- Jeg trodde han ville ha bilder fordi han var forelsket i meg…

For "Anette" (20) begynte det som en forelskelse. Da gutten hun hadde falt for spurte etter nakenbilde, gjorde hun det hun angrer bittert på i dag.
Pengeutpressing etter nakenbilde

- Jeg var akkurat fylt 19 og hadde aldri hatt kjæreste før. Jeg traff ham på fest, han fikk telefonnummeret mitt. Deretter holdt vi kontakten via Skype og Snapchat. Han sa at jeg var pen, og at han likte meg. At han aldri tok intiativet til å treffes tenkte jeg ikke over. Jeg var så forelsket.

Slik begynner Anettes historie. Historien som etter hvert skulle bli hennes verste mareritt. Etter hvert dreier samtalene seg over på sex. Igjen gir han henne komplimenter.

- Jeg elsket oppmerksomheten han gav meg. Det ble som en rus, forteller Anette.

Hun gikk rett i fella. Hun sendte ham nakenbilder av seg selv. Noen uker senere møter hun ham igjen på fest, og finner ut at han har fått seg kjæreste. Hun bryter ”forholdet” de har via mobil og internett. Deretter kommer meldingene.

Han ber henne om å kjøpe en flaske sprit til ham, hvis ikke vil han sende bildene til vennene hennes. I frykt for hva vennene kommer til å si, velger hun å gjøre som han sier. Men så vil han ha mer; alkohol, penger, ny mobiltelefon. Til slutt kryper Anette til korset.

- Jeg har aldri følt meg så liten som da jeg måtte innrømme for pappa at jeg hadde sendt nakenbilder av meg selv til en gutt jeg knapt kjente. Jeg har definitivt lært leksa, avslutter hun.

Nakenbilder er gullgruve for kriminelle

Tjenester som Snapchat, Skype og Chatroulette har gjort terskelen for å sende nakenbilder av seg selv svært lav. Folk i alle aldersgrupper er avsendere, og dette vet kriminelle å utnytte.

NRK publiserte i går en artikkel hvor Økokrim gikk ut og sa det ble vanligere og vanligere med trusler på nett. Ofte er det utenlandske kriminelle som står bak, men det kan like gjerne være nabogutten. De truer med å spre bildene til familie og venner dersom du ikke betaler en høy sum penger.

- Det er ikke uvanlig at det er snakk om 30.000 kroner, sier Hans Marius Tessem, leder i Slettmeg.no til NRK. Slettmeg.no er en rådgivningstjeneste for dem som føler seg krenket på nett, og drives av Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS).

Dette kan du gjøre

- Du må ikke finne på å betale. Da truer de deg bare til å betale enda mer penger, sier Hans Marius Tessem til NRK.

Han er klar på at å presse folk for penger er kriminelt og må politianmeldes.

I tillegg anbefaler han folk å skjule nettverket sitt på sosiale medier. Du må for eksempel gjøre vennelisten din på Facebook usynlig for andre. Dette gjør du slik:

  • Trykk på Venner-fanen
  • Trykk på blyant oppe til høyre over bildene
  • Trykk på ”rediger personverninnstillinger”
  • Velg ”kun meg” i listen over hvem som kan se vennelisten din

Trenger du råd eller veiledning kan du kontakte Slettmeg.no eller Ung.no.

Det er kun politiet i Norge som har myndighet til å få fjernet bilder fra nett. Det forutsetter at bildene ligger på norske servere, noe de ofte ikke gjør. Økokrim arbeider med politiet i flere land for å finne en løsning på kriminalitet som blir begått fra utlandet. 

For Anette endte historien heldigvis godt. Faren hennes tok en telefon til foreldrene til utpresseren, og hun fikk alle pengene tilbake, samt en unnskyldning. Ydmykelsen og sviket er derimot ikke like lett å ta tilbake.

Merk! Anette er ikke intervjuobjektets virkelige navn. Det er heller ikke henne som er avbildet.

Kilder: NRK.no, Slettmeg.no, Ung.no