Søk

Online.no

Meny

ID-svindlerne lar deg sitte igjen med regningen

Personinformasjon er blitt en handelsvare – slik kan du sikre at du ikke blir utnyttet.

Om du en dag logger på nettbanken, og oppdager at uvedkommende har brukt din informasjon til å for eksempel kjøpe varer på nett, er du ikke alene. Årlig blir nemlig 150.000 nordmenn rammet av ID-tyveri.

Beskytt personinformasjon

Det viktigste for å unngå at noen stjeler identiteten din, er ifølge Meyer at du er kritisk og restriktiv med personinformasjonen – samt hvem du deler den med.

– En god regel er at om noen kontakter deg og ber om informasjon, skal du være sikker på hvem det er. Aller helst skal du ha initiert kontakten selv, forteller han.

Videre mener han at du bør være bevisst på følgende:

  • Er nettrafikken kryptert? Når du overfører sensitiv informasjon som for eksempel kortnummer i nettbutikker, må tilkoblingen være sikker (se etter et grønt felt eller en hengelås i adresselinjen i nettleseren)
  • Bruk 2-trinnsverifisering der det er mulig: Da kan ingen andre logge seg inn med ditt passord
  • Har du gode passord? Bruk gjerne et passordprogram. Om du ikke orker å ha for mange passord, bør du i hvert fall unngå det samme passordet på finans og sosiale medier

Når skaden allerede har skjedd

Ifølge Meyer er det viktigste du gjør når det viser seg at noen har brukt identiteten din til å kjøpe varer og tjenester, å anmelde forholdet til politiet med én gang. Neste steg er å reservere seg mot kredittvurdering:

– Det folk ønsker med ID-tyveri er å utnytte kredittverdigheten din til å handle slik at du sitter igjen med regningen, sier Meyer.

Hver gang det forekommer en handel som resulterer i en faktura, blir det gjerne gjennomført en kredittsjekk som viser om du er kredittverdig.

– Det går an å legge inn en sperre hos de ulike selskapene som gjør at ingen får lov til å gjøre det uten en godkjenning med passord fra deg, sier Meyer

Litt tryggere med Sikker ID

Sikker ID er en tilleggstjeneste fra Telenor som kan hjelpe deg om du utsettes for svindel og identitetstyveri.

Inkludert i tjenesten er ID-monitorering, en funksjon som varsler deg dersom dine registrerte epost-adresser og innloggingsdetaljer dukker opp på et usikkert sted på nettet.

Dermed kan du raskt reagere og redusere risikoen for at noen misbruker din data hvis dette blir spredt på internett.

Oppryddingen kan bli langvarig

Om pengene først er borte fra konto, må du belage deg på å brette opp ermene:

– Du må gå kanossagang og bedyre din egen uskyld – og det er mye lettere når du sitter med en anmeldelseskopi i hånden. Da har du dokumentasjon på at du har gjort noe, men du må kontakte hver enkelt å si at denne regningen vil jeg ikke vedkjenne meg og vise til anmeldelsen av forholdet.

Inkludert i Sikker ID er også ID-tyveriforsikring, som sikrer deg hjelp dersom du er blitt utsatt for ID-tyveri. Du kan dermed få advokatbistand og økonomisk kompensasjon ved misbruk og svindel.