Søk
Meny

Det har aldri vært enklere å lure deg

Foto: Robert Eik / Ava Tyler via Unsplash.  Alle videoer og bilder i denne saken er produsert eller animert ved hjelp av kunstig intelligens fra Midjourney og/eller Runway

Foto: Robert Eik / Ava Tyler via Unsplash. Alle videoer og bilder i denne saken er produsert eller animert ved hjelp av kunstig intelligens fra Midjourney og/eller Runway

I 2022 oppga 36 000 amerikanere* at de hadde blitt svindlet av noen som utga seg for å være venner eller familie over telefon. Hvor bekymret bør nordmenn være for svindel med kunstig intelligens?


Fra e-poster på perfekt norsk, til falske kidnappinger der barna dine spiller hovedrollen – kunstig intelligens (KI) kan brukes på mange måter for å lure deg.

– På kort sikt er det viktig å huske at tradisjonelle svindelmetoder fortsatt er en større trussel enn KI-svindel, sier Nikolai Perminow, Head of Simplification, Platforms & Analytics i Telenor.

– Samtidig må vi være oppmerksomme på utviklingen av KI-svindel. Det er sannsynlig at vi vil se flere eksempler i Norge i løpet av det kommende året. 

Eksemplet under er basert på flere virkelige tilfeller av såkalt deep-voice-svindel i utlandet.

– Hei, jenta mi!


– Pappa, du må hjelpe meg. Jeg vet ikke hvor jeg er. Du må finne meg, du må hjelpe meg!

– Nå skal du høre på meg: Vi har datteren din og du har én time på deg til å sette over én million kroner. Du får snart en SMS av oss og de stegene må du følge nøye.

Ai-generert bilde av datter som ringer


Foreløpig er denne teknologien såpass ressurskrevende at den først og fremst rammer personer med svært god økonomi, i land der engelsk er førstespråket. 

Skulle du likevel mistenke at noen utgir seg for å være en du kjenner over telefon, bør du legge på røret og ringe opp igjen. Og husk at du aldri må dele BankID med noen – selv ikke familie. 

– Å stjele noens stemme på den måten krever mye arbeid, og i dag trenger KI-modellene store mengder lydfiler for å lage en troverdig kopi. Da må de kriminelle være trygge på at utbyttet fra svindelen blir verdt innsatsen. 

Men Perminow advarer: 

– Jo bedre modellen blir, desto mindre data trenger den for å generere falske stemmer av god kvalitet. I fremtiden kan dermed deep-voice-svindel også ramme mannen i gata.

Slik kan KI brukes til å lage falske bilder og videoer

Kunstig intelligens gjør det mulig for hvem som helst å manipulere innhold med bare et tastetrykk. Personer med onde hensikter kan med andre ord enkelt lage nakenbilder eller -videoer som de for eksempel kan bruke til å presse ofre for penger.

Med Nettslett fra Telenor får du hjelp til å fjerne uønsket innhold fra nett

AI-robot

Finn ut hvordan du kan sikre deg mot KI-svindel lenger ned i saken.

En trussel mot demokratiet

Kunstig intelligens bringer med seg fantastiske muligheter og mye usikkerhet. Fortsatt vet ingen sikkert hvordan det vil påvirke samfunnet i fremtiden. 


En av de største bekymringene er nettopp muligheten for å lage falskt innhold av høy kvalitet.

– Dette betyr høyere risiko for svindel, men det er også en potensiell trussel mot demokratiet, sier Perminow.

For når du ikke lenger kan skille KI fra virkelighet – hvordan skal du klare å forstå hva som er ekte og sant?

– Det er derfor det er så viktig å forstå potensialet og begrensningene til kunstig intelligens.

Klarer du å se hvilken hund som er ekte?

Ekte hund

Se riktig svar nederst i artikkelen.

Ai-generert hund

Ikke bli svindlernes neste offer

Telenor-ekspertens viktigste råd er å ikke dele passord eller sensitiv informasjon med noen, uansett hvem de utgir seg for å være. 

– Det er viktig at hver enkelt av oss, uavhengig av alder, lærer og forstår mer om kunstig intelligens. Vi må også være kritiske og søke etter pålitelige kilder i en tid der feilinformasjon og falskt innhold blir stadig mer utbredt, sier Perminow.

Slik skal Telenor bruke AI for å stoppe telefonsvindel

Endre Syvertsen er sikkerhetsekspert i Telenor – hver dag jobber han for å gjøre nordmenns hverdag litt tryggere.

Telenoransatt Endre Syvertsen

– Telenor ser på kunstig intelligens som et viktig verktøy i kampen mot digitale angrep. Når de kriminelle benytter KI for å svindle folk, må vi også bruke KI for å hindre de kriminelle i å nå sine mål, sier han.


Han beskriver Telenor som en slags grensekontroll for all telefontrafikk. Ved hjelp av kunstig intelligens vil de snart klare å identifisere avvikende ringemønstre i stor skala – raskere enn noen gang.

– Teknologien vil hjelpe oss å identifisere digitale angrep enda tidligere. Det vil også gjøre at vi kan begrense omfanget av svindelforsøkene, forklarer han. 

Telenor har stoppet 19 millioner svindelanrop i Norge så langt i 2023.

– Vi jobber for at nordmenn skal vinne tilbake tilliten til ukjente numre. Målet er at du trygt kan svare på telefonen uten å bekymre deg for om du kan stole på personen i andre enden. 

Lurer du på hvem gjemmer seg bak det ukjente nummeret? Med Se Hvem fra Telenor vet du hvem som ringer

Syvertsen anbefaler likevel å være skeptisk til det du ser og hører. 

– Selv om vi gjør alt vi kan for å sikre at våre kunder ikke blir ofre for svindel, er det dessverre slik at noe av ansvaret faller på forbrukerne.

Sikkerhetseksperten har én tommelfingerregel:

– Ikke tro på ting som virker for fantastisk eller for fælt til å være sant, avslutter han.

Tre KI svindelmetoder du kanskje ikke har hørt om

  1. Ved hjelp av ondsinnet programvare kan KI høre tastetrykkene dine og stjele passord. Systemet har 95 prosent treffsikkerhet. 

  2. KI kan brukes til å knekke korte eller enkle passord. Det tar mindre enn seks minutter å knekke et passord på syv tegn, selv med sifre, store og små bokstaver og symboler. 

  3. KI-bilder kan brukes til å lure deg til å tro på falske nyheter eller til å stjele identiteten din.

Nye svindelmetoder dukker stadig opp, derfor tilbyr Telenor flere sikkerhetstjenester i sine mobil- og bredbåndsabonnement. 

Les mer om sikkerhetstjenestene du kan få hos Telenor her

*Kilde: Washington post

**Bildet til venstre er ekte, og bildet til høyre er KI-generert.