Slik handler du trygt på nett

Her er tipsene for å unngå nettsvindel.
Sikker netthandel

Ikke bare klikk på "Kjøp"-knappen uten å se ordentlig på siden du handler fra - det kan vise seg å være katastrofalt. Foto: LG iStockphoto.

Noen tilbud er simpelthen for gode til å være sanne. Har du sett en Canada Goose-jakke på nett til 1599 kroner, kontra butikkprisen på 6400? Da bør du nok la Visa-kortet ligge.

Vi har samlet de beste sikkerhetstipsene for deg som handler på nett, så du skal vite hvilke faresignaler du skal se etter.

Tenk, så handle

Undersøk nettsiden før du klikker deg inn i betalingsterminalen. Har nettsiden listet opp både fullt navn, kontaktdetaljer og postadresse? Da er det sannsynligvis trygt å handle der. Verre er det hvis eneste kontaktmulighet er en e-postadresse for nettbasert klageskjema.

Har du Bredbånd eller Mobilt Bredbånd fra Telenor, har du Norton Internet Security inkludert i abonnementet. Da vil du kunne bruke funksjonen "Safe Search", som sjekker nettsiden før du får den opp på maskinen din. Er den trygg vil den bli merket med grønn OK status.

Dobbeltsjekk

Hvis det er snakk om dyre varer kan du som regel sjekke produktets nettside for en oversikt over nettbutikkene som fører produktene deres. Forbrukerombudet har en egen liste over butikker som fører faske varer.

Vær sparsom med personopplysninger

Internett er et fantastisk verktøy for svindlere. Flere useriøse nettsteder ber om utvidede personopplysninger, som for eksempel personnummer, uten at brukeren tenker over det.

Det bør du være veldig forsiktig med. Aldri oppgi mer enn det som er ytterst nødvendig, da du risikerer å bli offer for ID-tyveri. Det er spesielt gjeldende dersom du får slike spørsmål tidlig i transaksjonen.

Sørg også for at nettbutikken har et reglement for personvern.

Betal sikkert

Du bør som regel styre unna å oppgi kontonummeret ditt når du skal betale for noe. Da har du nemlig ikke lovfestet rett på tilbakebetaling, noe du får ved kredittkortkjøp. Loven er gjeldende for både defekte varer, feil beløp eller bestillinger som aldri dukker opp. Reserverte beløp dukker dessuten opp på kredittkortfakturaen, som du dermed kan nekte å betale.

Flere av de store, seriøse nettbutikkene bruker betalingsløsninger med bedre sikkerhet. Noen lar deg betale med bankbrikke via Payex, mens andre benytter seg av PayPal. Sistnevnte brukes blant annet på eBay, og sørger for at selgeren ikke får tak i person- og kortopplysningene dine. 

Du kan selvfølgelig også betale via nettbank med kodebrikke. Her kan du også bruke BankID på mobilen til å godkjenne kjøp, som er praktisk hvis kodebrikken ligger igjen hjemme. 

Sikre nettbetalinger kjennetegnes av et hengelåssymbol som henger nederst i vinduet. Ved betalingsvinduet skal nettadressen starte med "https://" fremfor "http://", som markerer at du er inne på en sikker betaling. 

Falske Michael Kors vesker

Ikke la deg lure av lave priser. Nettsiden michaelkorsofficial.com er blant de useriøse nettaktørene, som er listet opp på Forbrukerombudets liste.

Sjekk nettryktet

Før du kjøper noe bør du sjekke nettsidens bakgrunnshistorie. Et Google-søk eller en titt på en forumtråd kan raskt avsløre om nettstedet er trygt.

Hvis det er snakk om en europeisk nettside kan det igjen lønne seg å sjekke Forbrukerombudets liste over useriøse aktører, eller shoppingassistenten Howard. Amerikanske nettsteder kan sjekkes gjennom Better Business Bureau.

Jo større nettbutikk, jo bedre

De største forhandlerne er som regel de tryggeste. Hos forhandlere som Asos, Etsy, Finn, CDON og My Wardrobe finner du trygge betalingsalternativer, og et bunnsolid regelverk.

Telenors nettbutikk lever etter de samme, trygge prinsippene, der du kan kjøpe mobiler, nettbrett og andre gadgets med sikker betaling.

Kilde: TV2, Nettavisen, Forbrukerombudet

Populært på Online.no nå: