Unngå innbrudd i PC-en din

Følger du dette rådet er du bedre beskyttet.
Oppdater programvaren din!

– Den beste måten å beskytte seg på er å holde alt av programvare på maskinen oppdatert. 15 minutter uten å oppdatere et program er nok til at jeg kan ta kontroll over maskinen din.

Dette fortalte den 25 år gamle hackeren «Martin» da Online.no intervjuet ham i fjor om hvordan han går frem for å svindle uskyldige nordmenn for tusenvis av kroner.

Oppdatering = låste dører

Christian Meyer i NorSIS

Christian Meyer i NorSIS.

– Det handler om å låse dører. En datamaskin har i gjennomsnitt 40-50 installerte programmer. Hvis bare ett av disse går ut på dato, kan det åpne opp for at fremmede får tilgang på maskinen din, sier Christian Meyer, leder av ID-tyveriprosjektet ved Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS) til Online.no.

– Når slike folk først har kommet seg inn på systemet ditt, er det knapt noen grenser for hva de kan gjøre, sier Meyer og gir noen eksempler:

– De kan forsyne seg av informasjon som allerede ligger der, eller legge inn programmer som sniffer opp det du måtte taste av for eksempel passord og bankinformasjon. I det siste har vi også sett stadig flere eksempler på at de også krypterer de personlige filene dine, slik at du må betale for å låse dem opp.

Det er også en annen, og ikke uvesentlig fordel ved å alltid ha siste versjon av programvaren installert.

– Bonusen er at du gjerne får litt mer funksjonalitet, og samtidig blir kvitt andre feilkilder, sier Meyer.

Oppdaterer automatisk

NorSIS på har på sine sider laget en gjennomgang for hvordan du holder maskinen din oppdatert – enten det er en PC eller en Mac.

– Moderne versjoner av Windows og OS X oppdaterer gjerne seg selv, med mindre du skrur av automatisk oppdatering – noe du absolutt ikke bør gjøre, sier Meyer.

Han minner også om at de nyeste operativsystemene gjerne er tryggere enn de som har noen år på baken.

– Dette er både fordi de har bedre sikkerhetsteknologi i bunn, men også fordi de blir tettere fulgt opp med løpende oppdateringer.

Også andre programmer oppdateres

Andre programmer kan også bli oppdatert via Windows Update og App Store på OS X – men ikke alle.

Slike programmer vil gjerne sjekke etter oppdateringer på egenhånd, og gi deg beskjed om det finnes en ny versjon.

– Stort sett vil du kjenne igjen disse programmene som spør om du vil oppdatere, og kunne stole på at det er trygt å takke ja til det, sier Meyer.

… men ikke alle

Av og til er det imidlertid også andre programmer som «maser» om oppdateringer som du ikke umiddelbart bør gå god for.

– Når du har kjøpt en ny maskin kan det gjerne følge med diverse prøveversjoner av programmer som bare fungerer i noen måneder – før de skal ha betalt for videre bruk. Slike programmer kan også bli «sneket» inn når du installerer andre programmer, sier Meyer og fortsetter:

– Slik såkalt «bundling» er ofte en uting. Maskinen din blir fylt opp med programmer du ikke trenger, som i verste fall også kan gjøre maskinen din både treig og utrygg.

Han anbefaler derfor alle om å så langt det lar seg gjøre fjerne ubrukte og uønskede programmer fra maskinen.

– I hvert fall bør du redusere antallet programmer som kjører automatisk ved oppstart til et minimum – da får du også en maskin du faktisk rekker å bruke litt på morgenen, før du må gå til lunsj.

Populært på Online.no nå: