Hør de nordnorske fiskernes utrolige samtale over Kystradioen

Imponerende lydopptak sluppet fra høydramatisk redningsaksjon.
Reddet av kystradioen

Til tross for at fiskebåten Jan Roger var på vei ned, beholdt kapteinen roen over VHF-sambandet. Foto: 330-skvadronen, Bodø

Det var en iskald januardag, da nødropet ankom operatøren hos Telenor Kystradio i Bodø.

Anropet kom fra fiskebåten Kim Roger, som hadde fått sitt eget bruk i propellen og dermed mistet all framdrift. I kraftig vind og med svært urolig sjø var situasjonen i ferd med å bli kritisk.

Skipet, med et mannskap på fem, drev mot land og mot noen farlige skjær.

Beholdt fatningen

Det er NRK som omtaler den imponerende samtalen mellom skipper Geir Roger Benonisen og kystradiooperatør Gjermund Carlsen.

Vi anbefaler varmt at du tar en lytt, ikke minst for å la deg imponere over hvordan de to mennene klarte å beholde fatningen i det som var en uhyre vanskelig situasjon.

– Skipperen er en rolig mann, men når jeg ser på kartet hvor de befinner seg, så skjønner jeg raskt alvoret i situasjonen. De driver mot land og tiden er knapp, forteller Carlsen til NRK.

Han kontaktet redningsskøyta «Det norske Veritas», som meldte at de var 30 minutter unna. Et Sea King-redningshelikopter sa de kunne nå dit ti minutter raskere.

Men ville det være nok?

Her synker Jan Roger

Her er Jan Roger på vei ned i havet - og heldigvis rakk hjelpen fram i tide. Foto: Redningsselskapet

Ingen alvorlige skader

Til slutt fikk historien en lykkelig slutt, på hengende håret.

Da helikopteret kom fram hadde båten fått 90 graders slagside. To mann hadde vært i vannet og ble hentet opp først, mens de tre andre klamret seg fast til skipet.

Alle fem ble til slutt reddet uten alvorlige skader, og like etterpå ble skipet slukt av de frådende vannmassene.

Skipsfører Fred Tonny Hansen på redningsskøyta «Det Norske Veritas» fortalte til Lofotposten dagen etter at han opplevde det hele som svært dramatisk.

– Da vi kom lå båten halvt nedsunket med 90 graders slagside og den siste av mannskapet ble plukket opp av Sea Kingen. Båten sank etter kort tid. Det var svært heftig der ute. Det blåste sterk kuling fra søraust og en bølgehøyde på fire-fem meter. Vi lå en stund ved havaristen, men det var ingenting vi kunne gjøre. Det viktigste var at alle fem ble berget, fortalte den erfarne skipsføreren.

Åpent nett

Radiobestyrer Wilhelm Carlsen berømmer overfor NRK at skipperen tok kontakt med dem direkte, framfor å ringe politi eller ambulanse ved hjelp av mobiltelefon.

Med VHF-teknologien snakker man på åpent nett, og alle med radio som lytter på kanal 16 vil høre det.

– Med billigere og bedre teknologi, har flere gått til anskaffelse av VHF-radio. Vi velger å tro at dette også skyldes en liten holdningsendring blant folk, sier Carlsen til NRK.

Populært på Online.no nå: