Redd for at mobilen din skal bli hacket?

Med disse sju tipsene kan du føle deg litt tryggere.
Hacking forekommer også på mobil

Vi har alle lest artiklene om kjendiser som får telefonen sin hacket - og dermed også store deler av privatlivet blottlagt.

Hvor stor er egentlig sjansen for at du kan oppleve dette selv?

– Jeg har ikke inntrykk av at det er et stort problem for folk flest. De som sier at det er et stort problem, er gjerne de som tjener penger på å selge løsninger som skal løse problemet, og det er gjerne et problem i seg selv, sier teknologijournalist Harald Brombach i Digi.no til Online.no.

– Når det er sagt, er det greit å ta noen grep for sikkerhets skyld. Jeg kjenner ingen som har fått mobiltelefonen sin hacket, men jeg kjenner mange som har mistet den. Og om telefonen ikke er sikret ordentlig, kan det få uheldige konsekvenser, sier Brombach.

Sammen med Brombach har vi satt opp en liste over hvilke forholdsregler du enkelt kan ta for å sikre mobiltelefonen din - og dermed også privatlivet ditt:

1. Beskytt telefonen din med en skjermlås

– Det er viktig at du bruker en eller annen form for skjermlås for å låse selve telefonen din. Pin-koden som er satt på sim-kortet ditt stopper ingen fra å få tilgang til alt du har lagret på telefonen, sier Brombach.

Bruk en pinkode eller passord, og benytt deg gjerne av telefonens systemer for å låse opp med fingeravtrykk eller lignende. Det viktigste er at ingen kan få direkte tilgang på telefonen din om du skulle miste den eller få den frastjålet.

2. Vær kritisk til appene du installerer

Appstore

Hos App Store forhåndskontrolleres alle apper før de legges ut.

– Det er smart å være litt skeptisk til hvilke apper du laster inn, spesielt om du bruker en Android-telefon. I motsetning til hos Apples App Store, der alt forhåndskontrolleres før det legges ut, kontrolleres appene som legges ut på Google Play først i etterkant, sier Brombach, og legger til:

– Bruk dessuten bare App Store eller Google Play for å installere apper, og ikke noe annet med mindre du er helt sikker på hva du gjør.

3. Hold alt oppdatert

– Last alltid ned nye oppdateringer til telefonen, både av selve operativsystemet og appene du har installert. I tillegg til at dette kan gi nye og fine funksjoner, er det også viktig ettersom slike oppdateringer gjerne retter potensielle sikkerhetshull, sier Brombach.

4. Ta backup!

– Stadig flere lagrer livet sitt på en telefon, med bilder, dokumenter og masse annet av personlig stor verdi. Så det er greit å synkronisere dette mot en trygg nettskytjeneste, sier Brombach, før han legger til:

– Så er det jo det med at alle nettskyløsninger ikke er like sikre i seg selv - det er jo gjerne disse som er blitt hacket når man hører skrekkhistorier.

Noe som naturlig nok leder til neste punkt ...

5. Bruk gode og sterke passord

– Bruk et godt passord med litt lengde. Det bør inneholde minst ti tegn, men du må gjerne sette sammen noen vilkårlige ord etter hverandre - det er lettere å huske enn masse ville bokstaver, sier Brombach.

Sørg også for å bruke forskjellige passord på forskjellige tjenester - og totrinnsverifisering der det støttes.

6. Vær obs på hvor du surfer

Dette gjelder først og fremst på nettsider - det skader aldri å bruke hjernen hvis du blir spurt om å utføre eller installere noe du ikke selv har bedt om.

Hvor du fysisk surfer kan også by på en potensiell risiko:

– Om du surfer på et åpent nettverk, og sender for eksempel bankinfo over en ukryptert forbindelse, kan dette i teorien snappes opp av ukjente. Men det er tilfeldig, i så fall - de færreste har noen som er ute etter seg. Bruker du en kryptert tjeneste på websider, er det ingen som får se hva du driver med, sier Brombach.

7. Installere en sikkerhetsapp?

De siste årene har det oppstått et marked for egne apper som kan scanne Android-telefoner for farlig programvare - ikke ulikt antivirus-programmene på PC. Bør man vurdere å installere en slik?

– Google scanner selv alle apper som legges ut på Google Play - og de gjør det grundig. Om du bare laster ned apper som har gode anmeldelser og mange brukere derfra, trenger du ikke selv å tenke over dette, sier Brombach, og fortsetter.

– Men er man usikker - eller har lyst til å prøve helt nye apper som ingen andre har prøvd, anmeldt eller kommentert - så kan det være greit. Sikkerhetsappene i seg selv skader ikke telefonen din, annet enn at det kanskje kan gå utover ytelsen.

Populært på Online.no nå: