– Bare legg på!

Stadig flere blir utsatt for den såkalte Microsoft-svindelen. Nå ringer svindlerne også fra norske numre.
illustrasjon

For å få flere nordmenn til å ta telefonen når de ringer har Microsoft-svindlerne nå begynt å forfalske nummeret de ringer fra. På den måten ser det ut som om de ringer fra Norge, når de i virkeligheten gjerne sitter på andre siden av kloden.

– Plutselig var nummeret mitt terrorstemplet, forteller Hans Christian Færden til Dinside i en artikkel om de nye Microsoft-svindlerne.

Færden er en av mange andre nordmenn som har opplevd å få nummeret sitt misbrukt av svindlerne.

– Etter noen få timer lå nummeret mitt på telefonterror.co.no, forteller han til Dinside.

Samme fremgangsmåte

At svindlerne lenge har herjet i Norge, er ikke noe nytt. Men tidligere har det kun dreid seg om oppringinger fra et ukjent- eller utenlandsk nummer.

Ivar Ruud er en av de som i fjor vinter ble oppringt av et utenlandsk nummer, i dette tilfellet en kvinne som sa hun jobbet for Microsoft. Da hun sa hun ville hjelpe han med et problem på pc-en, fattet han umiddelbar mistanke.

– Hun snakket veldig dårlig engelsk, så det var vanskelig å tro at hun ringte fra Storbritannia slik hun sa. Ikke minst er Microsoft et verdensomspennende konsern. Hvilket støtteapparat skulle de ha som gjør at de kan ringe kunder i Norge og si at det er noe galt med pc-en, spør Ruud. 

Selv om han ikke hadde hørt om slike svindelforsøk før, gjorde han likevel det eneste rette i en slik situasjon: 

– Jeg svarte bare at dette tror jeg ikke noe på, og at jeg kom til å kontakte politiet. Så brøt jeg samtalen. 

Slike svindelforsøk har foregått lenge, og fremgangsmåten er stort sett den samme: 

  • En person som ringer og utgir seg for å være fra Microsoft (eller et annet stort konsern), sier at du skal få hjelp til å fjerne virus eller løse andre problemer på pc-en. 
  • Ofte får de deg til å taste inn noen kommandoer som henter frem feilmeldinger som bekreftelse på problemer med maskinen, men disse er alltid bare normale varsler som finnes på alle pc-er.
  • De får deg deretter til å laste ned et program som gir dem tilgang til maskinen din eller ber deg om å betale for programvare du angivelig trenger, og dermed er svindelen et faktum.

Et kjent problem

Ruud var snartenkt og lot seg ikke lure, men andre har dessverre ikke innsett at dette er svindel før det er for sent. Sikkerhetssjef i Microsoft Norge, Ole Tom Seierstad, er imidlertid klar i sin tale:

- Microsoft ringer aldri opp kunder på denne måten, og vi har heller ingen innsikt i om pc-er er infisert eller ikke. 

Dermed er hans klare råd at alle som opplever dette bør gjøre som Ivar Ruud:

- Hvis noen ringer og utgir seg for å være fra Microsoft eller andre store selskaper, så bare legg på. Bare si at du vet at dette er svindel, og at du ikke ønsker å bruke tid på dette.

Ole Tom Seierstad

Sikkerhetssjef i Microsoft Norge, Ole Tom Seierstad.

Vet detaljer om deg

Ofte sitter svindlerne på detaljert informasjon om deg, men dette er gjerne bare informasjon som er tilgjengelig gjennom enkle Google-søk.

Seierstad er også kjent med at enkelte av dem som har blitt oppringt, er bekymret for at svindlerne vet at de kjører Windows på datamaskinen sin, men ifølge han er det ingenting å bekymre seg for:

– Vi ser at de ringer veldig tilfeldig. De ringer folk som ikke har pc, og de ringer folk som har Mac. De har til og med ringt meg et par ganger. Men sjansen er jo stor for at de har rett i at du har Windows-pc, ettersom Windows er så utbredt.

Ivar Ruud valgte å kontakte lokalavisa Romerikes Blad for å fortelle om svindeloppringingen, og han håper det kan bidra til at andre også fatter mistanke om de får tilsvarende telefoner. Det viser seg også at det kan ha vært lurt, for Seierstad kan fortelle at rapportene de får inn om slike telefoner får det til å virke som om svindlerne sitter med lister over telefonnummer for ett distrikt av gangen – og ringer én etter én. 

Hvis skaden allerede har skjedd

Hvis du allerede har blitt lurt av en slik oppringing og du har gitt en svindler tilgang til pc-en din, bør du ifølge Seierstad bytte alle passord så fort som mulig. Microsoft tilbyr også et opprenskningsprogram som kan lastes ned og kjøres på maskinen for å fjerne skadelig programvare. 

I tillegg vil vi også anbefale at du har en skikkelig sikkerhetspakke installert, og som Telenor-kunde har du Norton Internet Security inkludert i bredbåndsabonnementet ditt.

Har svindelen gått så langt at du har rukket å betale for tjenester eller programvare du har blitt tilbudt, sier Seierstad at du bør handle raskt:

– Ring banken og be dem stoppe overføringen. Har du brukt kredittkort burde det gå fint. Bankkort kan være verre, men hvis du er rask nok kan det også gå.

Selv om det er vanskelig for politiet å gjøre noe i slike saker, bør du også anmelde forholdet hvis du har blitt svindlet for penger på denne måten.

Populært på Online.no nå: