Søk
Meny

Hvor farlig er det egentlig å ha TikTok på mobilen?

TikTok på mobil

Nasjonale forbud, livsfarlige trender og overvåkningsfrykt – er det på tide å slette den populære appen fra mobilen din?

Kontroversene stått på rekke for rad for TikTok – det sosiale mediet med drøye 800 millioner brukere på verdensbasis. Appen har tidligere vært i media på grunn av flere potensielt livsfarlige trender og «pengemas» der populære brukere får barn og unge til å sende dem penger (i form av digitale klistremerker).

Nå er også TikTok blitt innblandet i et storpolitisk spill: tjenesten er én av over 50 kinesiske apper som er blokkert av indiske myndigheter, og USA truer med å gjøre det samme

Hva er grunnen til at TikTok er så kontroversiell? Og bør du være bekymret for å ha appen på mobilen?

Få hjelp til å fjerne uønsket innhold med Nettslett >

Dette er TikTok

  • Populær app der brukerne deler korte videoer, gjerne av dans, musikk eller humor

  • Appen har over to milliarder nedlastinger, ifølge analyseplattformen Sensor Tower

  • Eies av det kinesiske selskapet ByteDance

Beskyldes for spionasje

Sikkerhetshensyn er hovedårsaken til at kritiske røster tar til ordet for å blokkere eller forby TikTok. Både indiske og amerikanske myndigheter frykter at appen samler inn brukerdata ulovlig, for å overvåke landets borgere. Selskaper som Wells Fargo og SVT (Sveriges Television) forbyr sine ansatte å ha appen innstallert på mobilene. 

Det er altså knyttet mye skepsis til TikToks kinesiske eiere, ByteDance. The New York Times skriver at selskapet, i likhet med andre kinesiske selskaper, også er underlagt kinesiske myndigheters sensur. Ifølge avisen kan de bli tvunget til å overlevere brukerdata til regjeringen som følge av Kinas sikkerhetslover. Aktivistgruppen Anonymous har faktisk gått så langt at de omtaler appen som «kinesisk spyware».

Så langt er det ikke blitt lagt frem konkrete beviser for anklagene, og TikTok har gjentatte ganger benektet at de misbruker brukernes dataer.

Til NRKBeta sier en talsperson at de «aldri har gitt brukerdata til kinesiske myndigheter, og ville heller ikke gjort det om vi ble spurt».

Flere land frykter at TikTok gir brukerdata til kinesiske myndigheter.

Flere land fryket at TikTok gir brukerdata til kinesiske myndigheter, noe selskapet selv avviser.

Ingen norsk granskning

Flere europeiske land har satt i gang sikkerhetsundersøkelser av TikTok, deriblant Danmark, Nederland og Storbritannia. Ifølge E24 er det spesielt bekymringene om hvilken informasjon appen samler om barn som ligger til grunn. 

Det er derimot ingen norske sikkerhets- og tilsynsorganer som ser nærmere på tjenesten. Datatilsynet har riktignok en sak til behandling som gjelder sletting av en TikTok-konto. De sier til E24 at de vil utveksle informasjon og erfaringer med en arbeidsgruppe nedsatt av EUs personvernråd. Den skal se nærmere på appens databehandling.

Ikke bevist at TikTok er farligere enn andre apper

Det er ikke lagt frem konkrete bevis for at TikTok er farligere enn andre apper og sosiale medier. I USA har tjenesten riktignok blitt ilagt en bot for å ikke innhente samtykke fra foreldre til å innhente opplysninger fra barna deres.

Bør du slette TikTok?

Det er viktig å huske på at sosiale nettverk alltid medfører en viss risiko, og det har som sagt ikke kommet frem noe som viser at TikTok er verre – og dermed farligere – enn andre sosiale nettplattformer. Du bør likevel tenke deg godt om.

Ifølge en undersøkelse gjort på vegne av The Washington Post, sender TikTok mye informasjon om mobilen din til deres servere som kan brukes til å lage et «fingeravtrykk» av enheten din. Likevel later det ikke til at appen samler inn mer data enn Facebook.

Går du til Innstillinger og Privacy og Safety i TikTok, har du muligheten til å skru av at appen tilpasser reklame etter bruksmønsteret ditt, men som The Washington Post skriver, «forhindrer ikke det at appen samler inn dataene til å begynne med».

Vi har laget en guide til hva du kan gjøre for å få en litt tryggere TikTok-opplevelse – enten det er for barn du kjenner eller deg selv.