle nettverk allerede tatt i bruk KI og ChatGPT for å lure penger fra folk. Også Forbrukerrådet advarer om at såkalt generativ KI som ChatGPT setter våre grunnleggende rettigheter i fare.

Mange tradisjonelle digitale angrep baserer seg allerede på brukerfeil, etterligning og utnyttelse av tillit, der vår menneskelige (og ofte nysgjerrige) natur gjør disse metodene evigaktuelle og effektive – faktisk har svindlere også begynt å lure folk med falske ChatGPT-apper.

Og med en langt bredere tilgjengeliggjøring av KI-teknologi for alle, vil vi fremover se en økning i mengden innhold som kan se helt utrolig overbevisende og ekte ut – men som likevel ikke er det.

ChatGPT kan lage falske nettsider, e-poster og SMS-er

chatgpt hender på laptop

NYE VERKTØY: Kunstig intelligens gir mange nye muligheter … dessverre også til kriminelle.

Slikt falskt innhold kan ta mange former – for eksempel nettsider, e-poster og SMS-er. 

Du har sikkert selv sett eller fått falske SMS-er eller e-poster med lenker – for eksempel om en uavhentet pakke? Disse lenkene leder gjerne til falske nettsider som etterligner for eksempel Posten.no eller lignende høytroverdighets-nettsteder.

Tidligere krevde det gjerne teknisk kompetanse å lage disse svindelsidene – samtidig som de ofte var lette å avsløre på grunn av dårlig språk eller design.

Med stadig mer avanserte KI-verktøy som ChatGPT senkes terskelen for å begå slik nettkriminalitet betraktelig – ettersom det trengs langt mindre digital og generell kompetanse for å lage falske nettsider.

Og siden ChatGPT også kan skrive svært godt norsk, er det enkelt for en utenlandsk svindler å fremstå langt mer troverdig i språket enn det som tidligere har vært mulig – enten det er via tekst i SMS, e-post eller på de falske nettsidene.

Manipulerer bilder og videoer med KI

Dette begrenser seg heller ikke til tekst. Det finnes også et mangfold verktøy som kan etterligne og manipulere bilder, videoer – til og med en persons stemme og ansiktsbevegelser.

En video av sjefen din som instruerer deg til å sende penger til en kunde eller til å logge inn i et gitt system, trenger altså ikke lenger å faktisk være av sjefen din. Kanskje er det i realiteten en svindler som trekker i trådene, takket være såkalt deepfake-teknologi?

Allerede misbrukes KI til bilde- og videomanipulering, for eksempel til å lage falske bevis, spre desinformasjon eller presse noen for penger.

Ofte er resultatene troverdige nok til at folk blir lurt trill rundt – og når teknologien fremover blir mer og mer brukervennlig og tilgjengelig, er det ingen grunn til å tro noe annet enn at dette også vil bli tatt flittig i bruk av kriminelle.

Hva er ChatGPT?

ChatGPT er en KI-drevet språkmodell utviklet av det amerikanske selskapet OpenAI. Den kan generere menneskelignende tekstrespons til et gitt spørsmål eller emne:

  • ChatGPT er utviklet av det amerikanske selskapet OpenAI, og er et eksempel på såkalt generativ kunstig intelligens.

  • Modellen og er en av de største og mest avanserte språkmodellene i verden, trent på en enorm mengde tekstdata fra internett – inkludert bøker, artikler og nettsteder.

  • Dette gjør den i stand til å svare på spørsmål, føre samtaler om en rekke temaer, og generere kreative tekster som historier, dikt eller sanger.

  • ChatGPT er foreløpig ikke koblet opp mot internett, og vil dermed ikke kunne gi oppdaterte svar. Dette kan være en aldri så liten felle, ettersom modellen likevel vil kunne gi deg overbevisende (men fullstendig usanne) svar.

  • KI-modellen utvikles fortløpende, takket være evnen til å lære fra menneskelig tilbakemelding.

  • ChatGPT er tilgjengelig for alle å prøve på chat.openai.com, hvor du kan chatte med modellen på flere språk – inkludert norsk. Microsoft har også bygget ut sin søkemotor Bing med en KI-modell basert på ChatGPT. Denne er på sin side koblet opp mot internett.

Farlige kombinasjoner av ulike svindelmetoder

Ofte kombinerer de kriminelle mange ulike svindelmetoder – noe som gjør dem spesielt farlige og effektive.

Når bilder, videoer, stemmeopptak, falske nettsider og annen informasjon kan sammenstilles og støtte oppunder hverandre, øker sjansen for at noen går fem på.

Også her vil kunstig intelligens gjøre det enklere for folk med urent mel i posen å spille på flere flater, ettersom de ikke lenger trenger å «spesialisere seg» på ett felt. Det de ikke kan godt fra før, får de bare hjelp til fra kunstig intelligens.

Tradisjonelt har slike mer omfangsrike svindler også krevd mer innsats fra de kriminelle, i form av research og innsikt. Her vil kunstig intelligens gjøre mye av grunnjobben.

Og husk: informasjonen trenger overhodet ikke å være sann eller korrekt – den må bare være overbevisende. Og ettersom ChatGPT i praksis har vist seg å være en svært overbevisende løgnhals, er det ikke fritt for at denne «svakheten» vil bli en ekstra styrke for nettkriminelle fremover.

Ekstra sikkerhet med Telenor

Svindel kan ramme alle, og hvert år stopper Telenor millioner av svindelforsøk på nett og mobil.

For at du skal kunne bruke mobilen enda litt tryggere, har Telenor nå lansert helt nye mobilabonnement med flere viktige sikkerhetstjenester inkludert.

Les mer om Telenors nye mobilabonnement >