Søk
Meny

Unngå svindlere i sola – dette er sikkerhetsekspertens 5 sommertips

Sikkerhetsekspert Thorbjørn Busch

Hva er det du bør være spesielt obs på i sommer? Her deler sikkerhetsrådgiver Thorbjørn Busch sine viktigste sommertips.

1. Se opp for svindel-SMS på farta

– Å bli revet ut av sommerdøsen av en SMS som «krever» at du må ta stilling til noe – gjerne raskt – kan være ubehagelig, sier Thorbjørn Busch, senior sikkerhetsrådgiver i Telenor.

De siste månedene har det sirkulert et aggressivt SMS-virus rettet spesielt mot Android-brukere.

– Dette såkalte Flubot-angrepet ble spredd via SMS-meldinger. Budskapet i meldingene varierer, og handler om både pakker som venter på å bli utlevert, til at du må laste ned en talebeskjed. Her spiller de kriminelle på grunnleggende følelser som nysgjerrighet og frykt, og lurer slik ofrene til å laste ned det som faktisk er et virus, sier Busch:

Budskapet er i hvert fall krystallklart:

– Det alle disse meldingene har til felles, er at de inneholder en lenke som ikke går til en offisiell side. Ikke trykk på denne – og aldri oppgi personlig detaljer eller installer noe fra usikre kilder!

Denne sommeren vil veldig mange nordmenn oppleve å få SMS-meldinger relatert til coronavaksinen.

– Også her kan kriminelle sko seg på at folk føler på hastverk. Men du har alltid tid til å puste med magen, og dobbeltsjekke om denne meldingen faktisk er ekte, sier Busch.

Les også: Slik utnytter svindlerne at du er i feriemodus

Bonusstips:

Pass på falske nettsider i sommer. Med mobilabonnement fra Telenor har du Nettvern inkludert, slik at surfer du trygt på mobilnettet – uansett hvor i Norge ferien går.

Les mer om Nettvern >

2. Ikke del solskinnsbildene med alle

Vær varsom med bildedeling

– Solen skinner, og vi kan kaste klærne og endelig være ute blant andre. Da er det lett å tenke at det hele må dokumenteres med mobilen – og gjerne også på sosiale medier, sier Thorbjørn Busch.

Likevel oppfordrer han til varsomhet med hva slags bilder som tas, og ikke minst hva som deles.

– Ikke alle setter pris på å bli utlevert på nett, av ulike årsaker. Derfor må du alltid spørre de det gjelder om det er greit at du tar og deler bilder.

Ikke minst gjelder dette barn, som har et spesielt vern. Og som forelder er dette en gyllen mulighet til å være et godt forbilde, påpeker Busch:

– Ta gjerne praten med barna, slik at du vet at også de er klar over at det som utgangspunkt er straffbart å ta, ha eller dele nakenbilder eller film av noen som er under 18 år.

Sjekk gjerne hvem som har mulighet til å se hva du deler på sosiale medier – og begrens gjerne dette til de aller nærmeste om det er private ting som skal ut på nett.

– Private bilder, spesielt av barna, er ikke noe fremmede trenger å ha tilgang til. Og husk at også annen informasjon kan misbrukes – for eksempel kan innbruddstyver se at du ikke er hjemme.

Les også: Skal du ta «mobilpraten» med minstemann? Dette bør dere snakke om

3. Ikke mist feriepengene i falske nettbutikker

Shopping på mobilen i sommer – men vær obs på falske nettbutikker

Med kontoen full av feriepenger, sitter disse gjerne også løst – samtidig som nordmenn aldri sier nei til gode tilbud.

– Det florerer av falske nettbutikker som ved første øyekast kan se ekte ut. Siden svindlerne også lener seg tett på ekte merkenavn, kan disse dukke høyt opp når du søker etter merkenavnet på Google, sier Busch.

Hvis noe virker for godt til å være sant, så er det ofte det, påpeker Busch – og påpeker at dette også gjelder ved tilbud om «fantastiske» investeringer med «garantert gevinst».

– Handler du i en falsk nettbutikk får du neppe varen du har bestilt, eller i beste fall en falsk vare. Enda verre er det at de kriminelle får tilgang til betalingsinformasjonen du oppgir, og potensielt kan misbruke denne, sier Busch.

Les også: Dette er tegnene på at nettsiden er falsk

4. På langtur? Husk VPN på trådløse nett!

Vær forsiktig med åpne trådløse nett på tur

Mange av oss reiser nok rundt i Norge, eller er rett og slett hjemme. Men i takt med at samfunnet åpner opp igjen, vil nok noen også være på reisefot – også ut av landets grenser.

– Om du kobler deg på åpne trådløse nett, vil det alltid kunne være en risiko for at noen fanger opp det du skriver inn – også brukernavn og passord til nettsidene du besøker, sier Thorbjørn Busch.

– Bruk mobilnettet om du er usikker, eller bruk en VPN-løsning.

Er du i EU/EØS-området, kan du bruke mobildata som hjemme – og har du et av Telenors Next-abonnementer, kan du nyte fordelene ved ubegrenset data.

Vil du likevel koble deg på et trådløst nettverk med mobilen, kan du sjekke ut SAFE WiFi for å surfe trygt  – uansett hvor du er i verden.

5. Pass godt på alle tingene du pakker med deg

Mange av oss har med oss både mobil og kanskje også laptop overalt hvor vi reiser – også i sommerferien.

– Dette er neppe nytt for mange etter et år med hjemmekontor, men det kan være greit å passe litt ekstra på disse enhetene, sier Busch.

– Om ikke de er sikret godt nok, kan det være en vei inn for kriminelle til dine digitale verdier – og potensielt også til din arbeidsplass, om det er snakk om jobbutstyr. Oppretthold god netthygiene selv om du drar på ferie!

… og til sist: Ikke glem tofaktorautentisering!

– Noen er sikkert lei av at jeg maser om dette, men vi kommer ikke utenom: Aktiver tofaktorautentisering på kontoene dine, om du ikke allerede har gjort det, sier Busch og avslutter.

– Det er overraskende mange som ikke har gjort dette. Det tar bare et minutt – og kan stoppe svært mange av angrepene vil dessverre ser ramme mange nordmenn hver dag.