Søk

Online.no

Meny

Nettsvindelen øker – slik er du føre var!

Det har vært en rekke tilfeller av nettsvindel den siste tiden. Heldigvis finnes det flere grep du kan ta for å beskytte deg mot svindel og identitetstyveri.

Selv om nordmenn generelt har godt nettvett, er det mange som er naive – og blir svindlet på nett. Det er et økende problem, til tross for at norske medier har hatt stort fokus på dette i lang tid.

Nordmenn svindlet for over 70 millioner kroner

Nylig gikk politiet ut og advarte norske nettbankkunder mot nettsvindel, da over 200 personer har blitt svindlet for over 17 millioner kroner på kort tid. I følge NRK ble kundene oppringt av svindlere som utga seg for å være fra norske- og utenlandske banker. Svindlerne henviste så kundene til falske nettsteder hvor de ba om BankID-verifisering – for deretter å tappe bankkontoene deres.

Dette er et grovt tilfelle av nettsvindel, som tok i bruk en kombinasjon av plattformer. Men nettsvindel starter ikke alltid på telefon, og kan også forekomme på SMS, e-post, sosiale medier og falske nettsteder. Det er derfor viktig å ha godt nettvett. Man kan selvsagt aldri beskytte seg hundre prosent mot slik svindel, men med disse rådene er man i alle fall litt bedre forberedt.

Slik er du føre var:

  • Aldri del personlig informasjon, som personnummer, passord og pinkoder.
  • Husk at seriøse aktører aldri vil be om personlig informasjon på e-post.
  • Ikke ta anrop fra telefonnummer på ni og ti siffer –  og sjekk alltid et ukjent nummer.
  • Det som høres for godt ut til å være sant – er som regel det.
  • Slett og rapporter en Tinder-match som ber deg om penger.
  • Bruk virusprogrammer og brannmur.                       
  • Hold musepekeren over lenken for å se om linkadressen er til å stole på.
  • Ta en titt på språket – dårlig norsk er ofte et tegn på svindel.

Sikker ID: en ekstra trygghet for hele familien

I dagens samfunn forventer norske forbrukere at seriøse mobilaktører skal ta sikkerhet på alvor, og Telenor tilbyr derfor tjenesten Sikker ID til sine kunder.

Sikker ID gir ekstra trygghet for deg som er mye på nett. Tjenesten monitorerer e-postadressene dine og gir deg beskjed hvis de misbrukes – eller om passordene dine blir stjålet. Tjenesten inkluderer også en forsikring mot ID-tyveri, pluss forsikringen Nettslett som kan hjelpe deg å få slettet privat innhold, f.eks. bilder, som har kommet på avveie.

En tjeneste som Sikker ID kan ikke garantere at du ikke blir utsatt for nettsvindel, men kan gi deg og familien din ekstra trygghet i en usikker netthverdag.