Dette er tegnene på at nettsiden er falsk

Visste du at for hver ekte nettbutikk kan det være fem falske? Lærer du deg disse fire kjennetegnene, kan du unngå å bli lurt.
– En internasjonal kartlegging viser at det for hver ekte nettbutikk, finnes det fem falske, kunne sikkerhetsrådgiver Thorbjørn Busch i Telenor fortelle da han trakk fram noen av de største svindeltrendene.
Og det er ingen grunn til å tro at det er færre slike svindelsider som rettes mot norske forbrukere – tvert imot:
– Svindlerne vet at nordmenn gjerne har mye penger mellom hendene, og disse ønsker de å få tak i. Da kan den letteste veien til mål være å gå via en falsk nettside, sier Busch.
Dette kan skje ved at de setter opp en falsk innloggingsside for å lure fra deg personlig informasjon, for eksempel ved phishing-angrep.
Men også falske nettbutikker blir stadig mer vanlig – og de kan ved både første og andre øyekast se seriøse og ekte ut. Forsøker du å handle her, kan svindlere ende opp med betalingsinformasjonen din, du kan ende opp med piratkopier – eller å ikke få varen i det hele tatt.
En fersk undersøkelse fra nettbetalingsselskapet Klarna viser at hele 300 000 nordmenn er blitt lurt av en falsk nettbutikk eller kjøpt åpenbart falske produkter eller tjenester i løpet av det siste året. Samtidig har 14 prosent opplevd å ikke motta produktet eller tjenesten de kjøpte.
– De falske sidene lener seg ofte på kjente merkevarer, og har priser som ligger under det du ellers finner på andre nettbutikker. Det er her de første varsellampene bør begynne å blinke – men dessverre blir vi mindre kritiske når det ser ut som man kan spare penger, sier Busch.
Fire kjennetegn du bør være obs på
Mange av disse sidene blir fanget opp av Telenors sikkerhetsfilter Nettvern, som kontinuerlig oppdateres for å skåne deg fra svindelforsøk.
Og skulle du gå i fella og bli svindlet på en slik side, kan det være greit å ha SAFE Svindelforsikring i bakhånd. Her sikres du økonomisk kompensasjon opptil 3000 kroner ved kjøp på nett, også ved bruktkjøp fra privatpersoner.
Uansett er det smart å være obs på falske nettsider – for straks noen sider blir borte, dukker det opp nye. Her er derfor fire typiske kjennetegn på falske nettsider som du bør kjenne til:
1. Svært lave priser
Kommer du over en lenke til en nettside som tilbyr helt nye mobiler fra Apple eller Samsung til 4000-5000 kroner (eller bare én krone), er noe galt.
Du bør alltid sjekke prisen på et produkt opp mot andre forhandlere du stoler på, særlig hvis du ikke vet hva varen «skal» koste. Bruk gjerne trygge nettsteder som sammenligner produktpriser, for eksempel Prisguiden eller Prisjakt.
Kort forklart: Er tilbudet for godt til å være sant, så er det ofte det – og det er all grunn til å være skeptisk.

2. Manglende eller falsk kontaktinfo
Seriøse forhandlere skal alltid gi deg mulighet til å komme i kontakt med dem. Hvis du skal kjøpe et produkt på nett, bør du alltid ta en rask sjekk rundt hvordan du kan kontakte forhandleren. Husk at noe kan gå galt med bestillingen, selv når du handler hos seriøse bedrifter. Da må du ha muligheten til å kontakte selgeren.
Det vet mange svindlere. Derfor oppgir de falsk kontaktinformasjon som til forveksling ser ut til å være genuin. Et klassisk eksempel er en e-postadresse med et norsk bedriftsnavn og et utenlandsk eller internasjonalt domenenavn. Ser du e-postadresser som contact@telenorphonestore.org, er det en åpenbar varsellampe.
Ser ikke e-postadressen ut til å stemme, bør du være forsiktig. Du kan for eksempel ta kontakt med selskapet – i dette tilfellet Telenor gjennom kontaktinformasjon på telenor.no – og høre om de faktisk tilbyr varer til prisen du har funnet.

3. En merkelig eller ikke-offisiell nettadresse
I likhet med falske e-postadresser, spiller svindlere ofte på kjent merkenavn også når det gjelder nettsider.
Det kan være fort å glemme og sjekke nettadressen, særlig i nettleseren på mobilen der adressefeltet er mye mindre enn på datamaskinen. Dermed blir det vanskeligere å legge merke til om det er noe muffens – svindlere kan nemlig finne på å lage svært lange adresser.
Klikk deg kjapt inn på adressefeltet og sjekk at hele nettadressen ser ut til å stole på. Hvis ikke, vær svært forsiktig med å handle eller legge inn personlige opplysninger som betalingskort, telefonnummer og personnummer.
OBS: Tidligere ble man gjerne bedt om å se etter «hengelåsen» ved nettadressen for å påvise om siden var ekte eller ei. Dette er i dag en falsk trygghet, ettersom mange falske nettsider også nå har hengelås-symbolet på plass.

4. Dårlig språk
For at en nettside skal fremstå som norsk, bruker utenlandske svindlere ofte Google Translate. Vær derfor oppmerksom på om det gjennomgående brukes rare ord og uttrykk. En og annen skrivefeil eller orddelingsfeil trenger ikke bety at noe er galt, men hvis språket hele tiden har små feil og mangler er noe kanskje galt. En «Telenor-side» som tilbyr «gratis frakt i alt over 200», er ganske sikkert falsk.
Det gjelder naturlig nok også på engelske nettsider – mange svindlere kommer fra ikke-engelskspråklige land og bruker Google Translate for å oversette tekstinnholdet.

Ekstra tips!
Får du opp dette bildet av Nettvern, er siden blitt stoppet av sikkerhetsfilteret i Telenors nett. Som Telenor-kunde har du Nettvern inkludert i abonnement ditt.

*Nettvern er et filter i selve Telenor-nettet, som blokkerer nettsider som er infiserte eller falske, slik at du kan surfe litt tryggere.