En hackers bekjennelser

- Jeg får forespørsler om å ødelegge livene til folk. Tappe dem for penger, lage stor gjeld og sørge for betalingsanmerkninger, sier hackeren “Martin”.
Anonym hacker

"Martin" (25) tjener gode penger på hacking. Foto: Illustrasjonbilde ©2015 iStockphoto LP

- Gir du denne informasjonen videre eller tipser noen, så kan jeg lage et helvete for deg.

Det er meldingen undertegnede får, via en sikker og ikke-sporbar chattetjeneste, etter å ha stilt nærgående spørsmål til vår samtalepartner «Martin»  – vi har anonymisert ham, av grunner du sikkert kan forstå.

Martin er en 25 år gammel nordmann, med fast jobb og det han selv beskriver som et stabilt liv. Men han har også en hemmelig side: Han er en aktiv hacker.

Dette har gjort ham «et sekssifret beløp» rikere, penger han har tjent på ulovlig vis. Dette gjør at han naturlig nok er redd for å bli avslørt ved å stille opp, men som han sier:

- Jeg har tatt mine forholdsregler.

- Oppdater alltid!

Hackeren Martin sier at han relativt  enkelt kan ta kontroll over folks datamaskin.

- Tar man seg god tid, klarer man til slutt det meste om man ønsker det. Å komme inn på en mailkonto er normalt ikke noe problem, men Facebook er faktisk verre. Da må jeg først få sendt over et virus til maskinen jeg ønsker å angripe, som igjen sender tilbake passordet. Det kan ta litt tid, sier Martin.

Han har fri tilgang på personnummer, adressehistorikk og rulleblad. Han hevder å kunne finne ut hva du søker på på telefonen og datamaskinen og hvilke kanaler du ser på på tv.

Antivirus-programmer mener han er en vits.

- Den beste måten å beskytte seg på er å holde alt av programvare på maskinen oppdatert. 15 minutter uten å oppdatere et program er nok til at jeg kan ta kontroll over maskinen din, sier hackeren - og kommer med enda flere tips det kan være greit å få med seg:

  • Klikk aldri på eller svar på noe du ikke er helt sikker på hva er, som e-poster eller meldinger på Facebook. 
  • Oppgi aldri kortnummerinformasjon over e-post eller telefon. 
  • Ikke stol på HTTPS-adresser. 
  • Dobbeltsjekk alltid at det står det faktiske navnet på banken din i adressefeltet.
  • 2-trinnsløsninger i nettbank er tryggere, men heller ikke umulig å knekke. 

Telenor anbefaler at maskinen din er sikret med Norton Internet Security. Det får du her.

Begynte som 13-åring

For å finne ut av hvordan det hele begynte, må vi naturlig nok tilbake i tid. Martin var 13 år, hadde nettopp fått sin første pc – og glemt passordet. En datakyndig onkel ble kilden til en nyvunnet fascinasjon.
- Jeg fikk se på hvordan han hentet ut passordet, og syntes det var veldig spennende. Jeg lærte meg det selv, og etter hvert betalte folk på skolen meg for åpne maskinene til kjærester og når foreldrene hadde sperret dem ute. Snart ble det spennende med folk som klarte å hacke bankkontoer, forteller Martin.
Etter å ha funnet et bankkort på bakken, opprettet han flere premiumkontoer på diverse sosiale medier, og solgte dem til skoleelever. Han fikk smaken på penger, og så muligheten i digital nettsvindel.
- Da dette kortet ble sperret, søkte jeg meg frem til «phishing». Jeg og en kamerat gikk sammen om å lage falske sider for å få tak i bankkortinformasjon. Slik var det det hele startet.
Martin ser på seg selv som en «snill» person med et stabilt liv, og tenker lite over at han er en kriminell.
- Drivkraften er ganske enkelt ekstra inntekt. På en måned kan jeg skaffe store summer på enkle måter.

Ofre som "deg og meg"

Ofrene hans er stort sett normale vanlige mennesker, som deg og meg – spesielt utsatt er du om du har litt penger på konto.

- Når jeg har fått tilgang på kortinfo så tapper jeg det, og kjøper dyre tjenester på nettet. Disse selger jeg videre i Bitcoins, som gjør det litt tryggere når jeg igjen tar ut disse i vanlige penger.

Penger tjener han også på ta oppdrag fra andre - også menn og kvinner som er mistenksomme på kjæreste eller ektefelle:

- Jeg får forespørsler om å ødelegge livene til folk. Tappe dem for penger, lage stor gjeld og sørge for betalingsanmerkninger. Da kan jeg selge dem et egetutviklet program som kopierer alle bilder, SMS-er, telefonlogg, netterleserhistorikk og passord. Slik programvare selger jeg for rundt 1000 kroner for en ukes bruk, sier Martin.

Er selvlært

Alt han kan er selvlært. Det begynte med enkle oppskrifter på nett, for så å gå over til å programmere egne program som åpner e-postkontoer, sosiale medier og betalingstjenester.

- Det handler om å finne svakheter i systemer som Gmail, Facebook, Paypal, Ebay og slike.

Selv har han tjent mye penger på å selge egen programvare til andre som ønsker å hacke.

- Et slikt program kan jeg selge for rundt 200 kroner i måneden. Slike har jeg solgt, og selger ennå mye av. Det er et utrolig stort marked for å levere program som gjør all jobben.

Finner nye metoder

I nyere tid har Facebook og Paypal fått strengere sikkerhetsrutiner. Dette har gjort at interessen har falt litt. 

Men i hans bransje er det alltid nye metoder. En av de nye metodene er å hacke telefoner og pc-er og låse dem for brukerne. 25-åringen nyter godt av dette, om enn på en litt annen måte.

- Jeg kan låse opp maskiner som er sperret. Dette tar jeg 500 kroner for.

Martin mener at mange av hackerne ønsker å oppnå frykt. Selv er han en del av et større nettverk, uten at han ønsker å gå nærmere inn på det.

- Stol aldri på noen. Om noen ønsker det, kan ting gå virkelig galt.

Skeptisk til hackeren

Dataekspert Einar Otto Stangvik lar seg ikke imponere av det Martin forteller til Online.

- Hans tekniske ekspertise er det vanskelig å danne seg et klart bilde av. Det han snakker om er i stor grad digitale pøbelstreker hva kompleksitet angår, om enn alvorlig i konsekvens og omfang. Han slår meg i større grad som en nettbasert svindler, enn som en med ekstrem teknisk kyndighet, sier Stangvik.

Populært på Online.no nå: