Søk
Meny

Netthets og private bilder på avveie er et raskt økende problem

Dame som opplever netthets

Mange unge angrer på deling av nakenbilder, men det er heldigvis hjelp å få.

Hatefulle ytringer, mobbing, sjikane, netthets og deling av privat bilder på nett er et raskt økende problem. Og det er spesielt de yngre som rammes.

– Trakassering på nett kan få alvorlige konsekvenser. Digital mobbing foregår ofte i det skjulte og anonymt. Når man først havner i en slik situasjon, er det viktig at man har noen å henvende seg til, sier Ric Brown, leder for Telenor Mobil.

Av den grunn har Telenor inkludert tjenesten Nettslett i alle sine mobilabonnementet. Det betyr at du kan få psykologhjelp, og bistand fra advokat, hvis dette skulle skje deg.

– De fleste som blir utsatt for bildedeling opplever det som tøft, og at det kan være vanskelig å takle. Gjennomgående har alle vi har hjulpet satt stor pris på å få snakket med noen om saken, sier Simen G. Kleveland, advokat i HELP.

Angrer på deling av nakenbilder

Digital trakassering er sosialt problem som berører alle aldersgrupper, men spesielt blant barn og unge ser man at netthets kan treffe ekstra hardt. For eksempel kan et privat bilde på avveie fort ødelegge livet til en tenåring.

40 prosent av norsk ungdom mellom 18-20 år har tatt nakenbilder av seg selv, og så mange som 3 av 4 av disse har delt bildene med andre, kommer det frem i en undersøkelse gjennomført av InFact/YouGov på oppdrag for UNICEF og Telenor.

Her kommer det også frem at mange angrer på bildedelingen:

  • 35 % har angret på å ha tatt eller sendt et nakenbilde av seg selv
  • Hele 63 prosent sier at de ikke ville gjort det igjen

– Vi ser en stor økning på dette området når alt blir mer og mer digitalisert, sier psykiatrisk sykepleier Anders Røyneberg i stiftelsen Sex og samfunn til NRK.

Han synes tallene som kommer frem i slike undersøkelser virker litt lave i forhold til den virkeligheten han møter i arbeidshverdagen.

– Nettet har blitt den vanligste arenaen for seksuell utforskning og utprøving av seksuelle grenser. Noen er så uheldige å få bilder de har delt spredt på nett mot sin vilje. Vi ser jo stadig flere saker der folk blir dømt for å ha spredt bilder av andre, og jeg tror dette bare vil øke, sier Røyneberg til NRK.

Også HELP opplever at flesteparten av henvendelsene de får handler om deling av nakenbilder eller kommentarer på sosiale medier.

Fikk hjelp til å slette bilder på dagen

En som fikk merke hvor fort ting kan komme ut av kontroll, er den 14-årige datteren til bergensmannen Rikard. Da hun sendte et intimt bilde til en klassekamerat på Snapchat, tok det ikke lang tid før bildet var spredd rundt i og utenfor skolegården.

Umiddelbart følte Rikard seg hjelpeløs, men kom så på at datteren via sitt Telenor-abonnement var dekket av Nettslett. Han tok kontakt med Telenor og samarbeidspartneren HELP, som samme dag satt en advokat på saken.

– Bildet ble fjernet umiddelbart! Samme dag var det altså løst, sier Rikard.

– Den forsikringen vi har i Nettslett, er noe av det beste Telenor har kommet med. Skal jeg være helt ærlig, hadde jeg ikke så veldig tro på at dette kunne virke – sånne juridiske ting tar gjerne lang tid.

Ikke nøl med å ta kontakt, oppfordrer advokaten

Siden lansering har Nettslett allerede rukket å hjelpe mange. Som historien over viser, er det en trygghet i å kunne få hjelp fra en profesjonell aktør når det stormer som verst.

– Terskelen for å ta kontakt med oss bør være lav. De fleste som blir utsatt for bildedeling eller krenkende ytringer på nett setter pris på å få snakke med noen. Vi har god erfaring med denne typen saker og kan gi mange gode råd. Vi som advokater har taushetsplikt og det man forteller oss, kan vi ikke fortelle videre eller bruke uten ditt samtykke, forsikrer Linn Monsen, advokat i HELP.

Hvis du har opplevd netthets eller bildedeling, og er bekymret for at det blir litt for mye ståhei ved å kontakte advokat, så bør du være klar over at advokatene alltid ønsker å løse saken på best mulig måte for deg.

– Advokatene som jobber med disse sakene er opptatt av å hjelpe kunden på en skånsom og best mulig måte. Dette innebærer i de fleste tilfeller å løse saken i minnelighet ved at man kontakter den eller de som står bak. Å bringe denne typen saker inn for domstolen er sjeldent å anbefale med mindre man absolutt må, avslutter advokat Kleveland.

Vil du vite mer? Hør vår podcast om Nettslett

Dette er Nettslett:

  • Du får advokatbistand hvis du blir utsatt for netthets, eller privat innhold kommer på avveie. 

  • Dekker juridisk rådgivning, utgifter til advokat, tapt lønnsinntekt og psykolog.

  • Nettslett gjelder bruker av mobilabonnementet.

  • Inkludert i alle Telenors mobilabonnement for privatkunder. Ønsker du ID-tyveriforsikring i tillegg til Nettslett anbefales det at du sjekker ut ekstratjenesten SAFE.

  • Les mer om Nettslett