Søk
Meny

– Nakenbildene kan dukke opp igjen og igjen

Foto: Barbosa Film/NRK

Foto: Barbosa Film/NRK

I NRK-serien «Nudes» får vi se konsekvensene av uønsket deling av nakenbilder på nett. Dette er noe politioverbetjent Hanne Andreassen i Kripos også ser daglig, på jobb.

Felles for ungdommene vi får møte i NRK P3-serien «Nudes», er at de prøver å få tilbake kontrollen over nakenbilder som spres på nett. 

Sofie (16) opplever at hun og en gutt blir filmet mens de har sex på fest, en video som dagen etter blir spredd i skolegården. Viktor (18) blir på sin side anmeldt for brudd på straffelovens paragraf 311, som omhandler seksualisert fremstilling av barn, etter en «tullesnap» fra en fest – mens Ada (14) deler nakenbilder med en søt gutt via chatte-appen Yubo, bilder som like etter blir lagt ut på et forum.

Foto: Barbosa Film/NRK

Foto: Barbosa Film/NRK

– Tenker seg ikke godt nok om

– Dette er ting som norske ungdommer blir utsatt for hele tiden. Og mange av situasjonene henger tett sammen med at de ikke tenker seg godt nok om, sier politioverbetjent Hanne Andreassen i Kripos.

For at serien skulle bli så realistisk som mulig, snakket serieskaperne mye med ungdommer, organisasjoner og politiet. Selv stilte Andreassen gladelig opp med sin ekspertise.

– Vi ble presentert situasjonene i serien, og kunne med en gang si at de er veldig reelle. Det du får se i serien, er veldig tett opp mot det vi har sett i straffesaker gjennom de siste årene, sier hun.

– Kan dukke opp igjen og igjen

Andreassen sier at de fleste ungdommer i utgangspunktet gjerne skjønner at deling av nakenbilder ikke er lov. 

– Men så er det nyanser ved hver situasjon som gjør at det ikke oppleves så farlig der og da. Kanskje bildet allerede er spredt, og mange har sett det fra før? Kanskje det bare skulle vises til en kamerat?

Når det er så enkelt å videresende bilder og videoer, er det ifølge Andreassen mange som først etterpå skjønner at de har gjort noe dumt:

– Men da er gjerne for sent. Kanskje kan man få et bilde eller en video fjernet fra enkelte nettsider og sosiale medier, men når materialet er lagret på forskjellige enheter rundt omkring kan det dukke opp igjen og igjen.

Foto: Barbosa Film/NRK

Foto: Barbosa Film/NRK

– Noe de kjenner seg igjen i

Gjennom Kripos-kampanjen «Delbart» har Andreassen det siste året jobbet tett opp mot skoleungdom i hele Norge. Her har de jobbet interaktivt, ved at ungdommene har fått se en video – samtidig som de må ta stilling til situasjonene i filmen via valgmuligheter på sin egen mobilskjerm.

– Det er tydelig at dette er noe de kjenner seg igjen i. Så å si alle har vært involvert i en eller annen form for deling av nakenbilder eller -videoer. Enten ved at de selv har delt et bilde, eller ved at de har sett noe som er blitt delt, sier hun.

At NRK nå kommer med en serie som tar opp disse problemstillingene, er ifølge Andreassen viktig:

– Det er så bra at det er andre som tar opp samme tematikk på hver sin måte. Det er jo ikke alle som nødvendigvis hører på oss i politiet – som gjerne har fokus på lovverket. Så når for eksempel NRK kommer med «Nudes» og Telenor snakker om dette via Bruk hue, så bidrar det.

Hanne Andreassen i Kripos. Foto: Kripos

Hanne Andreassen i Kripos. Foto: Kripos

Kan få alvorlige konsekvenser

At spredning av nakenbilder- eller videoer også kan få store strafferettslige konsekvenser for den som deler, er noe ikke alle fullt ut forstår, sier Andreassen.

– Disse straffesakene har gjerne mistenkte helt ned til og under 15 år, som er den kriminelle lavalder.

De strafferettslige konsekvensene inkluderer ifølge politioverbetjenten blant annet bøter, påtaleunnlatelse med eller uten vilkår, samfunnsstraff eller ungdomsstraff. De to siste er sammen med fengselstraff mest aktuelle i en fellesstraff der mistenkte også er anmeldt for andre straffbare forhold.

– Vi har sett en stor økning av saker, og flere av disse kan heldigvis løses i Konfliktrådet. Det er bra også for den mistenkte, for da kan anmerkningen bli borte fra rullebladet etter noen år.

Har noen delt et bilde ulovlig og blitt anmeldt og straffet for det, kan det ifølge Andreassen påvirke framtidsutsiktene deres.

– Mange av disse ungdommene har gjort seg til lovbrytere uten å være klar over det, og det kan stenge noen dører når det kommer til jobb, utdannelse og mulighet til å reise utenlands. Når vi i tillegg ser alle problemene og konsekvensene for dem som blir utsatt for denne ulovlige delingen, blir det tydelig hvorfor vi vil gjøre noe med det.