Søk
Meny

Har du «googlet» deg selv og fått et uheldig treff? Slik kan du slette deg selv fra Google

Bilde av en google-app på en mobil. Her får du svar på hvordan du kan slette navn fra google-søk

Det er forholdsvis enkelt å skjule seg selv fra søkeresultatene i Google, men det stilles noen krav til informasjonen du vil fjerne.

Du får et innfall om å «google» deg selv. Det er jo litt flaut om noen ser deg nå, men alle har gjort det. 

Blant søketreffene finner du et bilde fra en Twitter-profil du ikke bruker, ansattsidene for arbeidsplassen, en lokalavisartikkel om den gangen dere vant en fotballcup og … en gammel, offentlig kommentar på Facebook hvor du er skikkelig surmaga og urimelig overfor en kundebehandler.

I slike søk får mange opp ting som kan være litt pinlige og utdaterte. For andre kan enkelte treff være svært belastende.

Men hva gjør du med Google-søketreff du ikke vil at andre skal se? Her er en oversikt over hvilke regler som gjelder – og stegene du kan ta for å «avindeksere» deg fra Google.

EU-lov gir deg retten til å slette navn fra Google-søk

Avindeksering betyr å fjerne sammenhengen mellom en person og enkelte søketreff på nett. I dag skal det godt gjøres å fjerne alle dine digitale spor. Og enten du vil det eller ikke, er internett nærmest synonymt med Googles søkemotor. 

Heldigvis finnes det et lovverk vi kan støtte oss til.

Allerede i 2014 ble det slått fast at nasjonale og EU-bestemte personverntiltak gjelder for selskap som har kontor i et EU-land. Det betyr at selv om Google har hovedkontor i USA og er et amerikansk selskap, gjelder norske og europeiske regler for personvernet ditt.

Ordet «behandlingsansvar» står sentralt i EU-dommen fra 2014. Regelverket slår nemlig fast at Google har et eget ansvar for opplysninger som finnes på tjenesten, selv om kilden til disse opplysningene er andre medier eller nettsteder.

Inntil nylig var det begrenset hvilken type informasjon du kunne søke om å få fjernet – i hovedsak var det koblinger til navnet ditt. Nå har Google åpnet opp for at du kan be om at informasjon som e-postadresse, telefonnummer, bostedsadresse, lekkede passord og ulike typer bilder også skal skjules i søkeresultatene.

Du kan be Google om å skjule:

  • Personnummer

  • Kontaktinformasjon som adresse, telefonnummer og e-post

  • Personlige medisinske dokumenter

  • Brukernavn og passord på avveie (som du likevel bør endre selv om det skjules)

  • Bilde av identifikasjonspapir fra staten

  • Bankinformasjon som kontonummer og kredittkortopplysninger

  • Bilde av håndskrevet signatur

  • Bilde av person under 18 år

  • Intime bilder tatt uten samtykke

  • Bilder som er forfalsket til å ligne på deg, såkalte «deepfakes»

Men betyr det at du bare kan spørre Google om å fjerne søketreff om deg, og vips, så er det gjort? 

Fullt så enkelt er det ikke.

Du fjerner ikke egentlig opplysningene

Avindeksering fra Google er ikke det samme som at opplysningene om deg blir slettet – innholdet vil kun skjules fra søketreffene. Du må selv sørge for å slette gammel informasjon, for eksempel gamle brukerkontoer i sosiale medier. 

Ønsker du at personlig informasjon skal fjernes, oppfordrer Google deg til å sende en henvendelse til nettstedet som først publiserte innholdet. 

Her kan det norske nettstedet Slettmeg.no være til hjelp, som en informasjonsressurs om hvordan du går frem for å fjerne deg fra de ulike tjenestene (Facebook, Instagram, Snapchat).

Hvis du ønsker at en bestemt nettside ikke skal dukke opp når noen søker på navnet ditt, må du søke om avindeksering med Googles eget nettskjema. Her må du legge inn hver enkelt nettside du vil fjerne søketreff som dukker opp med navnet ditt. Du må også begrunne avindekseringen (se faktaboks).

Legg også merke til innhold som skjules i Google-treff fremdeles kan dukke opp i andre søketjenester. Også konkurrenter som Bing og Yahoo har egne søknadsskjemaer for avindeksering.

Årsak til fjerning

Det viktigste punktet i Google-skjemaet er boksen hvor du fyller inn grunnen(e) til at du sender søknaden.

For hver nettadresse du har lagt inn, må du derfor forklare:

(1) Forholdet mellom personopplysningene som er identifisert ovenfor, og personen forespørselen sendes inn på vegne av 

(2) Grunnen til at du mener personopplysningene bør fjernes

Eksempel: «(1) Denne siden handler om meg fordi A, B og C. (2) Denne siden bør fjernes fordi X, Y og Z.»

Unntak for søketreff av offentlig interesse 

Det er ingen klare kriterier for hva som fjernes og ikke. Når Google mottar forespørselen din, veier de «personvernrettighetene til den berørte enkeltpersonen opp mot allmennhetens interesse i å ha tilgang til informasjonen, samt andres rett til å distribuere informasjonen». 

Google kan med andre ord nekte å fjerne søketreff som er av offentlig interesse. Det kan være informasjon om økonomisk svindel, faglig/profesjonell uaktsomhet, straffedommer eller offentlig atferd knyttet til embetspersoner.

Det gjelder jo heldigvis ikke alle. Er du en privatperson med rent rulleblad, så vil sannsynligvis forespørselen om avindeksering godkjennes.

Advokat: – Kan være veldig belastende

Linn Monsen er advokat i HELP Forsikring og hjelper kunder som opplever at søketreff kan få negative konsekvenser i hverdagen.

– Kunder kontakter oss om for eksempel gamle nyhetsartikler med uttalelse de ikke lenger står for, eller om blogginnlegg med usannheter som sverter navnet deres, sier Monsen.

– I noen tilfeller kan det gjøre mer skade å gå i dialog med de som har publisert ting, slik at en enklere løsning kan være å få avindeksert innholdet, forteller Monsen.

Nettopp det skjedde med en av de HELP har hjulpet. Gamle nyhetsoppslag og blogginnlegg påvirket vedkommendes muligheter til å komme på jobbintervju.

I dette tilfellet gikk HELP og kunden i dialog med Google, og fikk fjernet søketrefreffene.

Bilde av advokat i Help, Linn Monsen

Linn Monsen er advokat i HELP Forsikring og har hjulpet kunder med å fjerne søketreff fra Google.

– Det kan oppleves som veldig belastende når søketreff påvirker muligheter til å få jobb, leie bolig eller at venner og kjente kan få feil inntrykk av de, sier Monsen.

Dette er Nettslett

Nettslett er en tjeneste som gir deg advokatbistand hvis du blir utsatt for netthets, eller opplever at privat innhold kommer på avveie. 

Tjenesten er lansert i samarbeid med HELP forsikring. Med Nettslett har du et støtteapparat – en dedikert advokat og kontaktperson, som hjelper deg i en vanskelig situasjon. 

Tjenesten Nettslett er inkludert i alle private mobilabonnement fra Telenor.