Du kan bli overvåket via webkameraet ditt

Slik sikrer du deg.

Har du hørt om Creepware? Det er navnet på en av de mest ubehagelige truslene mot pc-en din akkurat nå. Gjennom et vellykket Creepware-angrep får hackeren full kontroll over datamaskinen din, og kan følge med på alt du foretar deg. Det inkluderer å spionere på deg via webkameraet ditt.

Du merker det ikke før det er for sent

Creepware kan installeres om du trykker på infiserte lenker i e-poster, chatterom eller i sosiale nettverk som Facebook. Programvaren er laget på en måte som gjør at du ikke merker at det installeres. I hvert fall ikke før det er for sent.

Bruker bilder til utpressing

Noen hackere bruker Creepware til å ha det de synes er harmløs moro med ofrene sine. De fleste har verre ting i tankene:

  • Spionere på deg via webkameraet og bruke kompromitterende bilder til å presse deg for penger
  • Stjele passord
  • Kopiere viktige dokumenter, filer og bilder
  • Stenge hele pc-en din

Se hvordan hackere bruker Creepware

Noen du stoler på

Vidar Sandland

Vidar Sandland. Foto: Norsis.

Seniorrådgiver Vidar Sandland i NORSIS forteller til dinside.no at det ofte vil være personer man stoler på som driver slik overvåking:

- De kan for eksempel skru av antivirusen din og fysisk installere et fjernstyringsprogram. Det kan gi dem mulighet til å overvåke alt på pc-en din; kamera, mikrofon eller hva du skriver på tastaturet. Dette foregår typisk hos barn og ungdommer. Andre ganger kan sjalu ektefeller med fysisk tilgang til pc-en installere det mens den andre ikke er der, sier han.

Skru på den sosiale brannmuren

I samme artikkel forteller også Sandland hva du skal gjøre for å sikre deg mot Creepware. 

- Det viktigste du gjør for å unngå Creepware er å holde operativsystemet og antivirusprogrammet ditt oppdatert. Det andre er å skru på «den sosiale brannmuren». Du må være kritisk til hva du klikker på, installerer og deaktiverer. Til slutt er det du som bruker som er det siste hinderet mot å bli hacket.
Kilder: Dinside.no, Aftenposten, Symantec.

Populært på Online.no nå: