Dette er lekene du ikke vil ha hjemme

Utenforstående kan avlytte og snakke med barna dine.
Leker som kan hackes

My Friend Cayla og i-Que er to leker Forbrukerrådet er skeptiske til. Foto: Forbrukerrådet.

Stadig flere av tingene vi har rundt oss i hverdagen kobles til internett. Smartklokker, webkameraer og internettilkoblede vaskemaskiner skaper mange muligheter og gjør hverdagen vår enklere. Samtidig åpner det for en helt ny verden av sikkerhetsutfordringer. 

Forbrukerrådet er i hvert fall bekymret, og er i ferd med å gjennomgå vilkår og egenskaper ved produkter som er koblet til nett. Blant annet har de utført en teknisk test av de populære lekene My Friend Cayla og i-Que. 

Bryter flere norske lover

I følge Forbrukerrådet svikter de internettilkoblede lekene stygt når det kommer til å ivareta sikkerhet, person- og forbrukervern – du kan se hvorfor i videoen over. 

Faktisk er det så ille at Forbrukerrådet har klaget produsenten inn til Datatilsynet og Forbrukerområdet for brudd på personopplysningsloven og markedsføringsloven.

– Produkter og tjenester rettet mot barn skal selvfølgelig ivareta sikkerhet og personvern. Vi ber nå bransje og myndigheter se til at grunnleggende forbrukervern kommer på plass, og at barn ikke brukes som testkaniner for dårlig og uferdig teknologi, sier direktør Randi Flesland på Forbrukerrådets egne nettsider.

Dette er avdekket

  • Manglende sikkerhet. Hvem som helst kan bruke en mobiltelefon til å kommunisere og avlytte via dukken.
  • Ulovlige brukervilkår. Du må blant annet si ja til at vilkårene kan endres uten at du får beskjed, at personlig data kan bli brukt til målrettet reklame, og at informasjonen kan bli delt med ukjente tredjeparter.
  • Leken sladrer på barnet ditt. Stemmeopptak sendes til et selskap som spesialiserer seg på talegjenkjenning, og kan bli brukt i andre sammenhenger og delt med tredjeparter.
  • Skjult markedsføring. Dukken er for eksempel programmert til å like Disney-filmer, og produsenten har kommersielle bindinger til Disney.

Populært på Online.no nå: